Luettelo Pokémon-lajeista (1–20)

Wikipedia
Ohjattu sivulta Pidgey
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pokémon-tuotesarjassa on 719 erilaista kuvitteellista Pokémon-lajia. Pokémon-kouluttajat pyydystävät lajeja Poké-palloihin, ja käyttävät niitä yleensä taisteluissa toisten kouluttajien Pokémoneja vastaan. Pokémon-evoluution myötä lajit voivat kehittyä ja muuttua vahvemmiksi lajeiksi.

Tässä luettelossa on listattuna 20 Pokémon-lajia siinä järjestyksessä missä ne esitellään Pokémon-pelisarjan Pokédex-tietokannassa.

Bulbasaur[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 1 Tyyppi: Ruoho/myrkky Edellinen muoto: Ei ole Seuraava muoto: Ivysaur (Lv. 16)

Bulbasaur (jap. フシギダネ, Fushigidane) on ruoho- ja myrkkytyypin Pokémon, pituudeltaan 71,1 senttimetriä ja painoltaan 6,8 kilogrammaa. Bulbasaurin suunnittelija on Ken Sugimori, Bulbasaurin ensiesiintyminen oli vuonna 1996 Pokémon Redissä ja Greenissä, ensimmäisissä Pokémon-videopeleissä. Bulbasaur näyttää epämääräisesti kilpikonnalta; Se on pieni ja tanakka, ja sillä on vaalean turkoosi ihonväri tummempien turkoosien pilkkujen kanssa. Kun Bulbasaur kehittyy, selän sipuli puhkeaa nupuksi. Bulbasaur kehittyy Ivysauriksi (pelissä tasolla 16) ja sen jälkeen Venusauriksi (tasolla 32).

Bulbasaur on yksi kolmesta Kanton aloituspokemonista Pokemon Blue ja Red - peleissä. Professori Oakilla on varattu tuoreille kouluttajille joko Bulbasaur, tai vaihtoehtoisesti vesipokemon Squirtle tai tulipokemon Charmander. Tyyppinsä puolesta Bulbasaur peittoaa Squirtlen, tosin Charmanderille se jää helposti alakynteen.

Nimi Bulbasaur on sekoitus englannin kielen sanoista bulb (sipuli), selässä olevasta suuresta sipulista, ja dinosaur (dinosaurus).lähde?

Animessa Ashilla on Bulbasaur. Ennen liittymistä Ashin joukkoihin, Bulbasaur asui Melanie-nimisen tytön luona, joka huolehti hylätyistä pokémoneista. Bulbasaurin hylkääjän henkilöllisyydestä ja motiiveista ei ole tietoa. Pian Bulbasaur alkoi kunnioittaa Ashia, muttei pystynyt luottamaan tähän. Bulbasaur oli kuitenkin valmis liittymään Ashin joukkoihin sillä edellytyksellä, että Ashin onnistuisi voittaa hänet Pokemon-kamppailussa. Ash onnistuikin päihittämään Bulbasaurin Pikachua apuna käyttäen, ja täten Ash sai uuden pokémonin. Ajan kuluessa luottamus kehittyi Bulbasaurin ja Ashin välille, ja heistä tuli ystävät. Pokemon-jaksossa Bulbasaurien mysteeripuutarha (Bulbasaur's Mysterious Garden) Bulbasaurilla olisi ollut mahdollisuus muuttaa muotoaan Ivysauriksi, mutta tämä pysyi mieluummin Bulbasaurina.

May pyydysti itselleen Bulbasaurin jaksossa Ruohohysteria! (Grass Hysteria!). Se eroaa ulkonäöltään Ashin Bulbasaurista vain otsallaan olevien täpliensä kohdalta. Jaksossa Kaverusten kahnaus! (Pruning a Passel of Pals!) paljastetaan, että Mayn Bulbasaur on kehittynyt Venusauriksi hänen matkatessaan yksin Johtossa.

