Luettelo postuumeista Oscar-palkinnon voittajista ja ehdokkaista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Walt Disney voitti kaksi vuotta kuolemansa jälkeen parhaan lyhytanimaation Oscar-palkinnon

Tämä on luettelo postuumeista Oscar-palkinnon voittajista ja ehdokkaista. Ehdolla on ollut 57 henkilöä, joista 14 on voittanut. Yhteensä eri ehdokkuuksia on kertynyt 74. Lisäksi yhdeksän henkilöä on voittanut erikoispalkinnon kuolemansa jälkeen.

Ensimmäinen postuumi ehdokas oli käsikirjoittaja Gerald Duffy vuonna 1929 ja ensimmäinen voittaja oli kirjailija-käsikirjoittaja Sidney Howard vuonna 1940. Viisi henkilöä on ollut ehdokkaana kahtena perättäisenä vuotena: säveltäjä Jerome Kern (1946 ja 1947), puvustaja Gile Steele (1952 ja 1953), näyttelijä James Dean (1956 ja 1957), lavastaja William A. Horning (1959 ja 1960) ja sanoittaja Howard Ashman (1992 ja 1993). Horning on ainoa henkilö, joka on voittanut kahdesti ja perättäisinä vuosina.

Viimeisin postuumisti palkittu on näyttelijä Heath Ledger, joka voitti parhaan miessivuosan Oscarin elokuvasta Yön ritari noin vuosi kuolemansa jälkeen vuonna 2009. Ledger on toinen näyttelijä, joka on voittanut palkinnon; ensimmäinen oli Peter Finch vuonna 1977.[1] Viimeisin postuumisti ehdolla ollut henkilö on puvustaja Eiko Ishioka vuonna 2013.[2][3]

Varsinaisiin Oscar-palkintoihin on ollut ehdolla kahdeksan naista: näyttelijä Jeanne Eagels (1930), käsikirjoittajat Tess Slesinger (1946), Carol Sobieski (1992) ja Bridget O’Connor (2012), lavastaja Gretchen Rau (2007), puvustajat Marit Allen (2008) ja Ishioka (2013), ja dokumenttielokuvaaja Gail Dolgin (2012). Näyttelijä Audrey Hepburn on ainoa postuumisti erikoispalkinnon voittanut nainen.

Luettelossa ei ole niitä henkilöitä, jotka eivät alun perin olleet virallisia ehdokkaita ja kuolivat ennen kuin Yhdysvaltain elokuva-akatemia päätti myöntää heille takautuvasti Oscar-palkinnon. Esimerkiksi Dalton Trumbo palkittiin 17 vuotta kuolemansa jälkeen Oscarilla elokuvasta Loma Roomassa vuonna 1993. Alun perin parhaan tarinan Oscar-palkinto jaettiin Ian McLellan Hunterille. Hunter toimi kuitenkin vain Trumbon "edustajana", sillä Hollywoodin mustalla listalla oleva Trumbo ei voinut saada nimeään ehdokaslistaan.[4]

Voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki postuumisti voittaneet henkilöt

