Myytinmurtajat (4. tuotantokausi)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Myytinmurtajat (MythBusters) on yhdysvaltalainen televisiosarja. Jokaisessa jaksossa keskitytään kahteen tai kolmeen kaupunkitarinaan, yleiseen uskomukseen tai nettihuhuun.

Sisällysluettelo

Jakso 44 - Paperivarsijousi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paperijalkajousi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Vanki pystyy tappamaan toisessa sellissä olevan vangin sanomalehdistä tehdyllä varsijousella. Mahdollista Adam ja Jamie rakensivat sanomalehdestä omat varsijousensa käyttäen vankien saatavilla olevia tarvikkeita. He tekivät omatekoista liimaa ja käyttivät alushousujen kuminauhoja jänteinä. Molempien jousien teho jäi alle 10 kilojouleen, minkä vuoksi ollakseen tappava, nuolen pitäisi osua esimerkiksi kaulavaltimoon tai silmään.

Vodka-myyttejä II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kari, Tory ja Grant kokeilivat, voiko vodkalla...


Myytti Tulos Lopputulokset
...poistaa tupakan hajun vaatteista. Mahdollista Kaksi takkia kyllästettiin tupakan savulla. Toinen laitettiin pesukoneeseen ja toiseen suihkutettiin vodkaa ja vettä ennen koneeseen laittamista. Grant teki sokkotestin ja vodkalla ruiskutettu takki sai paremman arvosanan.
...tappaa mehiläisiä. Murrettu Ensin mehiläiset näyttivät kuolleen vodkasta, mutta kaikki onnistuttiin elvyttämään.
...siivota kylpyhuoneen. Mahdollista Vodka ei tehnyt yhtä hyvää jälkeä kuin kaupallinen tuote, mutta sitäkin voi käyttää.

Jakso 45 - Silvottu lentokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silvottu lentokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokoneen takaosan oli silponut...

Myytti Tulos Lopputulokset
...vihainen vaimo mottorisahalla. Murrettu Jamie esitti vihaista vaimoa, mutta viilloista ei tullut kuvanmukaisia.
...karanneen lentokoneen propelli. Vahvistettu Myytinmurtajat lähettivät lentokoneen propellin 60 km/h tekemään selvää lentokoneen peräosasta, ja kaikki näytti samalta kuin kuvassa.

Tulta ilman tulitikkuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulen voi sytyttää ilman tulitikkuja...


Myytti Tulos Lopputulokset
...hieromalla kahta tikkua yhteen. Vahvistettu Tory, Kari ja Grant eivät saaneet tulta aikaan, joten he joutuivat pyytämään apua partiolta.
...käyttämällä luotia. Vahvistettu Myytin mukaan, jos käsiaseesta ottaa luodin ruudin pois ja ampuu ruutia, se syttyy. Mustaruuti oli parempaa kuin muskettiruuti, ja se sytytti tulen.
...käyttämällä limutölkin pohjaan hierottua suklaata. Vahvistettu Tory ja Grant hieroivat tölkkejä kuusi tuntia ja saivat lopulta tulen syttymään. Kysessä on paraabelipeili.
...käyttämällä teräsvillaa ja patteria. Vahvistettu Koskettamalla pariston kumpaakin päätä, he saivat aikaan tulen.
...käyttämällä jäätä. Vahvistettu Kari teki selvän jäisen keilapallon ja sai sillä tulen syttymään.

Jakso 46 - Arkhimedeen kuolemansäde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä Myytinmurtajien postispesiaalissa Myytinmurtajien fanit pääsivät kilpailemaan Myytinmurtajia vastaan ja rakentamaan omat rakennelmansa toteuttaa Arkhimedeen kuolemansäde.

Pienessä mittakaavassa tuli piti sytyttää 1,5 metrin päästä ja suuressa mittakaavassa 30 metrin päässä. Kilpailemaan pääsivät pieneen mittakaavaan Kari Lukes ja Jess Nelson UCSB:stä sekä Brenden Millstein Harvardista ja Stephen Marsh Lawrence Berkeley National Laboratorystä. Suuressa mittakaavassa oli Mike Bushroe NASAsta, mutta hänen rakennelmansa hajosi matkalla.

Myytinmurtajat diskattiin pienen mittakaavan kisasta, koska heidän polttoetäisyys ei ollut 1,5 metriä.

Lopulta he pyysivät apua MIT:ltä ja he toteuttivat Arkhimedeen kuolemansäteen naurettavalta etäisyydeltä ja ei-Arkhimedeen aikaisilla nyky-peileillä.

Myytti Tulos Lopputulokset
Pronssipeilit voivat polttaa vihollislaivaston. Uudelleen murrettu He saivat tulen aikaan MIT:n nykypeileillä, mutta eivät kunnolla, joten he rakensivat ballistan ja saivat lopulta laivan tuleen.

Myytinmurtajat huomasivat, ettei Arkhimedes olisi voinut sytyttää vihollislaivastoja tuleen, koska...