Ivysaur[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 2 Tyyppi: Ruoho/myrkky Edellinen muoto: Bulbasaur (Lv. 16) Seuraava muoto: Venusaur (lv. 32)

Kehittyessään Ivysauriksi tasolla 16 Bulbasaurin siemen kehittyy nupuksi. Tällöin myös sen pituus kasvaa 99 senttimetriin ja paino 13,1 kilogrammaan. Nupun takia Ivysaur ei kykene nousemaan takajaloilleen. Saavuttaessaan tason 32 se kehittyy Venusauriksi.

Ivysaurin nimi on yhdistelmä sanoista ivy (muratti) ja dinosaur (dinosaurus).

Ruby, Sapphire ja Emerald: "Tällä Pokémonilla on nuppu selässään. Jaksaakseen sen painon, Ivysaurin jalat ja runko kasvavat paksuiksi ja vahvoiksi. Jos se alkaa viettää enemmän aikaa makaamalla aringonvalossa, se on merkki siitä, että nuppu aukeaa pian suureksi kukaksi."

Venusaur[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 3 Tyyppi: Ruoho/myrkky Edellinen muoto: Ivysaur (Lv. 32) Seuraava muoto: Ei ole

Venusaur on Ivysaurin seuraava muoto. Nuppu on puhjennut suureen punaiseen kukkaan, joka pystyy imemään energiaa auringosta. Venusaur on myös kasvanut muodonmuutoksen aikana paljon: se on nyt 202,5 cm pitkä ja 100,3 kg painava. Venusaur pärjää hyvin vesi-, maa- ja kivipokémoneja vastaan, mutta se ei ole kovinkaan hyvä tuli-, jää- tai lentopokémoneja vastaan. Venusaur ei enää muutu miksikään muuksi pokémoniksi.

Sen nimi on yhdistelmä sanoista Venus (voi viitata myös kasviin, engl. venus flytrap) sekä dinosaur tai vaihtoehtoisesti saur, joka tarkoittaa liskoa.

Ruby, Sapphire ja Emerald: " Venusaurin selässä on suuri kukka. Sanotaan, että kukka tulee värikkäämmäksi, jos se saa paljon ravintoa ja auringonvaloa. Kukan haju rauhoittaa ihmisten tunteita"

Charmander[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 4 Tyyppi: Tuli Edellinen muoto: Ei ole Seuraava muoto: Charmeleon (Lv. 16)

Charmander on tulityypin Pokémon. Tämän Pokémonin voisi sanoa olevan liskon ja lohikäärmeen risteytys. Pokémonin anime-sarjassa Charmanderilla oli tärkeä rooli yhtenä Ash Ketchumin Pokémonina ensimmäisellä tuotantokaudella. Myöhemmin Charmander kehittyi Charmeleoniksi ja muutama jaksoa siitä myöhemmin Charizardiksi.

Peleissä Charmanderia voidaan pitää harvinaisena Pokémonina, sillä sen saa vain FireRed- ja LeafGreen-versioista ja samoin vanhoista Red-, Blue- ja Yellow-versioista. Alussa on valittava itselleen sopiva Pokémon professori Oakilta. Kolmen Pokémonin voidaan ajatella kuvaavan pelin vaikeusastetta. Tässä tapauksessa Charmanderin valitseminen merkitsee kaikkein haasteellisinta peliä, koska ensimmäisillä saleilla ei voi käyttää Charmanderia paljonkaan hyödykseen.

Sen nimi tulee sanoista char (polttaa) ja salamander, joka on sammakkoeläin (salamanteri). Se voi viitata myös mytologiseen tuliliskoon, nimeltään salamanteri.

Charmeleon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 5 Tyyppi: Tuli Edellinen muoto: Charmander (lv. 16) Seuraava muoto: Charizard (Lv. 36)

Charmeleon on tulityypin liskopokémon. Se on Charmanderin toinen muoto ja omistaakin samantyyppisen liekin, tosin hieman kookkaamman, häntänsä päässä. Charmeleon on 109,2 cm pitkä ja se painaa 19 kg. Se pärjää hyvin ruoho-, jää- ja ötökkätyyppien Pokémoneja vastaan, mutta vesi-, kivi- ja lohikäärmepokémonit ovat sille haasteellisia vastuksia. Charmeleon kehittyy Game Boy -peleissä tasolla 36 Charizardiksi.

