Kaikki alkoi puhelimesta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaikki alkoi puhelimesta
Pillow Talk
Ohjaaja Michael Gordon
Käsikirjoittaja Russell Rouse
Maurice Richlin
Stanley Shapiro
Clarence Greene
Tuottaja Ross Hunter
Martin Melcher
Säveltäjä Frank De Vol
Kuvaaja Arthur E. Arling
Leikkaaja Milton Carruth
Pääosat Doris Day
Rock Hudson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal International Pictures
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta 7. lokakuuta 1959
Kesto 98 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kaikki alkoi puhelimesta (Pillow Talk) on Michael Gordonin ohjaama romanttinen komedia vuodelta 1959. Elokuvan pääosissa ovat Rock Hudson ja Doris Day sekä tärkeissä sivuosissa Tony Randall ja Thelma Ritter. Elokuva oli ensimmäinen Hudsonin ja Dayn tähdittämästä kolmesta romanttisesta komediasta.

Elokuva voitti parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin ja tuotti ehdokkuudet myös lavastuksestaan ja musiikistaan sekä Doris Dayn ja Thelma Ritterin roolitöistä.[1] Elokuva valittiin vuonna 2009 Yhdysvaltojen kongressin kirjaston National Film Registryyn, johon kootaan esteettisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti merkittäviä amerikkalaiselokuvia.[2] The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jan Morrow (Doris Day) on menestynyt newyorkilainen sisustussuunnittelija, joka joutuu jakamaan saman puhelinlinjan Bradin (Rock Hudson), Broadwaysäveltäjän ja playboyn kanssa. Tilanne hermostuttaa Jania todella koska Bradin lemmenpuhelujen takia hän ei saa hoidettua työpuhelujaan. Jan ja Brad ottavatkin useamman kerran puhelimen välityksellä yhteen.

Neuroottinen miljonääri Jonathan Forbes (Tony Randall), joka on korviaan myöten rakastunut Janiin ja on myös Bradin seuraavan Broadwayshown tuottaja, kertoo Bradille ylistäviä sanoja Janista. Brad yrittääkin houkutella puhelimen välityksellä Jania treffeille kanssaan mutta Jan ei ole kiinnostunut.

Yhtenä iltana Brad ja Jan sattuvat samaan ravintolaan seuralaisineen. Brad tajuaa Janin henkilöllisyyden ja ihastuu tähän. Brad valehtelee Janille olevansa Rex Stetson, karski mies Texasista ja Jan ja Brad alkavat tapailla toisiaan.

Ennen pitkää Bradin henkilöllisyys selviää Janille ja parille tulee ero. Lopulta Jan Bradin sinnikkään yrittämisen jälkeen antaa hänelle anteeksi ja he palaavat yhteen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva on julkaistu Suomessa DVD:llä. DVD-oppaassa Ilkka Juuso pitää sitä ele­gan­tis­ti ikään­ty­neenä ja pi­kant­tina ko­me­dia, joka ansaitsi kä­si­kir­joi­tuk­ses­ta saamansa Os­ca­rin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Awards Database Oscars.org. Viitattu 1.6.2022.
  2. Complete National Film Registry Listing, National Film Preservation Board, Library of Congress. Viitattu 13.7.2016.
  3. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.
  4. Juuso, Ilkka: Kaikki alkoi puhelimesta DVD-opas, Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. 28.8.2012 . Viitattu 1.6.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]