  • Syrakusa, jossa kaiken väitettiin tapahtuva, oli idässä, joten Arkhimedes olisi voinut käyttää vain heikkoa aamuaurinkoa.
  • Kuolemansäde ei toimisi pilvisellä säällä
  • Vihollislaivaston pitäisi olla koko ajan paikallaan.
  • Syrakusan taistelu tapahtui kauan sitten ja peileistä alettiin kirjoittaa vastan 300 vuotta myöhemmin tapahtuman jälkeen.
  • Peilejä tarvittaisiin tuhansittain, jotta Kuolemansäde toimisi 30 metrin päästä.
  • Muut aseet, kuten Molotovin koktail ja tulinuolet olivat paljon kätevämpiä.
  • Syttyvät purjeet eivät toimi heijastuksen takia.

Jakso 47 - Helium-jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helium-jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Heliumilla täytetty virallinen NFL:n jalkapallo lentää kauemmaksi kuin ilmalla täytetty. Murrettu Palloihin pumpattiin tavallinen paine (13 psi:tä) heliumia. Heliumilla täytetty pallo lensi matalammalla. He tekivät myös pallojen lennättimen ja havaitsivat, että heliumilla täytetty jalkapallo lentää matalammalla Newtonin kolmannen lain takia.

Luodin nappaaminen hampailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
On mahdollista napata luoti hampailla. Murrettu Ensinnäkin hampaat eivät kestä luodin painetta ja toiseksi ihmisen reaktioaika on liian hidas luodin nappaamiseen.

Jakso 48 - Franklinin leija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Franklinin leija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennustiimi selvitti suurta amerikkalaista myyttiä.

Myytti Tulos Lopputulokset
Benjamin Franklin leijatti leijaa ukonilmalla ja keksi sähkön. Murrettu Kari, Tory ja Grant rakensivat leijan, joka oli yleinen Franklinin aikoina ja kiinnittivät toiseen päähän avaimen. He eivät saaneet mitään eroa kuivan ja märän narun välillä, mutta märkä veti enemmän sähköä. Sähköisku, joka tuli avaimeen olisi kuitenkin riittänyt tappamaan ihmisen ja luultavasti Benjamin Franklinin.

Totuuksia ilmavaivoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä myytissä Myytinmurtajien piti olla erittäin tahdikkaita, eivätkä he saaneet käyttää sanaa pieru, vaan ilmavaiva.

Ilmavaivoja voi saada...

Myytti Tulos Lopputulokset
...pavuista. Vahvistettu Adam kokeili papuja ja hänen ilmavaivat kaksinkertaistuivat.
...hiilihappoisista juomista. Vahvistettu Kari kokeili hiilihappojuomia ja hänen ilmavaivansa kaksinkertaistuivat.
...lihasta. Murrettu Jamie kokeili lihaa, mutta hänen ilmavaivojensa määrä ei muuttunut.
Ihminen voi kuolla omien ilmavaivojensa kaasuihin. Murrettu Tappava määrä metaania olisi 2 % ja hiilidioksidia 10 %, mutta määrien saavuttaminen kestäisi useita vuosia. Hengityskin aiheuttaa enemmän hiilidioksidia.
Tulitikku poistaa ilmavaivan hajun. Murrettu Rikkivety ja metyylimerkapteeni ovat tuoksuvat kaasut ilmavaivassa. Tulitikku ei poistanut niitä, vaan peitti metyylimerkapteenin tuoksun.

Jakso 49 - Kännykät lentokoneessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heliumlautta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Tavallisen kumiveneen voi täyttää heliumilla ja sillä voi lentää. Murrettu Tavallisella kumiveneellä se ei onnistunut, joten Myytinmurtajat joutuivat rakentamaan oman ison lautan, jonka he kuitenkin tuhosivat lopussa.

Kännykät lentokoneessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Kännykät lentokoneessa voivat sekoittaa koneen instrumentit. Murrettu Kännykkä sai auton kyydissä instrumentit riehumaan, mutta he eivät päässeet taivaalle kokeilemaan, koska se on laitonta. He kuitenkin kokeilivat koetta maassa ja tulivat siihen tulokseen, etteivät kännykät sekoita lentokoneen instrumenttejä. Lentoyhtiöt eivät kuitenkaan halua ottaa sitä riskiä, että uusien kännykkämallien signaalit häiritsisivät instrumentteja.

Jakso 50 - Ilmaan ammutut luodit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmaan ammutut luodit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Ylös ammuttu luoti voi osuessaan maahan tappaa ihmisen. Vahvistettu, Mahdollista, Murrettu Myytin lopputulos jouduttiin jakamaan kaikkiin luokkiin, koska suoraan ylös ammuttu luoti putoaa maahan nopeudella, joka ei tapa; mahdollinen, koska ampuja laukaisee aseen erittäin todennäköisesti pienessä kulmassa, jolloin luoti säilyttää ballistisen liikeratansa ja saattaa olla maahan tullessaan tappava; sekä vahvistettu, koska putoavien luotien tappamista ihmisistä on todistajanlausuntoja ja lääketieteellisiä asiakirjoja.