Varsinaiset palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Finch oli ensimmäinen postuumisti palkittu näyttelijä voittaessaan parhaan miespääosan palkinnon
Sidney Howard voitti parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnon seitsemän kuukautta kuolemansa jälkeen ja oli ensimmäinen postuumisti palkittu henkilö
Heath Ledger on viimeisin postuumisti palkittu henkilö
Nimi Kuolinaika Gaala Palkinto Elokuva Lähde
Howard Ashman [huom 1] 14. maaliskuuta 1991 1992 Paras laulu Kaunotar ja hirviö [5][6]
Walt Disney 15. joulukuuta 1966 1969 Paras lyhytanimaatio Nalle Puh ja tuulinen päivä [7][8]
Peter Finch 14. tammikuuta 1977 1977 Paras miespääosa Kasvot kuvaruudussa [9][10]
Thomas C. Goodwin 11. joulukuuta 1992 1993 Paras lyhytdokumentti Educating Peter [11][12]
Conrad L. Hall 4. tammikuuta 2003 2003 Paras kuvaus Matkalla Perditioniin [13][14]
William A. Horning 2. maaliskuuta 1959 1959 Paras lavastus Gigi [15][16]
William A. Horning 2. maaliskuuta 1959 1960 Paras lavastus Ben-Hur [15][17]
Sidney Howard 23. elokuuta 1939 1940 Paras sovitettu käsikirjoitus Tuulen viemää [18][19]
Heath Ledger 22. tammikuuta 2008 2009 Paras miessivuosa Yön ritari [20][21]
Eric Orbom 23. toukokuuta 1959 1961 Paras lavastus Spartacus [22][23]
Raymond Rasch 22. joulukuuta 1964 1973 Paras alkuperäissävellys Parrasvalot [huom 2] [24][25]
Larry Russell 14. helmikuuta 1954 1973 Paras alkuperäissävellys Parrasvalot [huom 2] [24][25]
Geoffrey Unsworth [huom 3] 28. lokakuuta 1978 1981 Paras kuvaus Tess – viattomuuden tarina [26][27]
Victor Young 10. marraskuuta 1956 1957 Paras musiikki (draama tai komedia) Matka maailman ympäri 80 päivässä [28][29]
Sam Zimbalist 4. marraskuuta 1958 1960 Paras elokuva Ben-Hur [30][17]

Erikoispalkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Douglas Fairbanks oli ensimmäinen postuumisti erikoispalkinnon voittanut henkilö
Nimi Kuolinaika Gaala Palkinto Lähde
Benjamin Robert 22. lokakuuta 1979 1980 Jean Hersholtin humanitaarinen palkinto [31]
Les Bowie 27. tammikuuta 1979 1979 Erityinen saavutus (parhaat erikoistehosteet) [32]
Douglas Fairbanks 12. joulukuuta 1939 1940 Oscar-kunniapalkinto [33]
Audrey Hepburn 20. tammikuuta 1993 1993 Jean Hersholtin humanitaarinen palkinto [34][35]
George Kraemer 19. tammikuuta 1993 1993 Tieteellinen tai tekninen saavutus [36]
Charles Miller 1941 Tieteellinen tai tekninen saavutus [36]
Edward G. Robinson 26. tammikuuta 1973 1973 Oscar-kunniapalkinto [37]
Louis Stankiewicz 1982 Tieteellinen tai tekninen saavutus [36]
Geoffrey H. Williamson 20. tammikuuta 1993 1993 Tieteellinen tai tekninen saavutus [36]

Ehdokkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki postuumisti ehdokkaina olleet henkilöt

