Luettelo showpainin termeistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Showpainissa tai amerikkalaisessa vapaapainissa käytetään useita termejä.

Sanastoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • #1 Contender - Ykköshaastajuus, joka oikeuttaa mestaruusotteluun hallitsevaa mestaria vastaan.
  • Angle - Kuvitteellinen juonikuvio, joka selittää feudin tai turnin takana olevia syitä. Nimitystä voidaan käyttää yksittäiseen otteluun johtaneesta juonikuviosta aina vuosiin kestäviin kokonaisuuksiin.
  • Backstage - Areenan, yleisesti kehäalueen ja katsomon ulkopuolinen alue. Sieltä löytyvät toimistot, pukuhuoneet ym. tilat. Backstageissa järjestetään myös otteluita.
  • Backyard wrestling - Ison maailman vapaapainista innostuneet fanit kokeilevat itse painiliikkeitä, joka saattaa edetä myös oman kaveripiirin keskeisen "painipromootion" perustamiseen. Vaarallista, ei suositeltavaa ja yleisesti paheksuttavaa touhua.
  • Blading - Painija tekee pienen viillon partakoneen terällä, useimmiten otsaan. Verenvuoto tekee useimmista matseista hieman dramaattisempia, ja sitä käytetään merkittävissä otteluissa. Monilla legendaarisilla vapaapainijoilla on vuosia kestäneen bleidauksen jäljiltä arpeutunut otsa. Verta voi myös valua vahingossa, tällöin on kyseessä Blading Hardway.
  • Botch - Ennalta suunniteltu liike, joka epäonnistuu.
  • Brawl - Painityyli, joka keskittyy tekniikan ja sidontaotteiden sijaan hakkaamiseen, potkimiseen, puremiseen, raapimiseen ja muuhun vastaavaan.
  • Bump - Painijan iskeytyminen mattoon. Voidaan myös käyttää poikkeuksellisen rajuista liikkeistä, kuten heitosta selostuspöydän läpi. Sick Bump on sanan mukaisesti todella raju, jopa hengenvaarallinen, bump. Esimerkki sick bumpista on Mick Foleyn King of The Ring -tapahtumassa vastaanottama kuuden metrin pudotus häkin katolta pöydän läpi betonilattialle Hell in a Cell -ottelussa.
  • Card - Painifirman kaikki painijat kuuluvat firman cardiin l. hierarkkiseen arvoasteikkoon. Card voidaan jakaa undercardiin (jobberit ja vasta yritykseen palkatut painijat), midcardiin (keskitason painijat, keskiraskaan l. cruiseweight-sarjan painijat), upper-midcardiin (mahdolliset tulevat ykköshaastajat) ja main-eventiin (mestarit ja ykköshaastajat) sen perusteella, miten over painija on. Card voi tarkoittaa myös yksittäisen show’n otteluohjelmaa.
  • Crimson mask - Bladingin lopputulos l. veriset kasvot, jotka muistuttavat karmiininpunaista naamiota. Kontekstissa englanninkielisen selostajan esimerkkikommentti: "He's donning the crimson mask!".
  • Dark match - Televisioidun show’n ottelu, jota ei kuitenkaan näytetä televisiossa. Tavallisesti alkupään ottelu undercardien välillä show’n alkupäässä.
  • DUD - Todella huono ottelu.
  • Face ja Heel - Face (tai Babyface) on painija, jonka tarkoitus on saada yleisön kannatus taakseen, olemalla ns. hyvis. Heelit ovat show’n pahiksia, jotka käyttävät paljon likaisia taktiikoita otteluissaan ja voittavat usein aseita tai huijausta käyttämällä. Ottelut käydään usein facen ja heelin välillä. Lähes kaikki painijat vaihtavat facesta heeliksi tai heelistä faceksi uransa aikana useita kertoja ja tästä vaihdosta puhuttaessa käytetään termiä Turn.
  • Feud - Kahden tai useamman painijan/muun ohjelmissa esiintyvän henkilön välinen vihanpito. Päättyy usein väkivaltaiseen erikoismatsiin tai mestaruuden vaihtumiseen.
