Mustanmeren hauta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustanmeren hauta
The Odessa Sea
Kansikuvassa kone tekee pakkolaskun mereen.
Kansikuvassa kone tekee pakkolaskun mereen.
Alkuperäisteos
Kirjailija Clive Cussler
Kieli Englanti
Genre Jännitysromaani
Kustantaja Random House
Julkaistu 15. marraskuuta 2016
Sivumäärä 742
Suomennos
Suomentaja Irmeli Ruuska
Kustantaja WSOY
Sivumäärä 455
ISBN 9789510428962
Edeltävä Havannan myrsky
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Mustanmeren hauta (The Odessa sea, 2018) on Clive Cusslerin jännitysromaani.[1][2] Kirjan suomensi Irmeli Ruuska vuonna 2018.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa ensimmäisen maailmansodan loppusuoralla Bosporin salmessa, jossa venäläinen hävittäjä taistelee turkkilaisia vastaan lopulta tuhoutuen. Siitä hypätään 1950-luvulle kun neuvostoliittolainen Tupolev Tu-4 pommittaja ydinase kyydissään tuhoutuu myrskyssä Mustallamerellä. Tarinan roistot löytävät koneen hylyn ja nostavat ydinaseen joka onkin kunnostuskelpoinen.

Pitt ja Giordino ovat menossa tutkimusaluksella etsimään kadonnutta Ottomaanien laivaston purjesotalaivaa kun he saavat hätäkutsun; he tulevat eräälle rahtilaivalle josta korjaavat talteen yhden pahasti loukkaantuneen miehen; kaikki muut ovat kuolleita ja yllättävä räjähdys upottaa haaksirikkoisen. Huomiota herättää voimakas rikkivedyn haju haaksirikkopaikalla.

Pittin maissa ollessa hänen ryhmänsä tukialus kaapataan ja miehistö vangitaan; alusta aiotaan käyttää hinaamaan ammusproomu Sevastopolin ulkopuolelle, missä se olisi räjäytetty rikkivetykeskittymässä jolloin purkautuva myrkkykaasu olisi peittänyt koko kaupungin; Pitt onnistuu pääsemään kauko-ohjaukseen kytketylle alukselle helikopterilla ja estää joukkotuhon; venäläinen sotalaiva räjäyttää ammusproomun vielä pinnalla, ja siitä seuraa vain raju pintaräjähdys, mutta onnen kautta sen voima ei ylety rikkivetykeskittymään.

Tästä alkaa seikkailu pitkin maailmaa ja se huipentuu Baltimoren sataman suulla, jossa Pitt onnistuu estämään viime hetkellä kadonneesta pommikoneesta nostetun ydinaseen räjähdyksen rikkivetykeskittymässä, mistä olisi seurannut valtava joukkotuho.

Lopuksi hanketta käynnissä pitänyt hollantilainen liikemies onnistuu mutkikkaan juonen avulla surmaamaan Venäjän presidentin jonka käskystä oli ammuttu alas matkustajakone, jossa liikemiehen perhe oli, ja liikemies itsekin kuolee ilmasta-pintaan-ohjuksen räjähtäessä; hän puristaa kuollessaan kädessään sulanutta jäännettä kasterististä, joka oli hänen vaimonsa kaulassa tämän kuollessa.

Tarinalle antaa maustetta hitaasti kehittyvä mutta kirjan päättäviin häihin huipentuva romanssi bulgarialaisen poliisin ja Europolin etsivä Ana Belovan välillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mustanmeren hauta Risingshawod. Viitattu 16.1.2019.
  2. a b Mustanmeren hauta WSOY. Viitattu 16.1.2019.