George Gershwin sai uransa ainoan ehdokkuuden kuolemansa jälkeen
Sydney Pollack sai uransa seitsemännen Oscar-ehdokkuuden kuolemansa jälkeen
Spencer Tracy sai uransa yhdeksännen Oscar-ehdokkuuden kuolemansa jälkeen
Nimi Kuolinaika Gaala Palkinto Elokuva Lähde
Marit Allen 26. marraskuuta 2007 2008 Paras puvustus Pariisin varpunen – Edith Piaf [38] [39]
Howard Ashman 14. maaliskuuta 1991 1993 Paras laulu Aladdin [5][12]
Joseph H. August 25. syyskuuta 1947 1949 Paras kuvaus (mustavalkoelokuva) Unelma Jennystä [40] [41]
Robert Alan Aurthur 20. marraskuuta 1978 1980 Paras elokuva Syke ei sammu [42][43]
Robert Alan Aurthur 20. marraskuuta 1978 1980 Paras alkuperäinen käsikirjoitus Syke ei sammu [42][43]
Mario Cecchi Gori 5. marraskuuta 1993 1996 Paras elokuva Il Postino – Posteljooni [44][45]
Frank Churchill 14. toukokuuta 1942 1943 Paras musiikki Bambi [46][47]
Frank Churchill 14. toukokuuta 1942 1943 Paras laulu Bambi [46][47]
Allen M. Davey 5. maaliskuuta 1946 1946 Paras kuvaus (värielokuva) Suuri unelma [48][49]
James Dean 30. syyskuuta 1955 1956 Paras miespääosa Eedenistä itään [50][51]
James Dean 30. syyskuuta 1955 1957 Paras miespääosa Jättiläinen [50][29]
Gail Dolgin 7. lokakuuta 2010 2012 Paras lyhytdokumentti The Barber of Birmingham: Foot Soldier of the Civil Rights Movement [52][53]
Gerald Duffy 25. kesäkuuta 1928 1929 Paras otsikkokirjoitus Kauniin Helenan yksityiselämä [36]
Jeanne Eagels [huom 4] 3. lokakuuta 1929 1930 Paras naisnäyttelijä Kohtalokas kirje [54][55]
William Ferrari 10. syyskuuta 1962 1964 Paras lavastus (värielokuva) Näin valloitettiin Villi Länsi [56][57]
George Gershwin 11. heinäkuuta 1937 1938 Paras laulu Saanko luvan? [58][59]
Stuart Gilmore 19. marraskuuta 1971 1972 Paras leikkaus Andromeda uhkaa [60][61]
David S. Hall 23. heinäkuuta 1964 1966 Paras lavastus (värielokuva) Mies Nasaretista [62][63]
Dale Hennesey 20. heinäkuuta 1981 1983 Paras lavastus Annie [64][65]
Bernard Herrmann 24. joulukuuta 1975 1977 Paras alkuperäissävellys Naisen kahdet kasvot [66][10]
Bernard Herrmann 24. joulukuuta 1975 1977 Paras alkuperäissävellys Taksikuski [66][10]
Gordon Hollingshead 8. heinäkuuta 1952 1953 Paras yhden kelan lyhytelokuva Desert Killer [67][68]
Gordon Hollingshead 8. heinäkuuta 1952 1953 Paras kaksikelainen lyhytelokuva Thar She Blows! [67][68]
William A. Horning 2. maaliskuuta 1959 1960 Paras lavastus (värielokuva) Vaarallinen romanssi [15][17]
John Hubley 21. helmikuuta 1977 1978 Paras lyhytanimaatio Doonesburyn erikoinen [69][70]
Eiko Ishioka 21. tammikuuta 2012 2013 Paras puvustus Kerro, kerro kuvastin [2][3]
Bert Kalmar 18. syyskuuta 1947 1952 Paras laulu Jäljet johtavat yökerhoon [71][72]
