Maanmittarikilta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maanmittarikilta ry
Perustettu 1901
Osoite Maanmittarikilta ry, PL 14100, 00076 Aalto
Kotisivut www.maanmittarikilta.fi

Maanmittarikilta ry (MK) on Aalto-yliopistossa maanmittausta (geomatiikkaa tai kiinteistötaloutta) opiskelevien tekniikan ylioppilaiden ainejärjestö. Killan toiminta on suunnattu erityisesti Rakennettun ympäristön, kestävien yhdyskuntien, kiinteistötalous ja geoinformatiikan, Real Estate Economics, Spatial Planning and Transportation Engineering sekä Urban Studies and Planning koulutusohjelmien opiskelijoille. Kiltaan kuuluu noin 400 jäsentä. Killan toiminta kostuu erilaisista tapahtumista, juhlista, sitseistä, koulutustilaisuuksista sekä tutustumisista alan yrityksiin. Kilta tukee myös uusia alan opiskelijoita, suorittaa edunvalvontaa sekä on aktiivisesti mukana kehittämässä opiskelua. Kilta yhdistää opiskelijoita ja pyrkii tuomaan heidät toistensa lähelle. Maanmittarikillan kiltahuone "Monttu" sijaitsee Konetalo 1 - rakennuksessa, osoitteessa Otakaari 4. Killan suurin tapahtuma, vuosijuhla on nimeltään Kevätpäiväntasaus. Vuosijuhlaa vietetään nimensä mukaisesti maaliskuun loppupuolella. Vuosijuhla on tyyliltään akateeminen pöytäjuhla, jonka pukukoodi on juhla- tai tumma puku akateemisilla kunniamerkeillä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanmittarikillan historia alkaa 23. Maaliskuuta 1901 jolloin perustettiin Maanmittariklubi, mikä tekee siitä Suomen toiseksi vanhimman opiskelijakillan. Maanmittarikilta otettiin nimenä käyttöön vuonna 1944. Kiltalehteä alettiin julkaisemaan vuonna 1967. Ensin nimi oli Maanmittarikilta, mutta vakiintui nopeasti nykyiseen muotoonsa - Geometres. Samoihin aikoihin ajoittuu myös muutto Hietaniemen torin kupeesta Otaniemeen, samalla kun Teknillisen korkeakoulun Maanmittausosasto muuttaa. Maanmittarikillan ensimmäisen kiltahuoneen (kiltis) tupaantuliaisia päästiin juhlistamaan huoneessa M124 loppuvuodesta 1967. Maanmittarikillan ensimmäiset haalarit ilmestyivät vuonna 1983. Maanmittarikillan ensimmäinen laulukirja painettiin vuonna 1995 ja toinen painos yli 10 vuotta myöhemmin, 2006. Killan 100-vuotisjuhlia vietettiin vuonna 2001 ja samassa yhteydessä julkaistiin myös killan historiikki "Sen täytyy olla maanmittari" jonka kirjoitti Tiina Törnqvist.[1]

Maanmittarikillan kunnianosoitukset [2][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanmittarikilta voi osoittaa kunnioitusta killan ja kiltalaisten eteen tehdystä työstä. Maanmittarikillan kunnianosoituksia ovat kultainen ja hopeinen ansiomerkki, kunniajäsenyys sekä muut kunnianosoitukset. Lisäksi Maakansan rahasto on jakanut stipendejä killan jäsenille aikaisemmin.

Kunniajäsenyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Killan kunniajäseneksi voi killan hallitus kutsua henkilön, joka on erityisesti ansioitunut killan toiminnassa tai muuten merkittävästi edistänyt sen pyrkimyksiä tai jolle kilta muuten tahtoo osoittaa kunnioitustaan. Kunniajäsenyys on elinikäinen.

Kultainen ansiomerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää killan nykyiselle tai entiselle jäsenelle erityisen ansiokkaasta toiminnasta Maanmittarikillan hyväksi. Henkilö on toiminut killassa aktiivisesti ja edistänyt kiltalaisten asioita ansiokkaasti. Henkilö on valmistunut, tai pian valmistumassa.

Hopeinen ansiomerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää killan nykyiselle tai entiselle jäsenelle ansiokkaasta toiminnasta Maanmittarikillan hyväksi. Henkilö on toiminut killassa aktiivisesti ja edistänyt kiltalaisten asioita ansiokkaasti.

Sidosryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanmittarikillan läheisyydessä toimivat myös geoinformatiikan ammattiainekerho Poligoni ja kiinteistötalouden ammattiainejärjestö Fundi. Killan harrastustoiminta on myös vuosien varrella synnyttänyt joukon urheiluseuroja esim. 50-luvun lopulla XYZ [3] ja 90-luvun alussa Otaniemen Jyllääjät [4].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Killan historia
  2. Killan kunnianosoitukset
  3. https://www.jukola.com/tietoja-tapahtumasta/mietteita-jukolasta/ Mietteitä Jukolasta
  4. "Sen täytyy olla maanmittari"-killan historiikki, Tiina Törnqvist 2000

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]