Operaatio Crossroads

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
21 kilotonnin Baker-ydinpommi juuri räjäytettynä

Operaatio Crossroads oli Yhdysvaltain armeijan ydinaseiden koesarja kesällä 1946 Bikinin atollilla, joka on osa Marshallinsaaria. Sarja koostui kahdesta koeräjäytyksestä. Kummatkin pommit vastasivat voimakkuudeltaan 21 kilotonnia TNT:tä: Able räjäytettiin 158 metrin korkeudessa 1. heinäkuuta 1946; Baker räjäytettiin 27 metriä merenpinnan alapuolella 25. heinäkuuta 1946. Kolmas suunniteltu pommi, Charlie, jätettiin räjäyttämättä sen jälkeen, kun Baker'in jälkeen esiintyi enemmän ionisoivaa säteilyä kuin oli arvioitu. Crossroadsin testipommit olivat Yhdysvaltain neljäs ja viides ydinräjäytys (seuraten Trinity-koetta sekä Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommeja). Operaatio Crossroads oli ensimmäinen Marshallinsaarilla pidetty ydinasekokeilu sekä ensimmäinen, joka ilmoitettiin julkisuuteen etukäteen.

Näistä pommeista ilmassa räjäytetty: Able, tuhosi Bikinin atollin lähes kokonaan. Pommin teho oli sama kuin Trinityssä. Ennen lopullista pommiin sijoittamista, oli fissiili Pu-239 materiaali surmannut kaksi Los Alamosin nuorta tutkijaa: tri Louis A. Slotin'in sekä Harry K. Daghlian'in. Aines oli tullut tällöin tapaturmaisesti ylikriittiseksi eli fissoituvaksi. Pommin ydin saikin tästä lempinimen Demon Core (suom. Paholaisen sisus).

Kaksi Hiroshimaan ja Nagasakiin liitettyä pilottia liittyi tähän tapahtumaan. He olivat Charles Sweeney sekä Claude R. Eatherly. Able-testin pommin pudottanut B-29 oli entinen #90, lempinimeltä Big Stink (suom. Suuri löyhkä). Koneen nimeksi oli muutettu Dave's Dream. Se tehtiin New Mexicossa lähellä Albuquerqueta lento-onnettomuudessa 7. maaliskuuta 1946 kuolleen pomminpudottajan, kapteeni David Semple'n muiston mukaisesti.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Crossroads"-CAV.

http://www.atomicvetkin.com/crossroads.html

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Operaatio Crossroads.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.