Mustan kuun lapset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustan kuun Lapset
Tiedot
Toiminnassa 1993–2007, 2015–2023
Tyylilaji black metal, dark metal
Kotipaikka Hollola
Laulukieli suomi
Jäsenet

Kalle Takalo
Pete Lehtinen
Pasi Löfgren
Heikki Piipari

Entiset jäsenet

Kari Kinnunen
Pete Tamminen
Ville Pelkonen
Kai Hanninen
Mikko Hautala

Levy-yhtiö

Inverse Records
Stay Heavy Records
Northern Sound Records
Nocturnal Music
Roihu Records

Aiheesta muualla
Kotisivut

Mustan kuun lapset on suomalainen dark metal -yhtye, joka perustettiin Hollolassa vuonna 1993.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustan kuun lapsien ensimmäinen demo kantoi nimeä ...Kunnes loppuu yö, demo sisälsi kolme kappaletta ja yksi niistä soitettiin Ylellä.lähde?

Vuonna 1997 julkaistu toinen demo, Varjomaa oli rajoitettu 150 kopioon. Demon jälkeen yhtye oli yhteydessä muutamiin levy-yhtiöihin, muttei vieläkään onnistunut saamaan levytyssopimusta aikaan. Tällöin syntyi idea omakustanne-CD:stä.

Omakustannettu-EP Prologi julkaistiin joulukuussa 1998 ja se sisälsi viisi kappaletta yhden lisäkappaleen. Albumin 500:n kopion painos myytiin loppuun, vaikkei sitä mainostettu. Mustan kuun lapset solmivat levytyssopimuksen italialaisen Nokturnal Musicin kanssa, minkä jälkeen EP:stä julkaistiin uudelleennauhoitettu versio. Joulukuussa 2000 split-albumi Azaghalin kanssa julkaistiin ja yhteistyö Nokturnal Musicin kanssa päättyi.

Helmikuussa 2001 Mustan kuun lapset nauhoittivat ensimmäisen kokopitkänsä, joka kantoi nimeä Suruntuoja, minkä jälkeen se solmi levytyssopimuksen Northern Sounds Recordsin kanssa puoli vuotta myöhemmin. Levy julkaistiin syksyllä 2002, ja keväällä 2003 yhtye nauhoitti toisen studioalbuminsa Kauniinhauta, joka julkaistiin samana vuonna. Nämä levyt kuin myös kaksi seuraavaa äänitti ja miksasi Happoradiossa ja Demigodissa vaikuttanut Mika ”AH” Haapasalo.

Vuonna 2003 Kari Kinnunen jätti yhtyeen, ja hänet korvasi muun muassa Olotilassa ja Acabó El Silenciossa vaikuttanut Kai Hanninen. Kesällä 2004 yhtye solmi levytyssopimuksen Roihu Recordsin kanssa ja julkaisi kolmannen studioalbuminsa nimeltä Talvenranta kesällä 2005. Vuoden 2006 loppupuolella yhtye vaihtoi jälleen julkaisijaa ja levy-yhtiötä edustamaan asettui Helsinkiläinen Dies Irae joka keväällä 2007 sulautui Stay Heavy Records -levy-yhtiöön.

Kesä–heinäkuussa 2007 yhtyeen vuosikausien työ viimein noteerattiin myös Suomen valtakunnallisella listalla kesäkuussa julkaistun ”Morfiinisiivet” -singlen noustua top kymmeneen neljäksi viikoksi.lähde? Yhtye ilmoitti kuitenkin kotisivuillaan jäävänsä ”määräämättömän pituiselle tauolle” ja lopettavansa toimintansa vuoden 2007 loppuun mennessä. Sitä ennen yhtye julkaisi elokuussa neljännen ja viimeisen albuminsa Viimeinen laulu kuolemasta ja soitti jonkun aikaa jäähyväiskeikkoja.

