MediaWiki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
MediaWiki

MediaWiki logo.png
MediaWiki-ohjelmiston logo.

Kehittäjä Wikimedia Foundation
Kehityshistoria
Vakaa versio 1.22.2 / 28. tammikuuta 2014
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Wiki
Alusta Alustariippumaton
Lisenssi GNU GPL
Verkkosivu mediawiki.org

MediaWiki on wiki-sivustojen eli kenen tahansa käyttäjän itse muokattavissa olevien verkkosivustojen tekemiseen tarkoitettu tietokoneohjelmisto. Wikipedia ja muut Wikimedian hankkeet toimivat MediaWikillä. MediaWiki on GNU GPL -lisensoitu avoimen lähdekoodin ohjelma.

Huolimatta wiki-pohjastaan MediaWiki on hyvin monikäyttöinen ohjelma, jota voidaan laajentaa tekemään kaikkia sisällönhallintatehtäviä. Esimerkiksi Novell käyttää MediaWikiä monella sivustolla sisällönhallintaan siten, että vain tietyt käyttäjät voivat muokata sivustoja. MediaWikiin voi kirjoittaa laajennuksia PHP-ohjelmointikielellä.

MediaWiki on tyypillinen LAMP-alustalle rakennettu ohjelmisto. Sitä ajetaan Linux-käyttöjärjestelmässä, Apache-webpalvelimen päällä, se käyttää tietojen tallettamiseen MySQL- tai PostgreSQL-tietokantaa ja on toteutettu PHP-ohjelmointikielellä. Käytännössä muitakin käyttöjärjestelmiä ja WWW-palvelimia voidaan käyttää, mutta Linux ja Apache ovat tähän tehtävään suosituimpia.lähde? MediaWiki 1.7 ja uudemmat vaativat PHP:n version 5. MediaWiki on ollut varsin pitkälti sidoksissa MySQL:iin, mutta tätä tilannetta on lievitetty ajan myötä, etenkin 1.7:n ja 1.8:n myötä. Aikaisemmat versiot sisälsivät muun muassa kokeellisen tuen Oracle-tietokannalle, mutta sitä ei tueta enää.

MediaWikin ensimmäisen version kirjoitti saksalainen opiskelija Magnus Manske. Ohjelmisto otettiin käyttöön Wikipediassa 25. tammikuuta 2002. Nimen MediaWiki se sai myöhemmin. Nimi on huvin vuoksi otettu nimestä ”Wikimedia”, ja tämä toisinaan aiheuttaa pientä sekaannusta.

MediaWiki on saatavilla usealla sadoilla kielellä, ja jotkut kieliversiot sisältävät mm. taivutusfunktioita.selvennä

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]