Jerome Kern 11. marraskuuta 1945 1946 Paras musikaali Lännen satakieli [73][49]
Jerome Kern 11. marraskuuta 1945 1946 Paras laulu Lännen satakieli [73][49]
Jerome Kern 11. marraskuuta 1945 1947 Paras laulu Centennial Summer [73][74]
William Kiernan 19. marraskuuta 1973 1974 Paras lavastus Parhaat vuotemme [75][76]
Frederic Knudtson 15. helmikuuta 1964 1964 Paras leikkaus Mieletön, mieletön maailma [77][57]
Albert Lamorisse 2. kesäkuuta 1970 1979 Paras dokumentti Le Vent des amoureux [78][79]
Boris Leven 11. lokakuuta 1986 1987 Paras lavastus Suuret setelit [80][81]
William C. Mellor 30. huhtikuuta 1963 1966 Paras kuvaus Mies Nasaretista [82][63]
Anthony Minghella 18. maaliskuuta 2008 2009 Paras elokuva Lukija [83][21]
James V. Monaco 16. lokakuuta 1945 1947 Paras laulu The Dolly Sisters [84][74]
Alfred Newman 17. helmikuuta 1970 1971 Paras alkuperäissävellys Kiitorata [85][86]
Joseph O’Brien 30. maaliskuuta 1945 1946 Paras yhden kelan lyhytelokuva Your National Gallery [87][49]
Bridget O’Connor 22. syyskuuta 2010 2012 Paras sovitettu käsikirjoitus Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja [88][53]
Arnold Perl 11. joulukuuta 1971 1973 Paras dokumentti Malcolm X [89][25]
Sydney Pollack 26. toukokuuta 2008 2009 Paras elokuva Lukija [90][21]
Gretchen Rau 29. maaliskuuta 2006 2007 Paras lavastus The Good Shepherd [91][92]
Ralph Richardson 10. lokakuuta 1983 1985 Paras miessivuosa Greystoke legenda Tarzanista, apinain kuninkaasta [93][94]
Richard H. Riedel 18. maaliskuuta 1960 1960 Paras lavastus Kaikki alkoi puhelimesta [95][17]
Tess Slesinger 21. helmikuuta 1945 1946 Paras sovitettu käsikirjoitus Brooklynissä kasvoi puu [96][49]
Carol Sobieski 4. marraskuuta 1990 1992 Paras sovitettu käsikirjoitus Paistetut vihreät tomaatit [97][6]
Gile Steele 16. tammikuuta 1952 1952 Paras puvustus (mustavalkoelokuva) Kind Lady [98][99]
Gile Steele 16. tammikuuta 1952 1952 Paras puvustus (värielokuva) Kuolematon Caruso [98][99]
Gil Steele 16. tammikuuta 1952 1953 Paras puvustus (värielokuva) Iloinen leski [98][68]
Harry W. Tetrick 17. helmikuuta 1977 1977 Paras äänitys King Kong [100][10]
Harry W. Tetrick 17. helmikuuta 1977 1977 Paras äänitys Rocky [100][10]
Spencer Tracy 10. kesäkuuta 1967 1968 Paras miespääosa Arvaa kuka tulee päivälliselle [101][102]
Massimo Troisi 4. kesäkuuta 1994 1996 Paras miespääosa Il Postino – Posteljooni [103][45]
Massimo Troisi 4. kesäkuuta 1994 1996 Paras sovitettu käsikirjoitus Il Postino – Posteljooni [103][45]
Lamar Trotti 28. elokuuta 1952 1955 Paras alkuperäinen tarina Rytmiä veressä [104][105]
Robert L. Wolfe 28. helmikuuta 1981 1982 Paras leikkaus Kultalampi [106][107]
Victor Young 10. marraskuuta 1956 1957 Paras laulu Tuuleen kirjoitettu [28][29]