Huhtikuussa 2010 Mustan kuun lapset esiintyi pistokeikan verran Turun legendaarisen TVO-klubin lopettamiseksi järjestetyssä metallitapahtumassa. Konsertti oli osa liki kuukauden pituista konserttitapahtumaa TVO:n kunniaksi. Keikalla toisen kitaran varressa oli Tammisen sijalla Heikki Piipari ja matalampia lauluosuuksia tapaili basisti Hanninen. Vuonna 2011 yhtye julkaisi kokoelmalevyn 14 talvea, joka sisälsi 14 kappaletta yhtyeen 14 olemassaolovuoden ajalta. Vanhin kappale levyllä on vuodelta 1993 nimeltään ”Elottomuus”, joka on alun perin julkaistu vain kasetilla Demo ´93. Uusimmat taltioinnit ovat MKL:n jäähyväiskiertueelta vuodelta 2007. Levylle saatesanat kirjoitti Suen sivuiltakin tuttu Jussi Lahtonen. Kansivihko sisältää yhtyeen koko tarinan Pete Lehtisen sanoin, valokuvia sekä täydellisen diskografian.

Mustan Kuun Lapset pääsi syyskuun puolessa välissä 2013 virallisesti historian kirjoihin kun Hollolan historiateos IV ”Monikasvoinen Hollola – Maalaiskylistä jälkiteolliseen yhteiskuntaan 1939–2010” julkaistiin. Teoksen on kirjoittanut FT Jarmo Peltola ja sen toteuttamisesta on vastannut Hollolan kunta.

Vuoden 2013 syksyllä saatiin jälleen pieniä elonmerkkejä, kun Radio Rockilla kerrottiin Mustan kuun lapsien tekevän vuoden 2014 aikana muutaman keikan, joista ensimmäisenä varmistui Hyvinkään Steelfest Open Air. Kesäkuussa 2015 muun muassa Inferno uutisoi nettisivuillaan yhtyeen paluusta: Hollolalaisbändi nousi viime vuonna haudan rauhasta muutaman keikan ajaksi. ”Homma tuntui toimivan. Nyt vuosi ajatusta kypsyteltyämme on päätetty palata takaisin”, Mustan kuun lapset kirjoittivat. Kokoonpanossa on tapahtunut hienosäätöä ja basistin virkaa uudella tulemisella toimittaa Ville Pelkonen. Mustan kuun lasten keikkoja myi jatkossa Sam Agency Oy, ja agenttina toimi Marko Seppi.

Pysyvästi paluun keikkalavoille tehnyt tunnelmallista black metalia soittava Mustan kuun lapset on julkaissut uuden Kuolemanvirta -EP:nsä nimikkokappaleen kuunneltavaksi kesäkuussa 2016. Niin ikään kyseinen EP on julkaistu suoratoistopalveluissa. “Kuolemanvirta” tullaan soittamaan ensimmäistä kertaa livenä tulevan juhannuksen Nummirockissa. Edellisen kerran Mustan Kuun Lapset on julkaissut uutta musiikkia vuonna 2007.[1]

Helmikuussa 2017 Mustan kuun lapset julkaisu uransa viidennen albumin Saatto. Se pääsi ilmestyttyään Suomen viralliselle albumilistalle sijalle 32 ja sai loistavan vastaanoton kriitikoiden keskuudessa, muun muassa Soundscape Magazine 10/10, Metalliluola 10/10, Obscuro 9,5/10, Kaaoszine 9/10, Ciklonizacija 9/10, Metal Blast 4/5, Battlehelm 4/5, FHMF 4/5, Beneath the Surface´s Album of the week... Keväällä 2017 yhtyeen alkuperäisjäsen ja toinen perustaja Mikko Hautala erosi yhtyeestä. Eroon ei liittynyt riitoja, kyseessä oli Hautalan motivaation hiipuminen metallimusiikin soittamiseen. Yhtye jatkoi keikkailua basisti Ville Pelkosen toisesta yhtyeestä Letheriasta tutun rumpalin Eero Wuokon kanssa.

Helmikuussa 2018 Mustan kuun lapset ilmoitti osallistuvansa maaliskuussa Paaran levynjulkaisukiertueelle uuden rumpalin, 27-vuotiaan lahtelaisen Kalle Takalon kanssa. Loppuvuodesta yhtye julkaisi vinyylisinglen kappaleesta Ikaros joka oli 2019 alkuvuodesta ilmestyneen Valo -levyn ensimmäinen single. Toinen oli Kohti valoa mistä julkaistiin digisingle sekä Juha Almqvistin kuvaama ja editoima ja Pete Lehtisen käsikirjoittama video. Valosta tuli yhtyeen tähänastisesti menestynein albumi. Se sai kriitikoilta sekä faneilta loistavat arvostelut ja kävi Suomen Virallisella fyysisten levyjen myyntilistalla sijalla seitsemän. Suoratoistopalveluissa levyn sinkkubiisit ovat yhtyeen kaikkein kuunnelluimpia Morfiinisiivet -kappaleen ohella. Levyn julkaisun jälkeen yhtye esiintyi klubeilla ja festareilla, muun muassa Tuskassa vuonna 2019, mutta jäi sitten keikkatauolle.

