Lolita

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Vladimir Nabokovin romaanista. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Lolita on Vladimir Nabokovin vuonna 1955 julkaistu romaani. Romaani on saavuttanut kuuluisuuden uutta luovan tyylinsä ja kiistanalaisen aiheensa vuoksi. Lolita kertoo keski-ikäisen miehen seksuaalisesta hullaantumisesta 12-vuotiaaseen tyttöön.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä persoonassa kirjoitetun kirjan päähenkilö ja minä-kertoja on keski-ikäinen, Euroopasta Yhdysvaltoihin muuttanut kirjallisuudentutkija, joka kertoo tarinan salanimellä Humbert Humbert.

Romaanin nimihenkilö on Dolores Haze, jota Humbert kutsuu nimellä Lolita. Hän on kirjan merkittävin tekijä, konfliktin luoja.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Päähenkilö Humbert Humbert vuokraa itselleen huoneen keski-ikäisen leskirouvan Charlotte Hazen asunnosta. Humbertia kiehtovat esiteini-ikäiset tytöt, joita hän mielessään kutsuu "nymfeteiksi", ja suhtautuu vinoutuneessa maailmassaan heihin kuin aikuisiin lasten vartaloissa. Humbert on ihastunut Charlotten tyttäreen, hurmaavaan Lolitaan, ja pian hän naikin rouva Hazen voidakseen olla aina Lolitan lähellä. Rouva Hazen yllättävän kuoleman jälkeen, josta Lolita syyttää Humbertia, Humbert ottaa Lolitan mukaansa ja lähtee pakomatkalle peläten jatkuvasti kiinnijäämistä.

Teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan teemoihin kuuluu vahvasti ihmisen tutkinta. Kirja tutkii seksuaalista himoa ja sen vaikutusta ihmisen luonteeseen, kuten Humbertin muuttuminen näennäisen normaalista, mukavasta miehestä voimakkaan omistushaluiseksi, häikäilemättömäksi ja pelokkaaksi. Kirja peilaa myös erilaisia ihmisiä ja pelkoa, joita nämä ihmiset kokevat muun maailman suhtautumisesta heidän poikkeaviin taipumuksiinsa.

Filmatisoinnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja on filmatisoitu kahdesti. Vuonna 1962 Stanley Kubrickin ohjaamana nimellä Lolita sekä vuonna 1997 Adrian Lynen ohjaamana edelleen nimellä Lolita. Kirja on ollut myös merkittävänä innoittajana musiikin ja kuvataiteen alalla (esimerkiksi Suomessa Virtasen laulu "Lolita", Johanna Kurkelan vuonna 2010 ilmestyneen levyn nimi on Hyvästi, Dolores Haze).

Suomennos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nabokov, Vladimir: Lolita. (Lolita, 1955.) Suomentaneet Eila Pennanen ja Juhani Jaskari. 10. painos (1. painos 1959). Jyväskylä Helsinki: Gummerus, 1998. ISBN 951-20-5425-6.