Pattaya

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pattaya
Logo
Logo

Pattaya

Koordinaatit: 12°55′39″N, 100°52′31″E

Valtio Thaimaa
Provinssi Chonburi








Pattaya Beach. Näkymä etelään kohti Jomthienia ja Bali Hain aallonmurtajaa.

Pattaya (thaiksi พัทยา, [pʰát.tʰā.jāː]) on kaupunki ja erityinen paikallishallintoalue Thaimaassa Chonburin provinssissa. Se on yksi Thaimaan suosituimmista turistikohteista ja siellä vierailee vuosittain miljoonia turisteja. Pattaya tunnetaan myös yhtenä suurimmista seksiturismin keskuksista.

Kaupungissa on kirjoilla noin 119 532 asukasta (2019)[1], mutta todellinen väkiluku on paljon suurempi, sillä suurin osa muualta saapuvista työntekijöistä ei tee muuttoilmoitusta. Muuttoilmoituksen tekevät vain perheelliset, sillä lapset saavat ilmaisen koulunkäynnin vain, jos he ovat kirjoilla Pattayassa. Pattayassa asuu vakituisesti myös suuri määrä ulkomaalaisia, joista suurehko osa on eläkeläisiä.

Pattaya Beach. Näkymä pohjoiseen kohti Nakluaa.

Joulukuun keskilämpötila on päivällä +31 ja yöllä +21.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat maininnat Pattayasta löytyvät kuningas Taksinin ajalta vuodelta 1767. Burmalaiset hyökkäsivät silloiseen Ayutthayan kuningaskuntaan 1766 ja Taksinin joukot vetäytyivät nykyisen Pattayan tienoille. Sieltä käsin Taksin hyökkäsi burmalaisia vastaan, voitti heidät ja Taksin kruunattiin kuninkaaksi 28. joulukuuta 1767. Tarinan mukaan joukkojen käyttämä paikka sai nimekseen Thap Phraya eli Phrayan (=kenraalin) armeija, sillä ennen kuninkaaksi tuloa Taksin oli Phraya Tak.[2] Nykypäivän Pattayaan tämä on jäänyt Jomtienissä olevan Thapphraya Road -kadun nimeksi.

Taksinin sotaretken jälkeen Pattayasta ei löydy merkintöjä ja se lienee ollut tavallinen kalastajakylä parin sadan vuoden ajan, kunnes thaimaalainen liikemies Parinya Chawalitthamrong kiinnostui Pattayan hiekkarannoista ja osti runsaasti maata sieltä 1948. Parinya sai myös aikaan sen, että paikan nimi พัทธยา (UNGEGN: Phatthaya) muutettiin muotoon พัทยา ([3]).[2]

1997 alkanut Aasian talouskriisi oli jälleen kova isku kaupungin liike-elämälle. Monet rakennushankkeet kaatuivat ja ylimitoitettu hotellikapasiteetti johti polkuhintoihin, mutta 2000-luvulla Thaimaan vetovoima turistikohteena on jälleen noussut. Samalla Pattaya on kasvanut Thaimaan suurimmaksi lomakohteeksi ja kiinteistöjen sekä maan hinta on noussut Bangkokin tasolle. Vuonna 2005 Pattayalla oli 35 000 hotellihuonetta.

Merenlahden saastuminen on ongelma, johon on yritetty löytää ratkaisua rakentamalla vedenpuhdistamoita. Liikenneruuhkat ovat nekin kasvava uhka kaupungin turismille ja viihtyvyydelle.

Kaupunkikuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poikkikatu Pattayalla (Soi 7).

Pattaya sijaitsee Siaminlahden rannalla meren poukamassa, joka rajoittuu pohjoisessa Nakluaan ja etelässä Jomthieniin. Pattayan asemakaava on ruutumainen, ja sitä halkovat tiet (saai) ja kujat (soi) pohjois–etelä-akselilla ja länsi–itä-suunnassa. Meren puolelta luettuna kadut ovat seuraavat: Pattaya Beach Road (thaiksi ถนนชายหาด), Second Road (thaiksi สายสอง) ja Third Road (thaiksi สายสาม). Pohjoisesta Nakluan rajalta etelään: North Pattaya Road (thaiksi พัทยาเหนือ), Central Pattaya Road (thaiksi พัทยากลาง) ja South Pattaya Road (thaiksi พัทยาใต้). Äärimmäisenä itäpuolella on Bang Na–Trat Highway (Sukhumwit Road), josta pääsee pohjoiseen Bangkokiin ja etelään Sattahipiin, Rayongiin ja aina Tratiin saakka.

Rannat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pattaya Beach[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pattaya Beach Road. Vasemmalla Mike Shopping Mall -tavaratalo. Meri on oikealla.

Pattaya Beach sijaitsee kaupungin keskustassa. Pattaya Beachin vedenlaatu on parantunut sen jälkeen, kun rannalle tehtiin vedenpuhdistamo ja viemäröinti, eikä hotellien jätevesiä enää lasketa mereen, vaan kierrätetään.

Jomthien Beach[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jomthien Beach sijaitsee Pattayasta etelään Khao Pratamnak -kukkulan toisella puolella.

Jomthienin maamerkki on 56-kerroksinen Pattaya Park Tower, joka on osa suurempaa ajanvietekompleksia (vesipuisto, vuoristorata ja hotelli). Pattaya Park Tower on toistaiseksi myös Pattayan korkein rakennus (240 metriä). Tornin näköalatasanne sijaitsee 55. kerroksessa 170 metrin korkeudessa.[4]

Saaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ko Lan (thaiksi เกาะล้าน) tai Koh Larn on pieni saari Pattayan edustalla noin 7,5 km mantereesta länteen. Ko Lanille on säännöllinen lauttayhteys, jonka lisäksi vuokraveneet vievät turisteja saarelle. Ko Lanin lisäksi Pattayan edustalla on kaksi muutakin saariryhmää, joihin kuuluvat "lähisaaret" Ko Sak ja Ko Krok sekä "ulkosaaret" Ko Rin, Ko Man Wichai, Ko Hua Chang ja Ko Badan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thailand: Major Cities, Towns & Communes - Population Statistics, Maps, Charts, Weather and Web Information www.citypopulation.de. Viitattu 19.10.2020.
  2. a b History of Pattaya Pattaya City Hall. Arkistoitu 5.1.2014. Viitattu 1.3.2013. (englanniksi)
  3. Uudelle kirjoitustavalle ei voi esittää translitterointia, koska ääntämys noudattaa edelleen vanhaa kirjoitustapaa. Thai-kielessä tavun lopussa oleva konsonantti voi kuitenkin kahdentua ja siten muodostaa kokonaan uuden a:han päättyvän tavunlähde?
  4. Pattaya Park Tower (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pattaya.
Wikimatkat
Wikimatkat
Wikimatkoissa on matkaopas aiheesta Pattaya.