Sen nimi on johdettu sanoista char (polttaa) ja chameleon (kameleontti). Japaninkielinen nimi puolestaan on vain katakanalla kirjoitettu "lizard" (en. lisko).

Charizard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Charizard
Numero: 6 Tyyppi: Tuli/lento Edellinen muoto: Charmeleon (Lv. 36) Seuraava muoto: Ei ole

Charizard on tuli- ja lentävätyypin lisko-Pokémon. Se on Charmanderin kolmas muoto, eikä kehity enää. Se on 170,1 cm korkea ja 90,8 kg painava. Sillä on selässään siivet ja se kykenee kantamaan ihmisiä mukanaan lentäessään. Sen hengittämien lieskojen sanotaan olevan niin kuumia, että se voi sulattaa niillä suuria kivenlohkareita.

Sen nimi on johdettu englannin kielen sanoista char (polttaa) ja lizard, eli lisko.

Squirtle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 7 Tyyppi: vesi Edellinen muoto: Ei ole Seuraava muoto: Wartortle (Lv. 16)

Squirtle on vesityypin Pokémon. Se näyttää kilpikonnalta, mutta sen iho on sininen. Se on 50,8 cm pitkä ja painaa 9 kg. Se on hyvä tuli-, maaperä- ja kivityyppien pokémoneja vastaan, mutta sähkö-, ruoho- ja lohikäärmepokémonit ovat sille hankalia vastuksia. Squirtle kehittyy Game Boy -peleissä Wartortleksi.

Sen nimi tulee englannin kielen sanoista squirt (ruiskuttaa) ja turtle (kilpikonna).

Squirtle oli Gary Oakin aloituspokémon. Tämä paljastui tosin vasta jaksossa The Ties That Bind, jossa se oli jo täysin kehittynyt Blastoiseksi. Se tosin nähtiin Squirtlena takaumassa jaksossa Samurain haaste (Challenge of the Samurai) taistelemassa Samurain Pinsiria vastaa. Voidaan kuitenkin olettaa, että Brock olisi tiennyt tämän jo ennestään, sillä salimerkistä päätellen Gary on voittanut Brockin ja Brock on voinut nähdä Squirtlen.

Ash nappasi Squirtlensa jaksossa Squirtlejengi vauhdissa (Here Comes the Squirtle Squad), missä tämä Squirtle toimi "Squirtle-jengin" johtajana. Myöhemmin Ash palautti Squirtlensa sen luo, koska ryhmä oli hajoamassa eripuran takia. Hän on kuitenkin käyttänyt sitä satunnaisesti, esimerkiksi taistelussa Brandonin Ninjaskia ja Solrockia vastaan vastaan jaksossa Pace - The Final Frontier!. May sai Squirtlensa professori Oakilta jaksossa Oikea aika ja oikea tapa (The Right Place and the Right Mime). Tämä Squirtle on selvästi Ashin Squirtlea pienempi ja nuorempi. Jaksossa Sankarien vastaanotto! (Staging a Heroes' Welcome!) paljastetaan, että Mayn Squirtle on kehittynyt Wartortleksi hänen matkatessaan yksin Johtossa.

Wartortle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 8 Tyyppi: vesi Edellinen muoto: Squirtle (Lv. 16) Seuraava muoto: Blastoise (Lv. 36)

Wartortle on vesityypin Pokémon. Se on Squirtlen seuraava muoto. Se on 99 cm korkea ja painaa 22,7 kg. Se on hyvä tuli-, maaperä- ja kivityyppisiä pokemoneja vastaan, mutta sähkö-, ruoho- ja lohikäärmepokemonit ovat sille haasteellisia vastuksia. Wartortle kehittyy Blastoiseksi.

Wartortlen nimi juontuu englannin kielen sanoista war (sota) ja turtle (kilpikonna).

