Luettelo Monacon hallitsijoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Monacon hallitsijoista, jossa ovat Monacon hallitsijat kronologisessa järjestyksessä. Vuodesta 2005 Monacoa on hallinnut ruhtinas Albert II.

Monacon hallitsijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grimaldi-dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruhtinas
(syntynyt-kuollut)[1][2][3][4][5]
Valtakausi[1] [2][3] [4] [5] Kruununperimys[1] [2][3] [4] [5]
François Grimaldi Monaco-FrancoisGrimaldi.jpg 8 .tammikuuta 1297 10 .huhtikuuta 1301 Monacon perustaja
Rainier I Raniero I de Mónaco.jpg Francois Grimaldin serkku
Genovan miehitys
10. huhtikuuta 1301 – 12. syyskuuta 1331
Monacon herrat
Kaarle I
(†1357)
Charles Grimaldi de Monaco.jpg 12 .syyskuuta 1331 elokuu 1357 Rainier I:n poika
Rainier II
(1350–1407)
29 .kesäkuuta 1352 15 .elokuuta 1357 Rainier I:n poika
Genovan miehittämä
15. elokuuta 1357 – tammikuu 1395
Ludvig
(† 5 .marraskuua 1402)
tammikuu 1395 19 .joulukuuta 1395 Kaarle I:n poika
Juhana I
(1382 – 8 .toukokuuta 1454)
Rainier II:n poika
Genovan miehittämä
19. joulukuuta 1395 – 11. toukokuuta 1397
Ludvig
(† 5 .marraskuua 1402)
11 .toukokuuta 1397 5 .marraskuua 1402 Kaarle I:n poika
Genovan miehittämä
5. marraskuuta 1402 – 5. kesäkuuta 1419
Juhana II
(1382 – 8 .toukokuuta 1454)
5 .kesäkuuta 1419 8 .toukokuuta 1454 Rainier II:n pojat
Ambroise
(† 1433)
1427
Antonie
(† 1427)
Catalan
(† 1457)
No image.png 8 .toukokuuta 1454 heinäkuu 1457 Juhana I:n poika
Claudine Grimaldi
(n. 1451 – 19 .marraskuua 1515)
No image.png heinäkuu 1457 16 .maaliskuuta 1458 Catalanin tytär. (Luopui kruunusta)
Lambert
(n. 1420 – .maaliskuuta 1494)
No image.png 16 .maaliskuuta 1458 maaliskuu 1494 Claudine Grimaldin serkku-puoliso
Juhana II
(1468 –11 .lokakuuta 1505)
No image.png maaliskuu 1494 11 .lokakuuta 1505 Lambertin ja Claudinen poika. Murhattiin
Lucien
(1487 – 22 .elokuuta 1523)
Ambrogio de Predis 008.jpg 11 .lokakuuta 1505 22 .elokuuta 1523 Lamberto ja Claudinen poika. Jean II:n veli. Murhattiin
Honoré I
(16 .joulukuuta 1522 –7 .lokakuuta 1581)
No image.png 22 .elokuuta 1523 7 .lokakuuta 1581 Lucienin poika
Kaarle II
(1555 – 17 .toukokuuta 1589)
Charles II de Monaco.jpg 7 .lokakuuta 1581 17 .toukokuuta 1589 Honoré I:n poika
Hercule
(24 .syyskuuta 1562 –29 .marraskuua 1604)
HerculesMonaco.jpg 17 .toukokuuta 1589 29 .marraskuua 1604 Honoré I:n poika. Murhattiin
Honoré II
(24 .joulukuuta 1597 –29 .marraskuua 1604)
Honore II of Monaco.gif 29 .marraskuua 1604 10 .tammikuuta 1662 Herculen poika
Monacon ruhtinaat
Ludvig I
(25 .tammikuuta 1661 –3 .tammikuuta 1701)
Portrait Louis I, Prince of Monaco by an unknown artist.jpg 10 .tammikuuta 1662 2 .tammikuuta 1701 Honoré II:n pojanpoika
Antonio I
(25 .tammikuuta 1661 –20 .helmikuua 1731)
1706 - Antoine I Grimaldi (Monaco).jpg 2 .tammikuuta 1701 20 .helmikuua 1731 Ludvig I:n poika
Louise Hippolyte
(10 .lokakuuta 1697 –29 .joulukuuta 1731)
Louise Hippolyte Grimaldi.jpg 21 .helmikuua 1731 29 .joulukuuta 1731 Antonio I:n tytär
Jaakko I
(21 .marraskuua 1689 –23 .huhtikuuta 1751)
Jacques I, Prince of Monaco.jpg 29 .joulukuuta 1731 7 .marraskuua 1733 Louise Hippolyten puoliso. Luopui kruunusta
Honoré III
(10 .marraskuua 1720 –21 .maaliskuuta 1795)
Honoré III, Prince of Monaco by Jean Baptiste van Loo.jpg 7 .marraskuua 1733 19 .tammikuuta 1793 Jaakko I:n ja Louise Hippolyte poika
Ranskan miehitys
19 .tammikuuta 1793 – 17 .toukokuuta 1814
Kansalliskokous
(vaaleilla valittu)
Coat of arms of Monaco.svg 19 .tammikuuta 1793 24 .helmikuua 1793 Presidentti Joseph Barriera
Osana Ranskan valtakuntaa Flag of France.svg 24 .helmikuua 1793 17 .toukokuuta 1814 Hallitsijat

