Albuquerque

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo kaupungista. Tutkimusmatkailijaa käsittelee artikkeli Afonso de Albuquerque.
Albuquerque
Abqdowntown.jpg
Lippu
Lippu
Albuquerquen sijainti New_Mexicossa
Albuquerquen sijainti New_Mexicossa

Koordinaatit: 35°6′39″N, 106°36′36″WKoordinaatit: 35°6′39″N, 106°36′36″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio New Mexico
Piirikunta Bernalillo
Hallinto
 – Pormestari Richard J. Berry
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 469,5 km²
 – Sisävesi 1,7 km² 
Korkeus 1 619,1 m
Väkiluku (2014) 562 553
Aikavyöhyke UTC-7
 – Kesäaika UTC-6
Ilmakuva Albuquerquen kaupungista.

Albuquerque [ælbəkərki] (lyhennettynä lentoaseman mukaan ABQ) on New Mexicon osavaltion suurin kaupunki. Kaupungissa on 562 553 asukasta (2014).

Metropolialueen muodostavat Bernalillon, Sandovalin, Torrancen ja Valencian piirikunnat. Metropolialueen arvioitu asukasluku vuonna 2014 on 909 344.[1].

Espanjalaiset valloittajat perustivat kaupungin 1706.

Albuquerque on Bernalillon piirikunnan pääkaupunki.

Kaupungissa on varsin hyvin säilynyt meksikolaistyylinen vanha kaupunki, jota on 1990-luvulla siistitty. Samalla sinne on perustettu ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Albuquerque.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1706 Nuevo Méjicon kuvernööri Don Francisco Cuervo y Valdes lähetti alueelle Juan Ulibarrin, jonka tehtävänä oli tutkia alueen soveltuvuutta asutukselle. Seutu tunnettiin nimillä Bosque Grande de Doña Luisa, Estancia de Doña Luisa de Trujillo, San Francisco Xavier del Bosque Grande, tai vieläkin yleisemmin nimellä Bosque Grande.

Kuvernööri Valdes kirjoitti Espanjan kuninkaalle Felipe V:lle ja Uuden-Espanjan varakuninkaalle, että hän oli perustanut kylän soveliaalle paikalle Rio del Norten varrelle. Hän nimitti paikan varakuninkaan kunniaksi: San Francisco de Alburquerque. Alburquerque oli kolmas kylä Santa Fen ja Santa Cruzin jälkeen, jonka espanjalaiset perustivat New Mexicon alueelle.

Iberian niemimaalla Portugalin rajan läheisyydessä sijaitseva Alburquerque kuuluu nykyään Espanjan Badajozin provinssiin. Nimi Albu(r)querque johtuu todennäköisesti arabian kielen sanasta Abu al-Qurq, joka tarkoittaa "korkkitammen maata". Nimi saattaa johtua myös sanasta al-burquq, joka tarkoittaa "luumua".

Ensimmäiset kirjalliset merkinnät Albuquerquen suvusta (portugalissa nimi kirjoitetaan vain yhdellä r-kirjaimella) ovat peräisin 1300-1400-luvuilta. Kuuluisin suvun jäsenistä oli A(l)fonso de Albuquerque (1453-1515), joka valloitti Goan ja oli Intian ensimmäinen portugalilainen varakuningas.

Yhdysvallat julisti Meksikolle sodan ja otti New Mexicon territorion haltuunsa vuonna 1846. Aiemmin 1821 Meksiko oli itsenäistynyt Espanjasta. Kaupungin nimi vakiintui muotoon Albuquerque.[2]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkoihoisia (pois lukien latinot) on 42,1%, latinoja 46,7%, intiaaneja 4,6%, mustia 3,3% ja aasialaisia 2,6%.[3]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albuquerque sijaitsee noin 1615 metrin korkeudessa. Rio Grande -joki virtaa kaupungin länsilaidalla. Sandia Mountains -vuoristo, jonka korkein huippu on 3254 metrin korkeudessa, sijaitsee kaupungista itään.[4]

Köppenin ilmastoluokituksessa seudun vallitsevana ilmastona on aroilmasto, jossa talvet ovat leutoja ja kesät kuumia. Kasvillisuus on kuivuuden takia niukkaa.

Kaupungissa on yli 300 aurinkoista päivää vuodessa. Heinäkuu on keskimäärin lämpimin kuukausi. Talvisin satava lumi sulaa yleensä päivässä.[5]Korkein mitattu lämpötila on 42 °C (1994) ja alin -27 °C (1971).[6]

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin suurimmat työnantajat ovat Kirtland Air Force Base, University of New Mexico ja Sandia National Laboratories. Muita suuria työnantajia ovat muun muassa kunnalliset koulut, Presbyterian Health Services, Albuquerquen kaupunki ja Wal-Mart Stores.

Kulttuuri ja nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Acoma Pueblo sijaitsee kaupungista 45 minuutin ajomatkan päässä. Pueblon sanotaan olevan Yhdysvaltain vanhin yhtäjaksoisesti asuttu alue.

Central Avenue kulkee kaupungin halki. Kuuluisa Route 66 on merkitty neon-kyltein Central Avenuellä. Reittiä pitkin kulkemalla voi tutustua kaupungin länsipuolen vulkaanisiin alueisiin, Rio Granden kasvitieteelliseen puutarhaan, Albuquerquen akvaarioon, keskustan kaupalliseen keskukseen ja historialliseen vanhaan kaupunkiin.

Historic Old Town sijaitsee paikalla, jonne kaupunki perustettiin. Nykyinen San Felipe de Neri -kirkko on rakennettu vuonna 1793.

Nob Hill on vanha, mutta trendikäs kaupunginosa ravintoloineen ja muotiliikkeineen.

Vuonna 1927 avattu, keskustassa sijaitseva KiMo Theater on rakennettu omaperäiseen Pueblo deco -tyyliin, ja siellä järjestetään konsertteja, elokuvia ja teatteriesityksiä.

Indian Pueblo Cultural Center esittelee laajasti alkuperäisasukkaiden historiaa näyttelyineen ja tanssiesityksineen. Espanjalaisten kulttuuriperintöön voi tutustua National Hispanic Cultural Centerissä, joka on monipuolinen kulttuurikeskus niin paikallisille kuin turisteillekin.

Albuquerquessa on 19 museota, muun muassa Albuquerque Museum, Anderson-Abruzzo International Balloon Museum, Casa San Ysidro ja Holocaust & Intolerance Museum of New Mexico. Museoiden lisäksi kaupungissa on paljon taidegallerioita.

Albuquerquessa pidetään vuosittain kansainvälinen kuumailmapallofestivaali.[7]
Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. http://abq.org/Demographics.aspx
  2. Koko kappale: http://http://math.unm.edu/~wester/ABQ
  3. http://quickfacts.census.gov/qfd/states/35/3502000.html
  4. http://abq.org/default.aspx
  5. http://abq.org/default.aspx
  6. http://weather.com/weather/wxclimatology/monthly/graph/USNM0004
  7. Koko kappale: http://visitalbuquerque.org