Marjean Holden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marjean Holden
Henkilötiedot
Koko nimi Margaret Jean Holden
Syntynyt3. marraskuuta 1964 (ikä 59)
Minneapolis, Minnesota, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, tuottaja
Puoliso Anton Knezevich
Lapset 1
Näyttelijä
Aktiivisena 1985-
Aiheesta muualla
marjeanholden.com
IMDb
Elonet

Marjean Holden (s. 3. marraskuuta 1964 Minneapolis, Minnesota, Yhdysvallat) on amerikkalainen näyttelijä, tuottaja, tanssija ja taistelulajien osaaja. Holden syntyi Minnesotan Minneapolisissa marraskuussa 1964 mutta muutti pian tämän jälkeen perheensä mukana alppihiihtokaupunkina tunnettuun Coloradon Vailiin. Holden aloitti näyttelemisen jo 9-vuotiaana. Äitinsä puolelta Holdenilla on saksalaista, hollantilaista ja italialaista perimää ja isänsä puolelta afro-amerikkalaista sekä intiaaniperimää.

Ura näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Holden teki Hollywood-debyyttinsä vuonna 1987 elokuvassa Billin ja Tedin uskomaton seikkailu, jossa hänellä oli pieni rooli oppilaskunnan puheenjohtajana. Hän on myös tehnyt vierailevan tähden rooleja TV-sarjoissa Kunnian miehet, Kauhua kryptasta, Star Trek: Deep Space Nine, La Femme Nikita, Bel-Airin prinssi, Hei, olen Susan ja The Steve Harvey Show. Parhaiten Holden tunnetaan TV-rooleistaan tohtori Sarah Chambersina lyhyeksi jääneessä scifi-sarjassa Crusade 1999 sekä Arinan roolista sarjassa BeastMaster 20002002. Babylon 5 -saagan elokuvassa Babylon 5: Aseveljet Holden näytteli Earth Alliancen Excalibur-aluksen navigaattoria. Mortal Kombat 2 – hävitys -elokuvassa hän näytteli Sheevan roolin. Elokuvassa Ballistic Holdenilla oli päärooli Corinna Eversonin ohella peitetehtävissä olevana poliisina, jonka erikoisalaa olivat taistelulajit. Holden on myös tehnyt lukuisia stunt-rooleja eri elokuvissa ja TV-sarjoissa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Holden valmistui Battlefield High Schoolista Vailissa vuonna 1983. Ennen näyttelijän uraansa hän opiskeli sekä Arizonan yliopistossa (ASU), Phoenixissa että Pohjois-Arizonan yliopistossa (NAU), Flagstaffissa. Yliopistovuosinaan Holden sekä pelasi NAU:n lento- ja koripallojoukkueissa että voitti osavaltion mestaruuden aitajuoksussa. Aitajuoksun ohella hän osallistui myös pikamatkoille ja pituushyppyyn. Holdenin voimaharjoittelu sisältää painojen nostelua, nyrkkeilyä ja kamppailulajeja. Hän on saavuttanut musta vyön Wun Hop Kuen Do Kung Fu:ssa[1] Marjean Holden on saanut myös virallisen tunnustuksen Yhdysvaltain armeijan Purppurasydämen ritarikunnalta vuonna 1996, palkintona työstään sotainvalidien ja -veteraanien hyväksi.[2] Holdenilla on kaksi sisarusta - 1961 syntynyt Felisa Kim Holden ja 1962 syntynyt Kevin Scott Holden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Acting Bio & Resumé marjeanholden.com. Arkistoitu 28.2.2014. Viitattu 17.4.2014. (englanniksi)
  2. Starlet receives award in Prescott The Daily Courier. 31.5.1996. Viitattu 17.4.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]