Vodka-myyttejä III[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vodkaa voi käyttää...

Myytti Tulos Lopputulokset
...poistamaan myrkkysumakin ihottuman. Murrettu Aluksi tiimistä ei löytynyt ketään myrkkysumakille allergista, mutta lopulta he löysivät koehenkilön, eikä vodka tehonnut ollenkaan.
...lievittämään kipua poistaessa laastareita. Mahdollista Tavallisen laastarin irtivetäminen sattui Grantiin ja sen mukana irtosi karvoja Grantin jalasta. Vodka-laastarin mukana ei irronnut karvoja ja irrotus oli vähemmän kivulias.
...tekemään alahyllyn vodkasta ylähyllyn vodkaa. Murrettu He suodattivat vodkan useaan kertaan, mutta he eivät saaneet siitä laatuvodkaa.

Jakso 51 - Myyttien uudelleentutkinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorossa on Myytinmurtajien neljäs uudelleentutkinta-spesiaali (jos Arkhimedeen kuolemansäde lasketaan).

Salamiraketti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti on muunnos Yhdysvaltojen etelävaltioitten pitkän kantaman ohjuksesta.

Myytti Tulos Lopputulokset
Salamimakkaraa voi käyttää hybridiraketissa polttoaineena. Vahvistettu Salami, kuten parafiini, lennätti rakettia 6 metriä.

Nuolen halkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Nuolen voi halkaista toisella nuolella, kuten Robin Hoodissa. Uudelleen murrettu Edes ammattilainen ei saanut nuolta kunnolla halkaistua, kunnes he käyttivät bambua. Lisäksi he rakensivat oman keskiaikaisen nuolensa, mutta eivät saaneet sitä halkeamaan.

Luotien ampuminen veden alla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Veden alla pystyy ampumaan käsiaseella. Vahvistettu Tiimi käytti aseita 9mm pistooli, .357 Magnum revolveri, 12 kal. haulikko ja .30-06 kivääri. He saivat luodit tunkeutumaan osittain ballistiseen hyytelöön (joka edusti ihmistä), mutta ainoastaan hyvin lyhyen etäisyyden päästä. Jos haulikolla ampuu veden alla, ensimmäinen laukaus jää ainoaksi, sillä ase halkeaa.

Jakso 52 - Mielenhallinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalausta räjähteillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyseessä on klassinen tapaus Mr. Bean -ohjelmasta.

Myytti Tulos Lopputulokset
Huoneen voi maalata kokonaan maalilla, jos maalipurkkiin laittaa dynamiitin. Murrettu Adam ja Jamie laittoivat maalin muoviämpäriin sirpalevaaran takia. He saivat pienestä huoneesta maalattua kuitenkin vain 40%. Ihmisestä ei lisäksi voi jäädä seinään selvää silhuettia, ja seinät vahingoittuvat räjähdyksessä.

Mielenhallinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mielenhallinta on mahdollista...

Myytti Tulos Lopputulokset
...psionisella kypärällä, jonka ohjeet löytää internetistä. Murrettu Kypärällä ei ollut mitään vaikutusta.
...pulssittaisella ilmastoinnilla. Murrettu Ilmastoinnilla ei ollut mitään vaikutusta.
...pyörivällä magneetilla. Mahdollista EEG-laite huomasi muutoksen aivokäyrässä.
...sublimoidulla äänellä. Murrettu Äänet eivät toimineet lainkaan.
...ohjatulla hypnoosilla. Osittain mahdollista Ohjattu hypnoosi vaikutti aivotoimintaan.

Jakso 53 - Räjähtävät housut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Räjähtävät housut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä myytti tulee Uudesta-Seelannista.

Myytti Tulos Lopputulokset
Farmareiden housut voivat räjähtää tietyillä aineilla kyllästettynä. Vahvistettu Rakennustiimi kokeili rikkaruohomyrkkyä, lannoitetta, ruutia, happoja ja erilaisia räjäytysmenetelmiä; kitkaa, tulta, kuumuutta ja voimakasta iskua. Lannoite, ruuti ja hapot eivät toimineet millään menetelmillä. Rikkaruohomyrkyllä kyllästetyt housut suorastaan räjähtivät kovassa iskussa. Ne myös syttyivät nopeasti kuumuudesta ja paloivat kokonaan pois Busterin päältä alle 10 sekunnissa eli tavallaan "räjähtivät". Vain kitkalla ei ollut vaikutusta rikkaruohomyrkkyyn.

Lopussa he käyttivät oikeaa räjähdettä housuissa ja saivat aikaan kunnollisen räjähdyksen.

Öljy-yhtiöiden salaliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bensan kulutus on halvempaa...

