Markus Itkonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Markus Kalevi Itkonen (s. 17. joulukuuta 1965 Helsingin maalaiskunta) on suomalainen graafinen suunnittelija,[1] taiteen tohtori ja tietokirjailija, joka on erikoistunut typografian kehittämiseen ja tutkimukseen.

Itkonen valmistui Mainosgraafikkojen koulusta 1986 ja filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopiston taiteiden tutkimuksen koulutusohjelmasta 1991. Vuodesta 1987 hänellä on ollut oma graafisen suunnittelun toimisto, jossa hän on työskennellyt typografina ja kirjagraafikkona. Lisäksi hän on opettanut muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa,[1] Mainosgraafikkojen koulussa, Suomen Kustannusyhdistyksen kursseilla sekä nykyisessä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Itkonen on julkaissut typografiasta tietoteoksia sekä lukuisia artikkeleita graafisen alan tietokirjoissa ja lehdissä. Hän on työskennellyt myös selkokielisten julkaisujen ja selkotypografian parissa.

Itkosen väitöskirja Kadonneet kirjaintyypit: Suomalainen kirjainmuotoilu 1920–1985 tarkastettiin lokakuussa 2012 Aalto-yliopistossa.

Itkosen isä oli suomen kielen professori Terho Itkonen.[1] Markus Itkonen on muun muassa kuvittanut isänsä teokset Selvää suomea (1985) ja Kielen kärjeltä (1987).

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Taskinen, Rita (toim.): Suomalainen design: Kuka kukin on — Design in Finland: Who’s who in Finnish design. Helsinki: Ornamo, 1992. ISBN 952-9748-04-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]