Blastoise[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 9 Tyyppi: vesi Edellinen muoto: Wartortle (Lv. 36) Seuraava muoto: Ei ole

Blastoise on vesityypin pokemon. Se on Wartortlen seuraava muoto. Blastoise on 160 cm korkea ja se painaa 85,5 kg. Se on hyvä tuli-, maaperä- ja kivityyppien pokemoneja vastaan, mutta sähkö- ja ruohopokemonit ovat sille haasteellisia vastuksia. Sen nimi tulee sanoista blast (suihku) ja tortoise (kilpikonna). Blastoisen selässä oleva kilpi on kivenkova, ja se on vaikea läpäistä. Jolloin tämän Pokemonin raajat ja pää ovat heikompia.

Caterpie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Caterpie
Numero: 10 Tyyppi: hyönteinen Edellinen muoto: Ei ole Seuraava muoto: Metapod (Lv. 7)

Caterpie on hyönteistyypin Pokémon. Sen nimi tulee englannin kielen sanasta caterpillar (toukka). Se on pienikokoinen, vaaleanvihreä toukka, jolla on keltainen mahanalus ja neljä pallomaista jalkaa. Huomiota herättävimmät piirteet Caterpien ulkonäössä ovat lautasmaiset silmät, ja päähän kasvanut punainen, kolmihaarainen sarvi. Caterpie kehittyy Metapodin kautta Butterfreeksi.

Caterpie on hyvin yleinen Pokemon Blue/Red/Yellow-peleissä. Hintelyytensä ja olemattoman hyökkäysarsenaalinsa vuoksi siitä kuitenkin tulee lähes käyttökelvoton heti Viridian Forestin jälkeen. Caterpie kehittyy kuitenkin Metapodiksi varhain, tasolla 7.

Caterpien Attack-, Defence-, Speed-, ja Special-arvot ovat erityisen huonoja, joten siitä ei ole vastusta useimmille Pokemoneille. Lisäksi se ei ole kykenevä oppimaan yhtäkään Technical Move tai Hidden Move- hyökkäystä.

Anime-sarjassa Caterpie oli ensimmäinen Ashin luonnosta pyydystämä pokémon. Hyvin pian se kuitenkin kehittyi Metapodin kautta Butterfreeksi ja seurasi Ashia aina siihen asti, kunnes löysi elämänkumppaninsa toisesta Butterfreestä. Televisiosarjan Caterpie on huomattavasti voimakkaampi verrattuna Pokemon-pelien versioon; Pokemonin ensimmäisen tuotantokauden alussa Caterpie peittosi yksinään Rakettiryhmän Koffingin ja Ekansin.

Metapod[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 11 Tyyppi: hyönteinen Edellinen muoto: Caterpie (Lv. 7) Seuraava muoto: Butterfree (Lv. 10)

Metapod on hyönteistyypin Pokémon. Sillä on vihreä kotelo, ja se on Caterpien seuraava muoto. Metapodin ainoa kyky on kovettuminen (Harden). Sillä tavalla se muuttuu aina vain kestävämmäksi, muttei itse pysty hyökkäämään ja taistelut on miltei mahdoton voittaa. Ainoa poikkeus on kun Ash taisteli Metapodilla Pinsiriä vastaan. Taistelussa Pinsir yritti rusentaa Metapodin kuoren puristamalla koteloa saksissaan. Sakset kuitenkin hajosivat ja Metapod voitti taistelun. Metapod muuttuu nopeasti Butterfreeksi.

Sen nimi tulee sanoista metamorfoosi (englanniksi metamorphosis) joka tarkoittaa muodonmuutosta sekä englannin sanasta pod (kapseli tai kotelo) viitaten esimerkiksi perhosten kotelovaiheeseen. Pehmeän kuoren aikaan Metapod on heikko ja haavoittuva.

Butterfree[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 12 Tyyppi: hyönteinen Edellinen muoto: Metapod (Lv. 10) Seuraava muoto: Ei ole

Butterfree on hyönteis-tyypin perhosta muistuttava Pokémon. Se on 109,2 cm pitkä ja se painaa 32,2 kg. Butterfree on hyvä ruoho- meedio- ja taistelutyyppien Pokémoneja vastaan, mutta kummitus- sähkö- kivi- ja tulityyppien Pokémonit ovat sille haastavia vastuksia.