  • Finisher - Painijan nimikkoliike. Lopetusliike (ns. finisher) on aina painijan tehokkain liike (tyrmäysliike), joka usein johtaa selätykseen. Finisher-liike voi olla myös sidonta, josta vastustaja joutuu luovuttamaan. Kuuluisia tyrmäysliikkeitä ovat muun muassa Hulk Hoganin Leg Drop (painija hyppää reisi edellä toisen kaulalle), Stone Cold Steve Austinin Stunner (painija ottaa seisovaa painijaa kaulasta kiinni ja hyppää maahan siten, että toisen kurkku osuu olkapäähän), Undertakerin Tombstone Piledriver (nostetaan vastustaja pää alaspäinrintaansa vasten ja hypätään polvilleen, jolloin vastustajan pää tymähtää lattiaan) Suurikokoisten painijoiden käyttämä Chokeslam (painija kuristaa kaulasta ja heittää toisen selälleen maahan) ja Shawn Michaelsin Sweet Chin Music (potku leukaan). Ja kuuluisia sidontaliikkeitä ovat muun muassa Ric Flairin Figure Four Leg-Lock (jalkojen sidonta kivuliaasti), josta samaa tyyppiä on Kurt Anglen Angle Lock ja Undertakerin Gogoplata (pakotetaan vastustaja luovuttamaan kuristamalla omia jalkoja vasten). Ennen finisheriä painija usein tekee yleisön innostavia eleitä.
  • Gas - Lääkeaineet (kipua lievittävät etc.).
  • Gimmick - Painijan roolihahmo. Steve Austinin gimmick on rääväsuinen kaljaveikko ja edesmenneen Eddie Guerreron huijaava meksikolainen.
  • Gorilla position - Lavalle menevän rampin ja backstage-alueen erottavan verhon takana oleva tila, jossa painijat odottavat kehään menoa. Nimetty legendaarisen painijan Gorilla Monsoonin mukaan.
  • Heat - Painijan saama negatiivinen palaute yleisöltä. Heelit pyrkivät saamaan heattia esimerkiksi haukkumalla yleisön kotikaupunkia, tätä kutsutaan halvaksi heatiksi (cheap heat). Facelle heatin saaminen on katastrofaalista ja johtaa usein hahmon muuttumiseen heeliksi. Termillä joissain tapauksissa kuvataan myös positiivista reaktiota yleisöltä.Myös RAW:n vastine SmackDown!:in Velocitylle.
  • House show - Show, jota ei televisioida ja jossa mestaruusvyöt eivät tavallisesti vaihda omistajaa, mutta jossa storyline saattaa edetä.
  • Jobber - Painija joka häviää matsinsa yrityksen isoille tähdille näiden overiuden kasvattamiseksi.
  • Juice - Termi verestä.
  • to Juice hardway - Kun painijan verenvuoto on tahatonta, esimerkiksi murtuneen nenän takia.
  • Kayfabe - Termi, joka tarkoittaa painin "satumaailmaa", jonka sisällä kaikki painitapahtumat ovat "totta". Kayfaben rikkomista pidettiin etenkin entisaikana suurena rikkeenä, mutta nykyään sitä ei nähdä niin pahana, ja kayfabea sivutaankin nykyään myös ennaltasuunnitellusti.
  • Lucha tai Luchadore - Meksikolainen tyyli, jossa olennaista ovat korkealentoiset painiliikkeet ja meksikolaiset painijanaamiot. Myös ko. tyylin painija. Tästä hyvänä esimerkkinä Rey Mysterio.
  • Main eventer - Vapaapainiyrityksen iso tähti. Main eventereitä ovat useimmiten yrityksen isoimman mestaruuden kantaja ja häneltä mestaruutta havittelevat.
  • Mark ja Smark (l. smart mark) - Mark on fani, joka uskoo vapaapainin olevan totta. Smark on fani, joka tuntee useimmat vapaapainin salaisuudet ja toimintatavat.
