Pikku-Palomäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikku-Palomäki
Pikku-Palomäki vuonna 1970.
Pikku-Palomäki vuonna 1970.
Kaupunki Kouvola
Suuralue Keskusta
Kaupunginosa Käpylä
Pienalue nro 78
Postinumero 45200 (Kouvola)
Naapurialueet

Pikku-Palomäki on Kouvolan pienalue, Kouvolan suuralueella, Käpylän kaupunginosassa. Se sijaitsee lähellä keskustaa Karjalankadun varrella. Matkaa keskustaan on noin kilometri.

Pikku-Palomäki on Kouvolan ensimmäinen lähiö ja ainut Kouvolan lähiö, jossa on sovellettu avointa, maisemaan ja maastoon tukeutuvaa rakennusten sijoittelua. Muun muassa Viitakumpu on sekoitus luonnonmukaista suunnittelua ja tuulimyllykorttelikaavaa. Eskolanmäki on uusruutukaavaa. Noin tuhannen hengen asuinalueen asemakaavan on suunnitellut kaupunginarkkitehti Reino Hämäläinen vuonna 1962. Hämäläinen on suunnitellut myös osan alueen asuinrakennuksista. Pikku-Palomäen rakentaminen aloitettiin vuonna 1963 ja se valmistui kolmessa vuodessa.

Pikku-Palomäkeä on kutsuttu "Kouvolan Tapiolaksi", mutta alueella on yhtymäkohtia Pihlajamäen lähiöön Helsingissä. Pikku-Palomäki on rakennettu metsäiselle ylätasangolle, jota rajaavat jyrkät rinteet. Alueen eteläosaa rajaavat pitkät rivitalot ja alueen keskiosissa on 1960-luvulle tyypillisiä kolmekerroksisia hissittömiä kerrostaloja. Pohjoisimmassa osassa, pohjoisreunan harjanteella aluetta rajaavat Reino Hämäläisen ja Reino A. Kajavan suunnittelevat tornitalot. Alueen itäosissa sijaitsee julkisia rakennuksia, joihin kuuluu muun muassa Mansikka-ahon koulun korvannut Mansikkamäen koulu, pyramidin muotoinen Mansikka-ahon urheiluhalli sekä keskuskeittiö. Alueella on myös päiväkoti.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rurik Wasastjerna: Pikku-Palomäki – Kouvolan ensimmäinen lähiö Museovirasto. Viitattu 8.2.2024.

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.