Sen nimi on yhdistelmä sanoista butterfly, eli perhonen, ja free (vapaa).

Weedle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 13 Tyyppi: hyönteinen/myrkky Edellinen muoto: Ei ole Seuraava muoto: Kakuna (Lv. 7)

Weedle on ötökkätyypin Pokémon. Se liikku maassa "mönkimällä" ja saattaa uskaltautua asutuksiin tai niide lähelle. Päässään olevaa piikkiä se käyttää itseään puolustaakseen. Se on 30,4 cm pitkä ja se painaa 3,1 kg. Weedle on hyvä ruoho ja meedio tyyppien pokemoneja vastaan, mutta kummitus, taistelu, tuli, maaperä ja kivi tyyppien pokemonit ovat sille hankalia vastuksia. Otteluissa weedleä käytetään usein pelin alkupuolella vastustajien myrkyttämiseen, jonka ansiosta vastustaja menettää hieman henkiä jokaisella vuorollaan. Rihmaiskun avulla vastuksen nopeutta (speed) voidaan laskea. Weedle kehittyy Kakunaksi.

Sen nimen alkuperästä ei ole varmuutta, sillä mikään esitetyistä mahdollisuuksistai ei kunnolla sovi tämän pienen pokémonin piirteisiin. Esimerkiksi sen nimi voisi olla leikittelyä sanoilla "wee" eli piskuinen ja beetle eli kovakuoriainen. Jälkimmäistä se ei kuitenkaan muistuta. Myös sana "weed" eli rikkaruoho on mahdollinen, mutta yhteyttä hahmon ja kasvin välillä on vaikea hahmottaa. Se saattaa tulla myös sanoista "worm"(mato) ja "needle"(neula).

Kakuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 14 Tyyppi: hyönteinen/myrkky Edellinen muoto: Weedle (Lv. 7) Seuraava muoto: Beedrill (Lv. 10)

Kakuna on hyönteis- ja myrkkytyypin Pokémon. Suomessa Anime-sarjassa sitä sanotaan myös Kokonaksi. Se on Weedlen seuraava muoto. Metapodin tavoin Kakuna on toukan ja hyönteisen kotelomainen välivaihe. Kakuna on liikuntakyvytön joten se ei myöskään pysty hyökkäämään. Sen ainoa puolustautumismenetelmä on kovettuva kuori. Kakuna kehittyy Beedrilliksi tasolla 10.

Sen nimi on muunnelma englannin sanasta cocoon, joka tarkoittaa koteloa.

Beedrill[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 15 Tyyppi: hyönteinen/myrkky Edellinen muoto: Kakuna (Lv. 10) Seuraava muoto: Ei ole

Beedrill on hyönteis-/myrkkytyypin Pokémon. Se on ampiaisen näköinen, ja sillä on kolme myrkkypistintä. Se on 99 senttimetriä pitkä ja 29,5 kiloa painava. Beedrill on hyvä ruoho-, meedio- ja ötökkätyyppien pokémoneja vastaan, mutta kummitus-, lento-, taistelu-, tuli- ja kivityyppien pokémonit ovat sille haasteellisempia vastuksia. Beedrill on Weedlen kolmas muoto, eikä se kehity enää. Beedrillit elävät isoissa yhdyskunnissa.

Sen nimi on yhdistelmä sanoista bee (mehiläinen) ja drill (pora). Sen japaninkielinen nimi tulee myös englannista, sillä se lausutaan kutakuinkin samoin kuin "spear" eli keihäs.

Anime-sarjassa Ash Ketchum nappasi Beedrillin Hyönteispyydystyskilpailun aikana ja voitti kilpailun voittaen itselleen Sun Stonen (Aurinkokivi). Hän kuitenkin antoi Beedrillin Casey -nimiselle kouluttajalle, koska tämä rakastaa musta-kelta-raitaisia Pokémoneja. Caseyn Beedrilliä ei ole nähty juurikaan taistelemassa, joten sen taistelukyvyistä ei juurikaan ole tietoa muuten kuin ennen nappausta. Sen sijaan Beedrill on nähty usein lentotehtävissä, kuten etsimässä kadonneita jne.