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ashman oli vuoden 1992 gaalassa ehdolla parhaan laulun kategoriassa kolmella säveltämällään ja Alan Menkenin sanoittamalla laululla elokuvasta Kaunotar ja hirviö. He voittivat palkinnon laulusta "Beauty and the Beast"; heidän muut ehdokkaansa olivat "Be Our Guest" ja "Belle".
  2. a b Parrasvalot oli valmistunut jo vuonna 1952, mutta sitä ei oltu esitetty Los Angelissa ennen vuotta 1972, koska Charles Chaplin oli Hollywoodin mustalla listalla.
  3. Unsworth kuoli kesken elokuvan teon ja elokuvan kuvasi loppuun Ghislain Cloquet, joka voitti parhaan kuvauksen palkinnon Unsworthin ohella.
  4. Vuoden 1930 huhtikuun Oscar-gaalassa kerrottiin ainoastaan voittajat, mutta Academy Awards Database on julkaissut sivustollaan tuomarien harkitsemien ehdokkaiden nimet. Kaikki listatut ehdokkuudet ovat kuitenkin epävirallisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Oscars 2009 BBC. Viitattu 4.3.2012.
  2. a b Fox, Margalit: Eiko Ishioka, Multifaceted Designer and Oscar Winner, Dies at 73 The New York Times. Viitattu 11.1.2013. (englanniksi)
  3. a b Nominees for the 85th Academy Awards Academy of Motion Picture Arts & Sciences. Viitattu 11.1.2013. (englanniksi)
  4. LaSalle, Mick: He was blacklisted in a national witch hunt. Yet writer Dalton Trumbo never lost his integrity. 3.3.2005. San Francisco Chronicle. Viitattu 15.5.2009. (englanniksi)
  5. a b Blau, Eleanor: Howard Ashman Is Dead at 40; Writer of 'Little Shop of Horrors' 15.3.1991. The New York Times. Viitattu 20.8.2011.
  6. a b Nominees & Winners of the 64th Academy Awards The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  7. Cooke, Alistair: From the archive, 16 December 1966: The death of Walt Disney - folk hero Guardian. Viitattu 29.6.2012.
  8. The 41st Academy Awards (1969) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  9. Persall, Steve: Heath Ledger favored to become second actor to win Oscar posthumously Tampa Bay Times. 19.3.2009. Viitattu 29.6.2012.
  10. a b c d e The 49th Academy Awards (1977) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  11. Acceptance speeches – Gerardine Wurzburg The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  12. a b The 65th Academy Awards (1993) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 20.8.2011.
  13. Conrad L. Hall Internet Encyclopedia of Cinematographers. Viitattu 29.6.2012.
  14. The 75th Academy Awards (2003) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  15. a b c William A. Horning IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  16. The 31st Academy Awards (1959) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  17. a b c d The 32nd Academy Awards (1960) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  18. Reuben, Paul P.: PAL: Sidney Coe Howard (1891–1939) Viitattu 29.6.2012. (englanniksi)
  19. The 12th Academy Awards (1940) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  20. Barron, James: Heath Ledger, Actor, Is Found Dead at 28 23.1.2008. The New York Times. Viitattu 29.6.2012.
  21. a b c The 81st Academy Awards (2009) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  22. Eric Orbom (I) (1915–1959) IMDb. Viitattu 29.6.2012.
  23. The 33rd Academy Awards (1961) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  24. a b Acceptance speeches – Limelight The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  25. a b c The 45th Academy Awards (1973) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  26. Acceptance speeches – Tess The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  27. The 53rd Academy Awards (1981) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  28. a b Victor Young IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  29. a b c The 29th Academy Awards (1957) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  30. Erickson, Hal: Sam Zimbalist Allmovie.com. Viitattu 29.6.2012. (englanniksi)
  31. Academy Awards Acceptance Speeches The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 19.8.2011. (englanniksi)
  32. Acceptance Speeches – Superman The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012. (englanniksi)
  33. Douglas Fairbanks (1883-1939) goldensilents.com. Viitattu 15.5.2009. (englanniksi)
  34. Audrey's childhood Audrey Hepburn's occifial site. Viitattu 29.6.2012.
  35. Her life (Awards and honours) audreyhepburn.lifememory.com. Viitattu 15.5.2009. (englanniksi)
  36. a b c d e The Official Academy Awards® Database The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  37. Edward G. Robinson (1893–1973) Hollywood's Golden Age. Viitattu 29.1.2011. (englanniksi)
  38. Marit Allen The Times. Viitattu 20.8.2011. (englanniksi)
  39. The 80th Academy Awards (2008) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 20.8.2011.
  40. Joseph H. August Viitattu 20.8.2011.
  41. The 21st Academy Awards (1949) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 20.8.2011.
  42. a b Aurthur, Robert Alan BFI. Viitattu 20.8.2011.
  43. a b The 52nd Academy Awards (1980) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 20.8.2011.
  44. Mario Cecchi Gori, Film Producer, 73 6.11.1993. The New York Times. Viitattu 20.8.2011.
  45. a b c The 68th Academy Awards (1996) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 20.8.2011.