Alkuvuodesta 2021 Mustan kuun lapset julkaisi uransa ensimmäisen kokonaan akustisen albumin Kruunun. Sillä vieraili useita laulajia ja muusikoita niin Suomesta kuin myös Saksasta ja Australiasta. Soitinvalikoima oli laaja; levyltä löytyy muun muassa käyrätorvi ja jouhikko. Levy äänitettiin pääsääntöisesti etänä koronan takia, eikä varsinaista bänditoimintaa ollut muutenkaan keikkatauon alettua kesällä 2019.

Basisti Ville Pelkonen erosi yhtyeestä vuodenvaihteessa 2021-2022. Yhtye ilmoitti julkaisevansa 2002 ilmestyneestä Suruntuoja -debyyttialbumistaan juhlavuoden 20-vuotiserikoispainoksen.

Vuonna 2023 Mustan Kuun lapset juhlistaa 30-vuotista taivaltaan julkaisemalla uutta musiikkia sisältävän EP:n ja soittamalla nipun keikkoja. ”Suruaika” (1993-2023 Anniversary EP) julkaistaan 24.3.2023 ja siltä julkaistaan ennakkopalana kappale nimeltä ”Muistoa kunnioittaen”. Kyseessä on ensimmäinen uusi metallikappale sitten vuoden 2019 Valo -albumin ilmestymisen, ja se on myös ensimmäinen levytetty kappale basisti-vokalisti Pasi Löfgrenin kanssa.

Suruaika (1993 – 2023 Anniversary EP) sisältää neljä kappaletta, mukaan lukien espanjankielisen version yhdestä MKL:n tunnetuimmista teoksista ”Morfiinisiivet”, joka julkaistiin alun perin vuonna 2007. EP ilmestyy 24.3. CD:nä ja digitaalisissa musiikkipalveluissa ja julkaisijana toimii Inverse Records. Marraskuussa 2023 bändi soitti viimeiset keikkansa; perjantaina 24.11. Tampereella YO-talolla, sekä lauantaina 25.11. kotikaupungissaan Lahdessa Torvessa. Musiikkilehti Infernon järjestämässä kilpailussa loka- marraskuun vaihteessa yhtyeen suosituimmaksi albumiksi äänestettiin vuonna 2007 julkaistu Viimeinen laulu kuolemasta.lähde?

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye
  • Pete Lehtinen – laulu, kitara, syntetisaattori (1993–)
  • Heikki Piipari – kitara (2010–)
  • Kalle Takalo – rummut (2018–)
  • Pasi Löfgren - basso, laulu (2022–)
Entiset jäsenet
  • Ville Pelkonen – basso, matala laulu (2015–2021)
  • Kari Kinnunen (1993–2003) – basso
  • Pete Tamminen (1993–2007) – kitara, murina
  • Kai Hanninen (2004–2014) – basso, taustalaulu
  • Mikko Hautala (1993–2017) – rummut

Sessiomuusikot
  • Sini Keituri – laulu
  • Heidi Pulkkinen – laulu
  • Kati Kajander – laulu
  • Antti Lautala – laulu
  • Riitta Heikkonen – kosketinsoitin
  • Jukka Malinen – viulu
  • Jani Rämö – laulu
  • Julia Mattila – laulu
  • Sara Strömmer – laulu
  • Eero Wuokko – rummut
  • Jouni Naumi - laulu
  • Jenny Malmberg - laulu
  • Mark Kelson - laulu
  • Tero Kalliomäki - jouhikko, noitarumpu
  • Sami Heinonen - tinapilli, käyrätorvi
  • Caroline Salmona - viulu
  • Harri Pelkonen - ukulele
  • Markus Riihimäki - kantele

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit
Kokoelma-albumit

EP:t

Singlet
  • ”Lucifer & Rosemary” (2005)
  • ”Morfiinisiivet” (2007)
  • ”Ikaros” (2018)
Demot
  • ...Kunnes loppuu yö  (1996)
  • Varjomaa  (1997)
Split-albumit
  • Uusi suomalainen black metal tulokas  (2000, w/ Azaghal)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]