  • MOTY - Match of the year, vuoden paras ottelu.
  • MOTYC - Match of the year contender, yleensä ottelu joka on vähintään 4 tähden arvoinen, ottelu joka kilpailee vuoden parhaan ottelun tittelistä.
  • Over - Painijan suosio. Suuri overius näkyy faceissa kovana yleisön kannustuksena ja heeleissä valtavana buuauksena.
  • Pop - Painijan saama positiivinen palaute. Facet pyrkivät saamaan poppeja esimerkiksi kehumalla yleisön kotikaupunkia, tätä kutsutaan halvaksi popiksi (cheap pop). Heelille popin saaminen ei ole yhtä vakavaa kuin heat facelle.
  • Potato - Isku, joka menee liian suurella voimalla vahingossa tai tahallisesti.
  • Promo - Painijan pitämä puhe kehässä. Voidaan tarkoittaa myös painiyritykseen viittaavaa sanaa "promotion".
  • Promootio - Showpainitapahtumia järjestävästä yrityksestä tai yhteisöstä käytetty nimike.
  • Push - Painijalle annetaan käsikirjoituksen avulla voittoja ja aikaa televisiossa. Push nostaa painijaa cardissa ylöspäin. Bury on pushin vastakohta.
  • Rib - Painijoiden toisilleen tekemät kepposet.
  • Road Agent - Usein entinen painija, joka työskentelee vapaapainiyhtiön leivissä. Toimii painijoiden ja johtajien välisenä linkkinä. Lisäksi auttaa painijoita kehätyöskentelyssä ja juonikuvion toteutuksessa.
  • Sell - "Myyminen", eli painijan näytteleminen liikkeitä vastaanotettaessa. Hyvä "myyjä" saa vastustajan lyönnit, potkut, heitot ja muut liikkeet vaikuttamaan täysin aidoilta, kipua aiheuttavilta liikkeiltä, kun taas huonon "myyjän" vastaanottamina liikkeet näyttävät juuri niin epäaidoilta kuin ne oikeasti ovat. "Ylimyyminen" tarkoittaa liikkeiden liioittelua, esimerkiksi tavallisesta lyönnistä kauas taaksepäin lennähtäminen.
  • Shoot - Painijan luoma käsikirjoittamaton tilanne. Esimerkiksi painija alkaa lyödä oikeasti vastustajaansa tai solvaa yrityksen johtajaa.
  • Spot - Merkittävä tapahtuma ottelussa, joka usein kääntää ottelun kulun. Esimerkiksi painija väistää toisen painijan lopetusliikkeen ja pääsee hyökkäämään yllättäen.
  • Storyline - Painijalle ennakkoon kirjoitettu tapahtumasarja, joka muodostuu otteluista ja painijan promoista.
  • Tweener - Painija, joka on Facen ja Heelin välimaastossa
  • Entrance - Painijan sisääntulo

Yleisön huutoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaapainissa yleisön osa show’ssa on hyvin tärkeää. Yleisö hurraa faceille ja toistaa heidän iskulauseena ja buuaa heeleille. Huudot ovat samankaltaisia kuin jääkiekko-otteluiden kannatushuudot. Painijoiden uran kulku määräytyy yleisön reaktion mukaan.

  • Asshole! - Heeleille osoitettu epäkunnioittava huuto. Heel saattaa tahallaan hakea ihmisiltä tätä reaktiota.
  • Nananana, nananana, heey, heey, goodbye! - Usein heelien joutuessa perääntymään tappelussa tai kehästä karatessa laulettu laulu. Myös usein painijan saatua potkut (kayfabessa).
  • Holy shit! - Poikkeuksellisen rajun bumpin jälkeen.
  • You fucked up! - Jos painija vahingossa mokaa, saattaa yleisö huomauttaa siitä näin.
  • You screwed Bret! - Lähinnä Kanadassa pidetyissä WWE:n tapahtumissa, kun kehässä on painija Shawn Michaels tai tuomari Earl Hebner. Toisinaan huudettu myös Vince McMahonille. Muistutus vuonna 1997 tapahtuneesta Montreal Screwjobista.