  46. a b Frank Churchill Viitattu 20.8.2011.
  47. a b The 15th Academy Awards (1943) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 20.8.2011.
  48. Allen M. Davey Viitattu 20.8.2011.
  49. a b c d e The 18th Academy Awards (1946) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 20.8.2011.
  50. a b 1955: James Dean killed in car smash BBC. Viitattu 29.6.2012.
  51. The 28th Academy Awards (1956) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  52. Jones, Carolyn: Gail Dolgin, Oscar-nominated documentarian, dies Viitattu 4.3.2012.
  53. a b The 84th Academy Awards (2012) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 4.3.2012.
  54. Jeanne Eagels – Final Years (1927–1929) jeanneeagels.com. Viitattu 19.8.2011. (englanniksi)
  55. The 2nd Academy Awards (1930) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  56. William Ferrari IMDb. Viitattu 20.8.2011.
  57. a b The 36th Academy Awards (1964) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 20.8.2011.
  58. GEORGE GERSHWIN, COMPOSER, IS DEAD; Master of Jazz Succumbs in Hollywood at 38 After Operation for Brain Tumor 12.7.1937. The New York Times. Viitattu 20.8.2011.
  59. The 10th Academy Awards (1938) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 20.8.2011.
  60. Stuart Gilmore IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  61. The 44th Academy Awards (1972) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  62. David S. Hall IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  63. a b The 38th Academy Awards (1966) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  64. Dale Hennesey IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  65. The 55th Academy Awards (1983) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  66. a b Bernard Herrmann – A Biographical Sketch Viitattu 20.8.2011.
  67. a b Hollywood Star Walk – Gordon Hollingshead 10.7.1952. Los Angeles Times. Viitattu 20.8.2011.
  68. a b c The 25th Academy Awards (1953) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 20.8.2011.
  69. John Hubley IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  70. The 50th Academy Awards (1978) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  71. Bert Kalmar IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  72. The 24th Academy Awards (1952) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  73. a b c Songwriters Hall of Fame – Jerome Kern Viitattu 3.3.2012. (englanniksi)
  74. a b The 19th Academy Awards (1947) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  75. William Kiernan IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  76. The 46th Academy Awards (1974) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  77. Frederic Knudtson IMDb. Viitattu 20.8.2011.
  78. Albert Lamorisse IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  79. The 23rd Academy Awards (1951) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  80. Boris Leven IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  81. The 59th Academy Awards (1987) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  82. William C. Mellor IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  83. Carr, David: Anthony Minghella, 54, Director, Dies The New York Times. Viitattu 29.6.2012.
  84. James V. Monaco IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  85. Alfred Newman IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  86. The 43rd Academy Awards (1971) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  87. Joseph O'Brien IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  88. Kass, Michelle: Bridget O'Connor obituary The Guardian. Viitattu 4.3.2012.
  89. Arnold Perl IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  90. Cieply, Michael: Sydney Pollack, Film Director, Dies at 73 The New York Times. Viitattu 29.6.2012.
  91. Gretchen Rau IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  92. The 79th Academy Awards (2007) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  93. Krebs, Albin: SIR RALPH RICHARDSON DEAD; A FORCE IN THEATER 63 YEARS 11.10.1983. The New York Times. Viitattu 29.6.2012.
  94. The 57th Academy Awards (1985) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  95. Richard H. Riedel IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  96. Tess Slesinger (1905–1945) Viitattu 20.8.2011.
  97. Carol Sobienski IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  98. a b c Gile Steele IMDb. Viitattu 20.8.2011.
  99. a b The 24th Academy Awards (1952) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 20.8.2011.
  100. a b Harry W. Tetrick Viitattu 20.8.2011.
  101. Spencer Tracy Los Angeles Times (Entertainment). Viitattu 29.6.2012.
  102. The 40th Academy Awards (1968) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.6.2012.
  103. a b Massimo Troisi IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  104. Lamar Trotti IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  105. The 27th Academy Awards (1955) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  106. Robert L. Wolfe IMDb. Viitattu 3.3.2012.
  107. The 54th Academy Awards (1982) Nominees and Winners The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 3.3.2012.