Lyhyttöyhtönapsija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lyhyttöyhtönapsija
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Tyrannit Tyrannidae
Suku: Tupsunapsijat Uromyias
Laji: agilis
Kaksiosainen nimi

Uromyias agilis
(P. L. Sclater, 1856)

Synonyymit
  • Anairetes agilis
Katso myös

  Lyhyttöyhtönapsija Wikispeciesissä
  Lyhyttöyhtönapsija Commonsissa

Lyhyttöyhtönapsija (Uromyias agilis) on tyranneihin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Etelä-Amerikasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhyttöyhtönapsija on voi kasvaa 13–14 cm pitkäksi. Sukupuolet muistuttavat toisiaan ulkonäöltään. Lyhyttöyhtönapsijan päälaella on musta töyhtö, jonka se voi nostaa pystyyn, mutta yleensä se on litteänä. Päässä on valkoinen silmäkulmajuova. Lajin selkä on ruskea ja siinä on harmaita raitoja, siivet ovat harmahtavanruskeat. Linnun posket, kurkku ja rinta ovat pohjaväriltään vaaleanruskeat ja niissä on tiheästi tummemmanruskeita juovia. Lyhyttöyhtönapsijan vatsa on väriltään vaaleankeltainen. Lajin pyrstö on pitkä ja sen pää on haarautunut.[2][3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhyttöyhtönapsijaa tavataan Venezuelasta Ecuadoriin. Lajin elinympäristöä ovat vuoristometsät ja metsien reunamat sekä bambutiheiköt useimmiten 1 800–3 500 metrin korkeudella. Runsain se on puurajan tuntumassa. Lintu liikkuu pieninä ryhminä ja liittyy muiden ajien kanssa sekaparviksi.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Uromyias agilis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.2.2021. (englanniksi)
  2. a b Robert S. Ridgely, Guy Tudor: Field Guide to the Songbirds of South America, s. 215. University of Texas Press, 2009. ISBN 978-0-292-71748-0. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 4.2.2021). (englanniksi)
  3. a b Steven L. Hilty, Bill Brown, William L. Brown: A guide to the birds of Colombia, s. 470. Princeton University Press, 1986. ISBN 978-0691083728. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 4.2.2021). (englanniksi)