Okehazaman taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Okehazaman taistelu
Osa Sengoku-kautta
Imagawa Yoshimoton hauta lähellä taistelupaikkaa.
Imagawa Yoshimoton hauta lähellä taistelupaikkaa.
Päivämäärä:

1560

Paikka:

Dengaku-hazama, Owarin provinssi

Lopputulos:

Odan voitto (Imagawa kaatui taistelussa)

Osapuolet

Imagawa Yoshimoton joukot

Oda Nobunagan joukot

Komentajat

Imagawa Yoshimoto

Oda Nobunaga

Vahvuudet

Noin 35 000

Noin 2500

Okehazaman taistelu oli Japanin Sengoku-kaudella käyty taistelu, jossa Oda Nobunaga kukisti Imagawa Yoshimoton.

Taistelun kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Touko- tai kesäkuussa 1560 Imagawa-klaania johtanut Imagawa Yoshimoto johti 35 000 sotilaan armeijansa kohti Kiotoa. Oda-klaanin alueilla Owarin provinssissa hänen joukkonsa valloittivat Washizun ja Marunen linnoitukset ja pystyttivät leirin Dengaku-hazaman puustoiseen solaan. Nobunaga sai tietää tiedustelijoiltaan vihollisensa liikkeistä ja vastasi tähän johtamalla omat joukkonsa Zenshōjin temppeliin lyhyen matkan päähän.

Nobunaga päätti yllättää vastustajansa. Hän jätti pienen joukon sotilaita temppelille varustettuna lukuisin sotalipuin, jotta vaikuttaisi siltä, että hänen pääjoukkonsa on temppelillä. Samalla hän johti noin 1 500 sotilaan pääjoukkonsa metsän kautta Imagawan selustaan.

Imagawan joukot eivät osanneet odottaa hyökkäystä ja olivat juhlineet voittojaan laululla, tanssilla ja sakella. Myös alkava sade auttoi Odan sotilaita etenemään huomaamattomasti, ja he saapuivat leirille iltapäivällä. Kun myrsky lakkasi, Nobunagan miehet hyökkäsivät leiriin pohjoisesta. Imagawan joukot joutuivat kaaokseen, pakenivat hyökkääjiä ja jättivät komentajansa teltan suojelematta. Imagawa Yoshimoto ei tiennyt hyökkäyksestä vaan saapui ulos teltasta ojentaakseen humaltuneita miehiään. Hän huomasi vastustajansa liian myöhään, mutta onnistui torjumaan ensimmäisen keihääniskun. Seuraava samurai vei hänen päänsä.

Yoshimoton ja lähes kaikkien vanhempien upseerien kuoltua jäljelle jääneet Imagawan miehet liittyivät Odan armeijaan. Taistelun seurauksena Imagawa-klaani kuihtui, ja useat tätä seuranneet liittyivät Odaan, näiden mukana Tokugawa Ieyasu.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Battle of Okehazama