Miekka ja magia (roolipeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miekka ja magia (roolipeli)
Risto Hiedan mediamuseo Rupriikin kokoelmiin lahjoittama pelisetti, jossa vasemmalla nähtävissä alkuperäinen peliopas.
Risto Hiedan mediamuseo Rupriikin kokoelmiin lahjoittama pelisetti, jossa vasemmalla nähtävissä alkuperäinen peliopas.
Suunnittelija Risto Hieta
Julkaisuvuosi
Tyylilaji pöytäroolipeli

Miekka ja magia on Risto Hiedan suunnittelema roolipeli, jonka hän julkaisi nimimerkillä Nordic vuonna 1987.[1][2] Se on ensimmäinen kaupallisesti julkaistu suomenkielinen roolipeli. Säännöt perustuvat Nordicin varhaisempaan Acirema-roolipeliin.[2][3]

Miekka ja magia on lähtökohdiltaan lähellä Dungeons & Dragonsia, vaikka sen säännöt ovatkin selvästi yksinkertaisemmat.[3] Pelin seikkailut sijoittuvat suuren vuoriston loputtomiin luolastoihin. Pelin hahmoihin kuuluvat esimerkiksi ihmiset, metsäiset, velhot ja kerubit.

Peli tehtiin aikanaan, koska roolipelien saatavuus Suomessa oli huono eikä suomenkielisiä pelejä ollut lainkaan. Ajalle tyypillisenä pienkustanteena sitä myytiin useita satoja kappaleita. Ensimmäisten roolipelikäännösten tultua markkinoille Miekka ja Magia jäi taka-alalle.[3] Hieta on tehnyt pelistä myös uuden version, joka on julkaistu Myrrysmiesten kokoelmassa Nordic compendium (2015).lähde? Pelin pohjalta käytyjä seikkailuja käytettiin tarinoina Nordicin Mikrobitti-lehdessä 1980-luvulla pitämässä Peliluola-palstassa.

Pelin kannen toteutti Jari Koivisto, kuvituksena käytettiin sekä Hiedan että Tuomas Pirisen piirustuksia.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomalaisen roolipelitallettamisen lähtölaukaus – Suomen Pelimuseo suomenpelimuseo.fi. Arkistoitu 25.8.2016. Viitattu 15.7.2016.
  2. a b Suomalaiset pelit silloin ja nyt -näyttely esittelee suomalaista pelihistoriaa liki sadan vuoden ajalta Dome. 6.6.2012. Viitattu 10.12.2016.
  3. a b c Kultima, Annakaisa & Peltokangas, Jouni: Ylistetyt, rakastetut, paheksutut, unohdetut, s. 53. Mediamuseo Rupriikki, 2017. ISBN 978-951-609-853-4.
  4. Hieta, Risto: Peliluola www.ricostar.net. Arkistoitu 21.9.2017. Viitattu 10.12.2016.