Pidgey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 16 Tyyppi: normaali/lento Edellinen muoto: Ei ole Seuraava muoto: Pidgeotto (Lv. 18)

Pidgey on hyvin yleinen, metsissä asustava Pokémon-laji. Maassa ollessaan Pidgey kykenee räpyttämään siipiään niin voimakkaasti, että maasta nousevat hiekkapilvet sokaisevat vastustajan. Pidgey kehittyy Pidgeottoksi tasolla 18.

Pidgeyn nimi on muunnelta sanasta pidgeon, joka tarkoittaa pulua tai kyyhkyä.

Ensimmäisessä Pokemon-jaksossa "Pokemon, Minä Valitsen sinut" (engl. Pokemon, I choose you) Ash yrittää napata Pidgeyn. Koska Pikachu ei vielä pitänyt Ashista, Ash yritti napata pidgeyn yksin mutta tietenkin epäonnistui. Jaksossa "Ei oppi ojaan kaada" Ash ystävineen löytää Pokémon-instituutin pihalta pojan joka kertoo heille Pidgeystä ja sen kehitysmuodoista.

Pidgeotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Pidgeotto
Numero: 17 Tyyppi: normaali/lento Edellinen muoto: Pidgey (Lv. 18) Seuraava muoto: Pidgeot (Lv. 36)

Pidgeotto on lintu-Pokémon. Pidgeottot ovat 109,2 cm pitkiä ja 29,9 kg painavia. Niillä on punainen niskaan kaartuva töyhtö, joka kasvaa pokemonin muututtua seuraavan muotoonsa Pidgeottiin tasolla 36.

Kuten aiemmankin vaiheensa, sen nimi on muunnelma sanasta pidgeon.

Tv-sarjassa Pidgeotto oli Ashin toinen luonnosta pyydystämä Pokémon. Myöhemmin se kehittyi.

Pidgeot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 18 Tyyppi: normaali/lento Edellinen muoto: Pidgeotto (Lv. 36) Seuraava muoto: Ei ole

Pidgeot on lintu-Pokémon. Pidgeot pystyy lentämään kolmen kilometrin korkeudessa kaksi kertaa ääntä nopeammin. Niille on tyypillistä hankkia ravintoa lentämällä veden pinnassa ja iskemällä kalatyypin Pokémoneihin, esimerkiksi Magikarpeihin.

Nimi pidgeot on muunnelta englannin sanasta pidgeon.

Rattata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 19 Tyyppi: normaali Edellinen muoto: Ei ole Seuraava muoto: Raticate (Lv. 20)

Rattata on rotankaltainen normaalityypin Pokémon, joka on pääasiassa purppuranvärinen. Rattatalla on terävät hampaat, joilla se puree vastustajaansa. Rattata elää suurissa, jopa 40 yksilön laumoissa. Rattatan seuraava muoto on Raticate, joksi se kehittyy tasolla 20.

Raticate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numero: 20 Tyyppi: normaali Edellinen muoto: Ratatta (Lv. 20) Seuraava muoto: Ei ole

Raticate on nopea ja voimakas Pokémon sekä Rattatan seuraava ja viimeinen muoto. Se on isompi kuin Rattata, ja seisoo kahdella jalalla. Raticate käyttää pitkiä viiksiään säilyttääkseen tasapainonsa ja menee sekavaan tilaan, jos sen viikset leikataan. Raticate on väriltään ruskea ja se käyttää Rattatan tavoin hampaita hyökätäkseen.

Sen nimi tulee englannin sanoista "rat" (rotta) ja "eradicate" (voittaa täydellisesti).

Anime-sarjassa Ash omisti Raticaten jonkin aikaa jaksossa Kieroa peliä valtamerilaivalla! (Battle Aboard the St. Anne) vaihdettuaan sen Butterfreehensä, mutta vähän ennen kuin laiva upposi, Ash perui vaihtokaupat ja sai Butterfreensä takaisin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bulbapedia - The Pokémon encyclopedia (englanniksi)