Myytti Tulos Lopputulokset
...kaasuttimen magneetilla. Murrettu Magneetilla ei ollut vaikutusta.
...bensaan sekoitetulla asetonilla. Murrettu Seoksella ei ollut vaikutusta.
..."ihmekaasuttimella", jolla voi päästä 300 mailia galloonalla. Murrettu "Ihmekaasuttimella" ei ollut mitään vaikutusta.
...vetypolttokennolla. Murrettu Polttokaasutin ei toiminut.
...valmistamalla ja käyttämällä paistoöljyä polttoaineena. Vahvistettu Myytinmurtajat valmistivat öljyä suodatetusta paistoöljystä, ja auto kulki sillä noin 10% lyhyemmän matkan kuin dieselillä. Käytetty ja kotitekoisesti suodatettu paistoöljy on kuitenkin selvästi normaalia polttoainetta halvempaa.

Jakso 54 - Murtomyytit koetuksella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä erikoisjaksossa Myytinmurtajat laittoivat Hollywoodin rikosmyytit koetukselle.

Ilmastointikiipeilyä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä myytti on elokuvasta Firetrap.

Ihminen voi kiivetä ilmastointikanavassa...

Myytti Tulos Lopputulokset
...voimakkailla magneteilla. Murrettu Jamien "supermagneetit" kannattivat 250 kilon painon ja hän pääsi niillä etenemään, mutta ne olivat liian äänekkäät.
...imukupeilla. Murrettu Adam rakensi imukuppeihinsa tyhjiön ja pääsi kiipeämään kuilua pitkin, mutta jossakin väleissä imukupit pettivät ja olivat liian äänekkäitä.

Laserit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä myytti tulee elokuvasta Ansa viritetty.

Lasereita voi huijata...

Myytti Tulos Lopputulokset
...puhaltamalla puuteria säteisiin, jotta ne näkee. Murrettu Puuteria täytyisi koko ajan puhaltaa lisää, jotta kaikki laserit löytäisi. Jos puuteria puhaltaa liikaa, se katkaisee säteen ja laukaisee hälyttimet.
...käyttämällä yönäkölaseja. Murrettu Tory kokeili yönäkölaseja, mutta ne eivät näyttäneet yhtään lasereita, vaan tekivät kaikesta epäselvää.
...osoittamalla laseria takaisin lähettimellä. Murrettu He saivat lähettimellä laserin suunnattua takaisin, mutta olisi epäkäytännöllistä kantaa semmoista mukanaan.

Lasioven avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lasisen oven läpi voi mennä...

Myytti Tulos Lopputulokset
...leikkamalla reiän lasiin ja vetämällä sen pois imukupilla. Murrettu Imukupilla ei saa vedettyä leikattua lasia irti lasiovesta.
...poraamalla reiän. Murrettu/Osittain mahdollista Poraaminen piti ääntä, muttei laukaissut hälytystä. Adam ja Jamie porasivat reikää ja lasi hajosi miljooniin osiin, mutta pysyi paikallaan, koska lasi oli laminoitu. Palaset täytyi poistaa pikkuhiljaa kunnes kädellä ylettyi ovenkahvaan. Koe on lähes mahdotonta toistaa yhdenmukaisesti.

Painoanturin huijaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä myytti tulee elokuvasta Ansa viritetty.

Painoanturia voi huijata...

Myytti Tulos Lopputulokset
...pitämällä veistä painoanturin päällä ja laittamalla purkan sen päälle. Murrettu Veitsen pito anturin päällä onnistui, mutta purkka on liian pehmeätä pitämään anturia paikallaan.
...pitämällä veistä painoanturin päällä ja laittamalla ilmastointiteippiä sen päälle. Mahdollista Tämä oli suunnitelma B ja se toimi.

Kassakaappi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kassakaapin voi avata nopeasti...

Myytti Tulos Lopputulokset
...käyttämällä stetoskooppia. Murrettu Adam kokeili klassista tekniikkaa, mutta se kesti liian kauan.

Rakennukseen kiipeäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam joutui tämän myytin todistamiseksi kiipeämään 23-kerroksista taloa ylös imukupeillaan.

Myytti Tulos Lopputulokset
Rakennuksen huipulle voi kiivetä tyhjiö-imukupeilla. Mahdollista Adamin fyysinen kunto ei kestänyt huipulle saakka. Huippu-urheilijalle nousu on mahdollinen.

Jakso 55 - Höyrytykki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkhimedeen höyrytykki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Arkhimedes ampui höyrytykillä vihollislaivastoja. Murrettu Leonardo Da Vincin piirrosten mukaan Adam ja Jamie eivät saaneet höyrytykkiä toimimaan, vaan joutuivat rakentamaan oman versionsa, joka kuitenkin toimi 4 baarissa, vaikka suunniteltu oli 20 baaria.

Muropaketti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Muropakkauksessa on enemmän proteiineja kuin itse muroissa. Murrettu Kokeiden mukaan muroissa on selvästi enemmän kaloreita, rasvaa, sokereita ja proteiineja kuin pakkauksissa. Sitä paitsi pakkausten muste on myrkyllistä. Muropakkauksessa on 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerimuroissa.

Likaisimmat hampaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Adamilla on Myytinmurtajien likaisimmat hampaat. Ensin Murrettu, sitten Vahvistettu Kari vertaili Myytinmurtajien hampaiden väriä. Toryn ja Grantin hampaat olivat valkoista sävyä ja Jamien hieman Adamia ruskeampaa sävyä. Tuloksen kuultuaan Jamie kävi hampaidenvalkaisijalla, mikä teki Adamin hampaista tiimin likaisimmat.