  • What? - Huudahdus, jolla pyritään ärsyttämään promoa tekevää heeliä. Stone Cold Steve Austin otti tämän huudon omakseen ärsytyttyään siitä itse.
  • Boring! - Huudetaan kun kehässä oleva ottelu ei kiinnosta yleisöä lainkaan. Usein alemman kastin painijoille huudettuna.
  • You suck! - Huudahdus heeleille heidän astuessaan kehään tai aloittaessaan tuuletuksen. Tätä huudetaan Kurt Anglelle hänen sisääntulonsa aikana musiikin tahtiin, riippumatta siitä onko hän kyseisellä hetkellä face tai heel,koska se sopii hänen sisääntulomusiikkiinsa.
  • You tapped out! - Huudetaan painijalle, joka on luovuttamalla hävinnyt tärkeän ottelun.
  • You still got it! - Kunnianosoitus veteraanipainijalle, joka pystyy yhä painimaan huipputasolla laadukkaasti.
  • YES! - Nykyisin tunnettu Daniel Bryanin julkistama kannustus.
  • NO! - Toinen Daniel Bryanin julkistama kannustus. Bryan käytti tätä ollessaan heel.
  • ECW! - Extreme Championship Wrestlingiä muisteleva huuto.

Ottelutyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelutyyppejä on satoja. Ne vaihtelevat humoristisesta sadistiseen. Tässä muutamia.

Tavallisimmat ottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Single - Tavallinen painiottelu, jossa painin säännöt ovat - ainakin teoriassa - voimassa.

Joukkueottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tag Team - Kaksi kahden tai useamman hengen joukkuetta ottelee vastakkain.
  • Tornado Tag match - Muuten sama kuin Tag Team, mutta kaikki ottelijat ovat kehässä yhtä aikaa.
  • Elimination Tag Team match - Ottelu jossa kaksi tai useampi joukkuetta ottelee keskenään, viimeiseksi jäänyt joukkue voittaa.
  • Mixed Tag - Normaalin Tag ottelun tapainen ottelu paitsi yhteen joukkueeseen kuuluu Yksi Diva eli Naispainija Ja Superstar eli miespainija.Ottelussa miespainija ei saa lyödä naispainijaa Eikä naispainija miespainijaa.

Häkkiottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hell in a Cell - Ottelu käydään häkissä jossa on katto. Voittaa voi selätyksellä tai pakottamalla vastustajan luovuttamaan. Diskausta ei tunneta. Erittäin väkivaltainen ja verinen ottelu, usein pitkän feudin päätteessä.
  • Steel Cage - Ottelu käydään katottomassa häkissä. Voittaa voi selätyksellä, luovutuksella, kiipeämällä ulos häkistä yläreunan yli tai pakenemalla häkin ovesta.
  • Punjabi Prison - Ottelu käydään bambun versoista rakennetun Punjabilaisen kaksoishäkin sisällä. Sisemmässä kehässä on neljä aukkoa, jotka painijan käskystä avautuvat kerran ottelun aikana minuutiksi. Kun minuutti on aukon aukaisemisesta kulunut, se lukitaan. Kun painija pääsee sisemmästä kehästä ulos (kehästä mahdollista pois myös kiipeämällä), hänen täytyy kiivetä pari metriä korkeamman ulomman häkin seinustaa ulos häkistä. Ottelun voittaja on se, jonka jalat koskettavat maata ensimmäisenä.
  • Elimination Chamber - Häkissä käytävä ottelu, jossa kaksi miestä aloittaa kehässä ja muut 4 ovat lukittuna selleihinsä, josta he tietyin väliajoin pääsevät mukaan. Ottelija eliminoituu jos hänet selätetään tai pakotetaan luovuttamaan. Ottelun voittaa painija, joka on viimeisenä kehässä. Shawn Michaels voitti ensimmäisen Elimination Chamberin.

Tavaraottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hardcore - Ottelussa ei ole sääntöjä. Aseiden käyttö on sallittua, eikä diskauksia tunneta. Tunnetaan myös nimillä Extreme Rules ja No Disc.
  • Ladder - Ottelussa on mukana tikapuut, diskauksia ei tunneta. Voittajan täytyy kiivetä tikapuita ja ottaa kehän yläpuolella roikkuva palkinto, useimmiten mestaruusvyö. Shawn Michaelsia pidetään ottelutyypin isänä.
  • TLC - (Tables, Ladders & Chairs) Hardcore-ottelu, jossa aseina käytetään pöytiä, tikapuita ja tuoleja. Voittaja ratkeaa, kun joku kiipeää tikkaat ylös ja nappaa kehän yläpuolella olevan palkinnon. Yleensä mestaruusvyö tai mestaruusotteluun oikeuttava sopimus. Edgen suosima ottelutyyppi.
  • Last Man Standing - Ottelu päättyy vasta kun toinen vastustajista ei pääse jaloilleen ennen kuin tuomari on ehtinyt laskea kymmeneen. Muita sääntöjä ei ole, minkä takia ottelut ovat yleensä verisiä hardcore-kamppailuita.
  • Street match - Ottelu voidaan painia missä vain rakennuksessa, myös katsomon puolella ja odotushuoneissa. Ei uloslaskuja eikä diskauksia ja selätys voi tapahtua myös kehän ulkopuolella.Tunnetaan myös nimellä Falls Count Anywhere.
  • Belfast Brawl - Ei diskauksia, eikä uloslaskuja, mutta selätys voi tapahtua vain kehän puolella.
  • Table match - Vastustaja on saatava iskettyä tai heitettyä pöydän läpi.
  • Buried alive match - Hardcore-ottelu, jossa ottelun voittaa hautaamalla vastustajansa ruumisarkkuun.
  • I Quit! - Painijan täytyy pakottaa vastustajansa sanomaan "I Quit!". Diskauksia ei tunneta.
  • Ambulance Match - Hardcore-ottelu, jossa vastustaja on saatava ambulanssin sisälle.
  • First Blood Match - Painija, joka vuotaa ensimmäisenä verta, häviää ottelun. Ei muita sääntöjä.
  • Barbed wire match - Kehäköysien tilalla on piikkilankaa. Myös piikkilangalla terästettyjen aseiden käyttö on sallittua.
  • Extreme Elimination Chamber -Muuten sama kuin Elimination Chamber, mutta jokaisella lasihäkistä tulevalla ottelijalla on jokin ase mukanaan.
  • Texas Bull Rope Match - Ottelu, jossa kaksi painijaa ovat kiinni toisissaan paksun köyden avulla. Köydessä roikkuu lehmänkello. Ottelun voittaa se, joka koskettaa kehän jokaista kulmaa järjestyksessä. Ainoa tapa joutua diskatuksi on irrottautuminen köydestä.
  • Ultraviolence-matsit - Pienien vapaapainiyritysten järjestämiä äärimmäisen väkivaltaisia otteluita. Aseina käytetään mitä tahansa järjestäjät keksivät, UV-matseissa on nähty muun muassa räjähteitä, saksia, ruohonleikkureita, putkilamppuja ja ikkunalaseja. Usein nämä ottelut johtavat oikeisiin loukkaantumisiin ja UV-matseissa kunnostautuneet painijat ovat arpisia kuin keskiaikaiset soturit. Isot yritykset, kuten WWE, eivät järjestä UV-matseja. Termi "ultraviolence" on amerikkalaisen Combat Zone Wrestling -firman tunnetuksi tekemä.

Muut ottelutyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Iron Man Match - Ottelussa on etukäteen määritetty aikaraja (yleensä 60 tai 30 minuuttia), ja voittaja on se painija, joka on saanut eniten voittoja määräajan umpeutuessa. Tavalliset säännöt pätevät, ja voiton voi saada selätyksellä, luovutuksella, diskauksella tai countoutilla. Ottelun päättyessä tasatilanteeseen käydään mahdollisesti jatkoaika, jolloin ensimmäinen selätys tai luovutus ratkaisee.