Armand Louis de Gontaut
Ranskan armeijan komentaja
(24 .helmikuua 1793 – 1 .maaliskuuta 1793)
Henri Grégoire
Ranskan komissaari
(1 .maaliskuuta 1793)
Grégoire Marie Jagot
Ranskan komissaari

Liittoumaton miehitys
17 .toukokuuta - 17 .kesäkuuta 1814
Honoré IV
(17 .toukokuuta 1758 –16 .helmikuua 1819)
HonoriusIV.jpg 30 .toukokuuta 1814 16 .helmikuua 1819 Honoré III:n poika
Honoré V
(13 .toukokuuta 1778 –2 .lokakuuta 1841)
Honore V Monaco.gif 16 .helmikuua 1819 2 .lokakuuta 1841 Honoré IV:n poika
Florestan I
(10 .lokakuuta 1785 –20 .kesäkuuta 1856)
FlorestanI-1-.png 2 .lokakuuta 1841 20 .kesäkuuta 1856 Honoré IV:n poika
Kaarle III
(8 .joulukuuta 1818 –10 .syyskuuta 1889)
Karl III (Monaco).jpg 20 .kesäkuuta 1856 10 .syyskuuta 1889 Florestan I:n poika
Albert I
(13 .marraskuua 1848 –26 .kesäkuuta 1922)
Albert I of Monaco.png 10 .syyskuuta 1889 26 .kesäkuuta 1922

Kaarle III:n poika

Ludvig II
(12 .heinäkuuta 1870 –9 .toukokuuta 1949)
Prince Louis II of Monaco 05670r.jpg 26 .kesäkuuta 1922 9 .toukokuuta 1949 Albert I:n poika
Rainier III
(31 .toukokuuta 1923 –6 .huhtikuuta 2005)
Prince Rainier III.jpg 9 .toukokuuta 1949 6 .huhtikuuta 2005 Ludvig II:n pojanpoika
Albert II
(s. 14 .maaliskuuta 1958)
The Prince of Monaco in 2013.jpg 6 .huhtikuuta 2005 vallassa Rainier III:n poika

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c About Monaco History Consulat Général de Monaco New York. Viitattu 25.6.2014.
  2. a b c Rulers of Monaco Rulers of Monaco. The Site for Royal News and Discussion. Viitattu 25.6.2014.
  3. a b c Monaco History Embassy of Monaco in Washington D.C. Official Website. Viitattu 25.6.2014.
  4. a b c Royal Grimaldi History Monaco Royal Grimaldi. Viitattu 25.6.2014.
  5. a b c René Novella: The Principality of Monaco. Florence- Italy: Bonechi, 2009. ISBN 978-88-7009-418-3.

Huomautuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]