Jakso 56 - Tappava vesipyörre[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tappava vesipyörre[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merellä vellovat vesipyörteen voivat upottaa...

Myytti Tulos Lopputulokset
...konttilaivat. Murrettu Jotta tämä olisi mahdollista, pyörteen täytyy olla voimakkaampi, kuin mitä maapallolla voi tapahtua.
...kalastusaluksen. Murrettu Jotta tämä olisi mahdollista, pyörteen täytyy olla voimakkaampi, kuin mitä maapallolla voi tapahtua.
...ihmisen. Mahdollista Pyörre olisi imaissut ihmisen alas pyörrettä ja saanut huonon olon (siksi Adam oksensi). Myytinmurtajat kokeilivat voimakkainta pyörrettä.

Lumiaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Lumiaura voi suistaa henkilöauton tieltä lumen mukana. Murrettu Pahimmassa tapauksessakaan ei henkilöauto voisi suistua pois tieltä lumiauran kolalla. Henkilöauton painopiste on liian alhainen.

Jakso 57 - Kevytcola ja Mentos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kevytcola ja Mentos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tämä oli ensimmäinen myytti, jota Myytinmurtajat eivät jakaneet luokkiin Murrettu, Vahvistettu tai Mahdollista.
Kysymys Lopputulokset
Miksi kevyt-Coca-Cola -pullosta pääsee kuuluisa geysir-suihku, kun siihen pudottaa Mentos-karkin? Ilmiö johtuu pääosin Mentoksen nukleaatiosta, kun Mentos-pastillin pinnalle muodostuu kaasukuplia, joita kevytcola vapauttaa. Muita ainesosia olivat kevytcolan aspartaami (makeutusaine), kaliumbenzoaatti (säilöntöaine) ja kofeiini, ja Mentoksessa liivate ja arabikumi. Ainekset pelaavat yhteen täydellisesti ja aiheuttavat suihkun.
  • Myytinmurtajat tekivät uuden maailmanennätyksen korkeimpana kevytcola ja Mentos -geysirinä, joka oli 9 metriä (30 jalkaa) korkea, ja ylittivät Steve Spanglerin ennätyksen, joka oli 18 jalkaa. He laajensivat kokeen 10 metriin (34 jalkaan) vuorisuolalla.
  • Myytinmurtajat tekivät myös kotitekoisia savupommeja salpietarista ja sokerista kuumentamalla sen siirappimaiseksi ja sytyttämällä. Adamin savupommi epäonnistui kuitenkin, sillä se ei räjähtänyt. He myös tekivät metaanista ja saippuavedestä saippuapylvään, jonka he sytyttivät. Lisäksi he räjäyttivät Pringles-tölkin auki vedyn avulla ilman, että sipsit edes liikahtivatkaan purkissa. Lopuksi he räjäyttivät 2 litran muovipullon tunkemalla sinne hiilihappojäätä ja vettä.

Postimerkit helikopterissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Postimerkit helikopterin potkurissa voivat saada helikopterin epätasapainoon. Murrettu Postimerkki on liian kevyt, joten se ei vaikuttanut ollenkaan sekä leluhelikopterin että oikean helikopterin käyntiin.

Jakso 58 - Hajottava subwoofer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hajottava subwoofer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Autojen voimakas subwoofer voi saada auton ikkunat särkymään. Murrettu Adam rakensi dieselillä toimivan subwooferin Mercedes-Benz 240D:n sisälle, mutta eivät saaneet mitekään autolaseja särkymään, vaikka he syöttivät ulos 160 desibeliä ja 16 hertsiä.

Soratienajo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Soratiellä kulkee pehmeämmin, jos ajaa nopeammin. Vahvistettu Ajettaessa soratiellä, he menettivät juomalasitornista enemmän vettä ajaen nopeasti, kuin ajaen hitaasti. Lisäksi jousitusmittari heilui enemmän ajaessa kovempaa. He kokeilivat uudelleen teräspalkeilla ja saivat oikeat tulokset.

Jakso 59 - Murtospesiaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytinmurtajat laittoivat tosielämän rikosmyyttejä koetukselle, kun aikaisemmin laittoivat Hollywoodin myyttejä koetukselle.

Sormenjälkilukko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sormenjälkilukon voi avata...

Myytti Tulos Lopputulokset
...valokopiolla. Vahvistettu Valokopio toimi.
...lateksisella kopiolla. Vahvistettu Lateksinen kopio toimi.
...ballistisen hyytelön kopiolla. Vahvistettu Ballistisen hyytelön kopio toimi.

Lämpötilasensori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä myytti tulee 1992 elokuvasta Sneakers. Lämpötilasensoria voi huijata...

