Mary Parker Follett

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mary Parker Follett

Mary Parker Follett (3. syyskuuta 1868-18. joulukuuta 1933) oli yhdysvaltalainen sosiaalityöntekijä, liikkeen johdon konsultti ja edelläkävijä organisaation ja organisaatiokäyttäytymisen tutkijana.

Hän kirjoitti useita myös useita kirjoja ja lukuisia esseitä, artikkeleita ja puheenvuoroja demokratiasta, ihmissuhteista, poliittisesta filosofiasta , psykologiasta, organisaatiokäyttäytymisestä ja konfliktien ratkaisemisesta. Follett täydensi Max Weberin ajatuksia vallasta.[1] Follett täydensi Weberin auktoriteettilistaa asiantuntijan vallalla, määritteli 1920-luvulla valtion tahtoon ja käskyyn perustuvaksi vuorovaikutussuhteeksi. Hän jakoi vallan myös määrämän (eng.power-over) ja yhteisen (power-with) valtaan. Edellinen on jaettu esim. pakkovaltaan, palkitsevaan valtaan, asemavaltaan, asiantuntijavaltaan ja henkilökohtaiseen valtaan. Jälkimmäisessä ihmiset innostavat toisiaan yhteisten intressien ja vastuiden kannustamina. Tämän puolen korostaminen teki Follettin organisaatioteoriasta nk. ihmisuhteiden koulukunnan ennakoijan.[2] Hänen ajatuksiaan on käytetty ihmisten ja yhteisöjen johtaminen perusteina.

Hän oli syntynyt Massachusettsissa ja vietti suuren osan elämästään siellä. Vuonna 1898 hän valmistui Radliffen Collegesta, mutta ei saanut tohtorin arvoa, koska oli nainen.lähde?

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The speaker of the House of Repsentatives
  • The New State
  • Creative Experience 1924
  • Dynamic Adminstration 1941

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Theory of Social and Economic Organisations";Talcott Parsons, transl. 1947;distilled From Weber's multi-volume work, "Wirtschaft und GesellSchaft"(Economy and Society)Viitattu 05.06 2010
  2. Tieteen ja ajattelun historiaa Reijo Rasinkangas.Viitattu 05.06 2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]