Pikkupyrstösirkku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkupyrstösirkku
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Tangarat Thraupidae
Suku: Pyrstösirkut Emberizoides
Laji: ypiranganus
Kaksiosainen nimi

Emberizoides ypiranganus
H. Ihering & R. Ihering, 1907

Katso myös

  Pikkupyrstösirkku Wikispeciesissä
  Pikkupyrstösirkku Commonsissa

Pikkupyrstösirkku (Emberizoides ypiranganus) on Etelä-Amerikassa esiintyvä tangaroihin kuuluva varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan pikkupyrstösirkku on 17–18 cm. Yleisväritykseltään pikkupyrstösirkku on oliivinruskea ja muistuttaa ulkonäöltään huomattavasti pyrstösirkkua (Emberizoides herbicola), mutta on tätä pienempi ja hoikempi. Pikkupyrstösirkku eroaa pyrstösirkusta myös selän vahvemman mustan viirutuksen ja tummempien poskien perusteella. Kurkku ja vatsa on valkoisemmat kuin pyrstösirkulla. Pikkupyrstön kyljet ovat harmahtavan ruskeat. Pyrstö on lajilla hyvin pitkä.[2] [3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkupyrstösirkkua tavataan Brasilian koillisosissa, Paraguayn itäosissa, Uruguayssa sekä Kaakkois-Argentiinassa.[1][2] Lajin elinympäristöä ovat suot ja kosteat ruohikkomaat ja lintu elää usein kosteammilla alueilla kuin lähisukulaisensa pyrstösirkku. Pikkupyrstösirkun elinympäristöt sijaitsevat yleensä alle 900 metrin korkeudella merenpinnasta.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Emberizoides ypiranganus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.2.2014. (englanniksi)
  2. a b c Robert S. Ridgely, Guy Tudor: Field Guide to the Songbirds of South America, s. 662. University of Texas Press, 2009. ISBN 978-0-292-71748-0. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 15.04.2010). (englanniksi)
  3. a b Joe A. Tobias, Robert P. Clay & James C. Lowen: Field identification of Lesser Grass-finch Emberizoides ypiranganus (PDF) Neotropical Bird Club. Viitattu 15.4.2010. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.