  • 2 Out of 3 Falls - Voittaakseen painijan on voitettava vastustajansa kaksi kertaa. Selätykset, luovutukset, diskaukset ja countoutit lasketaan, tunnetaan myös nimellä Three Stages of Hell.
  • Bra & Panties Match - Naispainijoille tarkoitettu ottelu, jossa voittaja on se, joka ensin saa riisuttua vastustajansa alusvaatteisilleen.
  • Casket Match - Vastustaja on suljettava ruumisarkkuun.
  • Inferno Match - Kehää ympäröi tuli. Ensin tuleen syttynyt painija häviää.
  • Kiss my ass - Hävinnyt painija joutuu suutelemaan vastustajan takamusta.
  • Hair vs. Hair match - Voittanut painija saa leikata hävinneen kaljuksi.
  • Lumberjack match - Muuten normaali ottelu mutta kehän ulkopuolella on "tukkijätkiä", jotka saavat esimerkiksi hakata painijaa, joka lentää ulos kehästä.
  • Submission match - Vastustaja on pakotettava luovuttamaan lukko-otteessa. Selätyksiä ei lasketa.
  • Ultimate submission - Ottelutyyppi, jossa vastustaja on saatava luovuttamaan mahdollisimman monta kertaa tietyn ajan sisällä.
  • Battle royal - vähintään neljän painijan ottelu jossa viimeinen kehässä oleva painija voittaa, eliminoiminen tapahtuu heitolla ylimmän köyden yli niin että molemmat jalat koskettavat lattiaa.
  • Strecher match - Ottelutyyppi, jossa vastustaja pitää saada paareille ja kuljetettua rampin yli lavalle, ei muita sääntöjä.
  • Special referee - Ottelu, jossa tuomari on painija, selostaja tai kehäkuuluttaja, ottelutyyppi voi olla mikä tahansa. Yleensä nämä ottelut ovat todella epäreiluja.
  • Scramble Match - Ottelussa on viisi painijaa. Aluksi kaksi aloittavat kehässä ja joka viides minuutti uusi painija tulee kehään. Ottelussa on aikarajoitus ja viimeinen selätyksen tai luovutuksen saaja voittaa. Mutta jos scramble ottelussa on mestaruuslinjalla ja kukaan ei saa luovutusta tai selätystä, mestaruus ei vaihdu.
  • Career Threatning - Ottelun häviäjä joutuu lopettamaan uransa. Debyyttinä Royal Rumble 2008, jossa Ric Flair voitti MVP:n, mutta jos Flair olisi hävinnyt, hänen olisi pitänyt lopettaa ura. Ric Flair hävisi Shawn Michaelsille WrestleMania 24:ssa ja joutui lopettamaan painiuransa WWE:ssä.
  • Gauntlet - Ottelu, jossa kolme painijaa ottelee yhtä painijaa vastaan. Kolmen painijan tiimiläiset tulevat eri väliajoin ottelemaan kesken ottelun.
  • Straightjacket Match - Vastustaja on saatava pakkopaitaan.
  • Mask vs. Mask Match - Häviäjän täytyy riisua naamarinsa.
  • Jailhouse Match - Tavallinen ottelu, jonka häviäjä joutuu viettämään seuraavan yön paikallisessa putkassa.
  • Cry Baby Match - Häviäjän täytyy pukea ylleen vaipat.
  • Bunkhouse Brawl - Painijat voivat tuoda minkä tahansa esineen mukanaan ja pukeutua mihin asuun tahansa. Ei diskausta eikä uloslaskentaa.
  • Loser Wears a Dress - Häviäjän täytyy pukea mekko päälleen.
  • Blindfold Match - Ottelijat painivat silmät sidottuina.
  • Duchess of Queensbury Rules Match - Queensburyn herttuatar seuraa ottelua sivusta ja määrää säännöt.