Myytti Tulos Lopputulokset
...käyttämällä hiilidioksisammutinta. Murrettu Torya suihkutettiin (suojattuna) hiilidioksidisammuttimella, mutta hän lämpeni liian nopeasti.
...peittämällä itsensä mutaan. Murrettu Tory peitettiin mudalla, mutta hän lämpeni liian nopeasti.
...neopreenisella puvulla. Murrettu Aluksi puku toimi, mutta sitten se lämpeni liikaa.
...lämmittämällä huone ruumiinlämpöiseksi. Murrettu Hälytys laukesi, kun huoneen lämpötila muuttui liian nopeasti.
...pukeutumalla palon kestävään pukuun. Vahvistettu Palopuku toimi muuten hyvin, mutta siinä oli pieni repeämä takana, joten palopuku päällä täytyi peruuttaa sensorin ohi.
...lasilevyllä. Vahvistettu Lasilevy sensorin edessä huijaa sitä.

Liikesensori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultraäänistä liikesensoria voi huijata...

Myytti Tulos Lopputulokset
...pitämällä peittoa edessä. Vahvistettu Peitto absorboi ultraääniä tehokkaasti.
...liikkumalla erittäin hitaasti. Vahvistettu Kari käveli huoneen läpi 20 minuutissa, eikä hälytin lauennut.
...pukeutumalla ääniä absorboivaan pukuun. Murrettu Puvulla ei ollut vaikutusta.

Vesi-kassakaappi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä myytti tulee elokuvasta Valtikka.

Myytti Tulos Lopputulokset
Lasisuojatun kassakaapin voi avata poraamalle sen päälle reikä, täyttämällä se vedellä ja räjäyttämällä sisällä panos. Mahdollista Reiän poraaminen olisi äänekästä ja veisi kauan. Lisäksi kassakaappi ei ole vesitiivis, joten mukaan joutuisi ottamaan tiivistettä ja saada se kaappiin. Setelit ja arvopaperit tuhoutuisivat räjähdyksessä, mutta jalokivet säilyisivät.

Jakso 60 - Teslan tuhokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan tuhokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä myytti perustuu Nikola Teslan maanjäristyskoneeseen.

Myytti Tulos Lopputulokset
Nikola Tesla rakensi laitteen, jolla voisi järistää maata. Hän kytki sen oman kotinsa seinään ja koko rakennus meinasi sortua. Murrettu Adam ja Jamie rakensivat katuporasta Teslan maanjäristyslaitetta matkivan mänttä-tehoisen laitteen. He kytkivät sen teräspalkkiin, mutta eivät saaneet oikeata resonanssia. He rakensivat kasettisoittimesta uuden tuhokoneen ja kytkivät sen Teslan kodin pienoismalliin, mutta talo ei edes hievahtanut. He siirtyivät tuhoamaan siltaa San Franciscon ulkopuolella. Kun he olivat kytkeneet laitteen sillan keskelle, Adam tunsi sillan värähtelevän toisessa päässä asti.

Räjähtävä laavalamppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Hellalle kuumenemaan laitettu laavalamppu voi räjähtää ja tappaa ihmisen terävillä lasinsirpaleilla. Vahvistettu Tavallinen laavalamppu sylki vain päässä olevan korkkinsa pois ja ruiskutti nesteet pois lampusta. Silloin uhri olisi todennäköisemmin saanut vain pahoja palovammoja. Tiimi kokeili uudestaan kruunatulla korkilla ja silloin lamppu räjähti ja uhri olisi saanut vain pieniä sirpaleita. He kokeilivat viimeisen kerran jättimäisellä laavalampulla ja saivat hurjan ison sirpaleen suoraan ballistiseen hyytelöön.
Papupurkki hellalla voi räjähtäessään tappaa ihmisen. Vahvistettu Purkki, jossa oli repäistävä kansi, ei todennäköisesti olisi vahingoittanut ihmistä, mutta kansi, johon tarvitaan avaaja, olisi voinut vahingoittaa.
Purkkiliha hellalla voi räjähtäessään tappaa ihmisen. Murrettu Purkkiliha vain poksahti auki.
Iso purkki hellalla kuumennettua maitoa voi räjähtäessään tappaa ihmisen lasinsirpaleista. Mahdollista Maitopurkki räjähti ja isoja palasia lasia osui ballistiseen hyytelöön.

Jakso 61 - Tappava olki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tappava olki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Olki voi kovassa tuulessa ja hurrikaaneissa mennä läpi palmupuun. Murrettu Puhallusputki oli 50 cm päässä palmusta ja olki ammuttiin siihen 515 km/h, mutta oljet eivät menneet kuin puoli senttiä sisään palmuun. Adam ja Jamie kokeilivat uudelleen kaislalla, joka on kestävämpää kuin olki ja he saivat kaislan ammuttua palmuun n. sentin verran. He yrittivät taivuttaa palmua, jotta sen kuidut aukeaisivat, mutta olki ja heinä lävistivät saman verran palmua. He kokeilivat myös pianon kieltä ja se meni läpi palmun aina M5:n betoniseinään.
Tuuli itsessään voi poistaa kanalta höyhenet kokonaan. Murrettu He ampuivat kananraatoa samalla tuulen voimakkuudella kuin olki-kokeessa, mutta kanalla pysyivät kaikki höyhenet täysin paikallaan.

