Pebble in the Sky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pebble in the Sky
Kirjailija Isaac Asimov
Kieli englanti
Genre tieteiskirjallisuus
Kustantaja Doubleday
Julkaistu 1950
Sivumäärä 223
Edeltävä Avaruuden merivirrat
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pebble In the Sky on Isaac Asimovin kirjoittama tieteisromaani, joka sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa ihmiskunta on levittäytynyt Linnunrataan asuttaen miljoonia maailmoja. Linnunradan kaikki asutut maailmat kuuluvat Galaktiseen Imperiumiin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina sijoittuu vuoteen 827 galaktista aikaa, jota lasketaan siitä lähtien, kun Galaktinen Imperiumi yhdisti koko Linnunradan Trantorin alaisuuteen. Tapahtumapaikkana on syrjäinen ja köyhä Maa-niminen planeetta Siriuksen sektorilla, jonka pinta on radioaktiivinen muutamia pieniä maa-alueita lukuun ottamatta.

Tarina alkaa kuitenkin vuodesta 1949, kun eläkkeellä oleva räätäli Joseph Schwartz on kävelyllä Chicagon kaduilla. Hän on juuri astumassa kadulla makaavan räsynuken yli, kun läheisessä rakennuksessa tapahtuu vahingossa outo ydinreaktio. Salaperäinen säde polttaa tiensä läpi seinän ja osuu suoraan Joseph Schwartziin.

Seuraavaksi olemme kymmenien tuhansien vuosien päässä tulevaisuudessa radioaktiivisen Maa-planeetan pinnalla, yhdellä sattumalta radioaktiivisuudelta säästyneellä alueella lähellä Chica-nimistä kaupunkia. Schwartz ilmestyy tyhjästä ilmasta sinne ja kauhukseen huomaa olevansa täysin oudossa paikassa, jossa kukaan ei ymmärrä hänen puhettaan. Schwartz löytää tiensä läheiselle farmille, jossa asuva pariskunta luulee hänen olevan kehitysvammainen. Koska Schwartz on näemmä täysin tuntematon ihminen, niin pariskunta tarjoaa häntä lisätienestien toivossa paikallisen tiedemiehen salaiseen ja laittomaan hengenvaaralliseen kokeeseen joka kiihdyttää nisäkkäiden aivotoimintaa. Kokeen ansiosta Schwartz oppii pian puhumaan ja ymmärtämään galaktista yleiskieltä.

Samaan aikaan Maahan saapuu Bel Arvardan -niminen kuuluisa arkeologi, jolla on naurettava teoria, että Maa olisi planeetta, jolla ihmiskunta syntyi ja lähti leviämään Linnunrataan. Hän haluaa suorittaa kaivauksia vaarallisessa radioaktiivisessa Maassa löytääkseen todisteita teorialleen.

Maa on syrjäinen ja unohdettu. Vaikka Imperiumi hallitseekin sitä Valtuutettunsa ja sotavoimiensa välityksellä, niin Maan ihmisiä todellisuudessa johtavat uskonnolliset fanaatikot, jotka eivät ole unohtaneet myyttistä aikaa kun Maa oli kaikkien maailmojen herra. He vihaavat Trantorin perustamaa Galaktista Imperiumia ja Maa on kapinoinut muutamaan otteeseen sitä vastaan huonolla menestyksellä. Nyt Maata johtavilla fanaatikoilla on kuitenkin uusi, kauhea suunnitelma, jolla he voivat tuhota Galaktisen Imperiumin kertaheitolla ja Maa nousisi fanaatikkojen mielestä oikeutettuun asemaan Linnunradan johtajana.

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.