Mörkö (Ruotsi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mörkö on merkitty sijaintikarttaan punaisella.
Mörkön kirkko.
Hörningsholmin linna.

Mörkö on Itämeressä sijaitseva saari Tukholman läänin eteläosassa Keski-Ruotsissa. Suomeksi paikannimi merkitsee tummaa saarta. Mörkö muodosti aikaisemmin oman kuntansa, joka vuonna 1952 liitettiin sen länsipuolella sijainneeseen Hölön kuntaan. Hölö liitettiin edelleen vuonna 1971 osaksi Södertäljen kuntaa.

Mörkössä toimii Hölö-Mörkön seurakunta, jonka kirkkona Mörkössä on Mörkön kirkko. Kirkon vanhimmat osat ovat peräisin keskiajalta. Suuria muutoksia siihen on tehty 1780-luvulla ja 1841, jolloin se sai nykyisen muotonsa. Lisäksi sitä on restauroitu 1900-luvulla.

Mörkö tunnetaan Hörningsholmin linnasta, joka sijaitsee saaren pohjoisimmassa osassa. Linna sijaitsee kukkulalla, josta on näkyvyys salmelle, joka on nykyään osa Södertäljen kanavaa. Paikalla oli linnoitusrakenteita jo 1200-luvulla. Varsinainen linna rakennettiin 1400-luvulla, mutta sen tuhosivat venäläiset 1700-luvulla. Nykyinen linna rakennettiin 1700-luvulla ja on yksityisomistuksessa.

Hölössä ja Mörkössä toimii kotiseutuyhdistys Hölö Mörkö Hembygdsförening. Sen hallinnassa on kotiseututalo Kyrkoskolanissa Hölön kirkkoa vastapäätä. Kotiseututalossa on museokokoelmia, näyttelyjä ja arkisto.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hölö Mörkö hembygdsförening Sveriges Hembygdsförbund. Arkistoitu 12.8.2010. Viitattu 30.12.2009. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mörkö (Ruotsi).
  • Mörkö Fridal.org. Viitattu 30.12.2009.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Mörkö