Ajattelevat kasvit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kysessä on Cleve Backsterin teoria siitä, että kasvit tuntevat ja ajattelevat kuin ihmiset.

Myytti Tulos Lopputulokset
Valheenpaljastin kertoo, onko millään elollisella olemassa tunteita. Murrettu Aluksi Tory kokeili ampua kasvia jauhesammuttimella ja silloin galvanometrin piikki hullaantui. He kuitenkin arvelivat kameroiden ja heidän itsensä vaikuttavan tulokseen, joten he siirtyivät kontin ulkopuolelle ja Tory ajatteli kasvia ilkeästi ja mukavasti, mutta EEG ei reagoinut. He kokeilivat myös, onko jugurtilla tai kananmunilla mitään tunteita, mutta EEG:n piikki ei liikahtanutkaan.

Jakso 62 - Tappajakaapeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tappajakaapeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Tiukalle jännitetty kaapeli voi katketessaan halkaista ihmisen kahtia. Murrettu He jännittivät erikokoisia kaapeleita maksimijännitteeseen ja ampuivat niitä läpi kuolleen sian, joka oli täytetty ballistisella hyytelöllä. He saivat kaapelista sikaan korkeintaan näkyvän raapauksen.

Saviruukku-äänitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Saviruukkuun voi äänittää ääniä ympäristöstä. Murrettu Tory, Kari ja Grant äänittivät saviruukkuuihin musiikkia oljenkorrella. Kari huusi "Tory" ja "Hullu tappaja" ruukkuihin sen pyöriessä dreijassa. Kun he yrittivät toistaa saviruukkuja lasipäisellä levysoittimella, he eivät saaneet mitään ymmärrettäviä ääniä irti ruukusta.

Jakso 63 - Paineilmaraketti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paineilmaraketti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paineilmasäiliö voi...

Myytti Tulos Lopputulokset
...lentää betoniseinän läpi. Vahvistettu Adam ja Jamie katkaisivat säiliön suun ja se teki suuren reiän betoniseinään.
...kuljettaa venettä. Murrettu Vene kulki eteenpäin, mutta vain 37 metriä huippunopeudella 9,3 km/h. Toinen yritys sujui vielä huonommin.

Ruutimoottori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Auton moottori voi käydä ruudilla. Murrettu Tiimi kokeili kolmea teoriaa (Christiaan Huygensilta, George Cayleylta ja Thomas Paineelta), mistä mikään ei toiminut. Ruudilla on korkeampi energiatiheys kuin bensiinillä, mutta he eivät saaneet minkänlaista ratkaisua ilman, että ruuti olisi pamahtanut moottorissa. Koska ruuti ei ole neste eikä se syty nesteeseen sekoitettuna, sen kuljetus ja käyttö on liian hankalaa.

Jakso 64 - Vanhoja myyttejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jälleen kerran yksi Myytinmurtajien myyttien uudelleenkäsittelyjakso.

Miekka vs. Ase[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Miekka voi leikata läpi tulikuuman konepistoolin piipun. Murrettu Aikaisemminkin rakennustiimi sai vain palasia aikaan, kuten nytkin, mutta eivät siistiä leikkausta.

Soratienajo-Spinoff[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Käden pitäminen vasten auton tuulilasia estää sitä murtumasta. Murrettu Karkaistu lasi hajoaa, eikä käden pitäminen sen edessä auta.

Salamiraketti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Hybridiraketin voi rakentaa salamista. Uudelleen Vahvistettu Fanien mielestä salami raketissa ei toimi. He kokeilivat ilokaasua ja salamia raketissa ja saivat raketin työntövoimaksi yli 350 kilogrammaa.

Maalausäänitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Maalareiden sutien harjaksen voivat kovassa metelissä värähdellä ja äänittää maalaukseen ääniä. Murrettu Kari huusi jälleen maalatessaan taulua, mutta eivät saaneet mitään irti tauluista.

Peräluukku ylös vai alas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Lava-auton peräluukku auki on taloudellisempaa ajaa autoa. Uudelleen Murrettu Autojen bensiininkulutuksella ei ollut eroa.
Verkko peräluukun tilalla on taloudellisempaa ajaa kuin peräluukku ylhäällä tai alhaalla. Vahvistettu Verkko oli n. 5 % taloudellisempi kuin muut vaihtoehdot.

Jakso 65 - Räjähtävä sytkäri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Räjähtävä sytkäri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Sytkäri voi sulaa hitsikipinöiden alla. Vahvistettu Sytkäri suli kipinöiden alla ja pamahti.
Sytkäri voi räjähtää kuivausrummussa. Murrettu Sytkäri ei räjähtänyt kuivausrummussa.
Sytkäri voi räjähtää lyödessä sitä golfmailalla. Osittain Vahvistettu Palamattomalla sytkärillä he eivät saaneet tuhoa, mutta palava sytkäri pamahti.
Sytkäri voi räjähtää autossa. Murrettu Myytinmurtajat lämmittivät auton 350-asteiseksi, mutta eivät saanet sytkäreitä räjähtämään.
Räjähtävä sytkäri voi olla tappava. Murrettu Räjähtävä sytkäri ei ole tappava.
500 sytkäriä kuumassa autossa voivat räjähtää tappavasti. Mahdollista Sytkärit räjäyttivät auton katon irti.

Pistoolisankarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttämällä Colt Peacemakeria ja Navy-revolveria voi ampua...

Myytti Tulos Lopputulokset
...yli viisi laukausta, ennen kuin dollari putoaa kämmenselältä maahan. Murrettu Ainoastaan Tory sai kaksi laukausta ennen kuin dollari putosi maahan.
...hopeakolikon läpi. Murrettu Hopeakolikko sai vain pienen kohouman, mutta lyijykolikosta luoti meni läpi.
...hirttoköyden läpi. Murrettu Köyteen osuminen on vaikeaa, mutta tarkka laukauskaan ei katkaisisi paksua köyttä. Pienempään on vielä vaikeampi osua.

Jakso 66 - Betonilennokki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Betonilennokki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Betonista voi tehdä toimivan lennokin. Vahvistettu Adamin pienoislennokki lensi yli 10 metrin päähän 3 metrin korkeudelta. Betonilennokki on kuitenkin vaarallinen, koska sen hauras rakenne hajoaa helposti törmäyksessä.

Imaiseva juna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Ohikulkevan junan ilmavirtaus voi imaista vieressä seisovan ihmisen junaraiteelle. Murrettu Voima oli junaraiteesta poispäin, ja nukke vain kaatui paikoilleen.

Jakso 67 - Luotimyyttejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luotimyyttejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Luodin voi ampua revolverin tyhjään patruunapesään. Vahvistettu Luoti jäi patruunapesään aivan kuvan mukaisesti.
Tarkka-ampuja voi tappaa toisen tarkka-ampujan kiikaritähtäimen läpi. Murrettu Myytinmurtajat ampuivat useita tarkkoja laukauksia, mutta ammuksia ei saatu kulkemaan suoraan läpi vaan ne ottivat joka kerta kimmokkeen ja jäivät kiikaritähtäimen sisälle.
Amerikan sisällissodan aikana kahden sotilaan kiväärin luodit osuivat matkalla toisiinsa ja sulautuivat yhteen Mahdollista Adam ja Jamie eivät saaneet edes lukuisten hienosäätöjen jälkeen aseiden ajoitusta täysin kohdalleen ja päätyivät ampumaan paikallaan olevaa luotia. Luodit sulautuivat kuvan mukaisesti, mistä he päättelivät myytin mahdolliseksi, vaikkakin äärimmäisen epätodennäköiseksi.

Hajoava vasara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Vasara voi pirstoutua kappaleiksi, jos sillä lyö toista vasaraa tai alasinta. Murrettu Kahta teräsvasaraa lyötiin toisiaan kohti yli-inhimillisellä voimalla. Lisäksi niiden rakennetta haurastutettiin hiilipitoisuutta lisäämällä, mutta vasaran päästä saatiin irtoamaan vain pieni siru.

Jakso 68 - Antipainovoima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antipainovoima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Antipainovoima on mahdollista. Murrettu (toistaiseksi) Myytinmurtajat testasivat useita laitteita Internetistä löytyvien ohjeiden mukaan, mutta ne eivät poistaneet painovoiman vaikutusta vaan korkeintaan kumosivat sen vastakkaissuuntaisella voimalla.

Jouluvalot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Jouluvalojen kuumuus voi sytyttää joulukuusen tuleen. Murrettu Adam ja Jamie testasivat 17,5 kW:n jouluvaloja ja odottivat 40 minuuttia, mutta mitään ei tapahtunut. He saivat kuuseen tuleen vasta kipinällä ja osoittivat ylikuormitettujen liitäntä- ja jatkojohtojen aiheuttaman palovaaran.

Vodka-myyttejä IV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vodka voi...

Myytti Tulos Lopputulokset
...lievittää meduusan piston aiheuttamaa kipua. Vahvistettu Meduusa pisti Karia ja haavalle levitettiin vodkaa. Suurin osa kivusta lähti ja käsittely toimi yhtä hyvin lämmin vesi.

Jakso 69 - 6700 metrin pudotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6700 metrin pudotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti perustuu II maailmansodan aikaisen lentäjän Alan Mageen selviytymistarinaan.

Myytti Tulos Lopputulokset
6700 metrin pudotuksesta voi selvitä, jos samanaikaisesti alla räjähtää pommi. Murrettu Ensinnäkin räjähdys ei juuri vaikuttanut putoamisnopeuteen. Toiseksi jo räjähdys itsessään voi olla tappava.

Valot päällä vai pois?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Valojen päälle jättäminen säästää sähköä. Murrettu Vain fluoresenssiputkivalot kannattaa jättää päälle, jos poistuu huoneesta alle 23 sekunniksi. Muissa valoissa vastaava kannattavuus oli vain sekunnin luokkaa.