Loistoröllinurmikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loistoröllinurmikka
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Yläkaari: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Chloridoideae
Suku: Röllinurmikat Eragrostis
Laji: spectabilis
Kaksiosainen nimi

Eragrostis spectabilis
(Pursh) Steud.

Katso myös

  Loistoröllinurmikka Wikispeciesissä
  Loistoröllinurmikka Commonsissa

Loistoröllinurmikka (Eragrostis spectabilis) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, röllinurmikoiden (Eragrostis) sukuun kuuluva kasvilaji. Sitä kasvaa luonnossa ainakin Pohjois-Amerikassa Yhdysvalloissa ja Meksikossa. Loistoröllinurmikkaa käytetään myös koristeheinänä.

Loistoröllinurmikan lehdet voivat kasvaa noin 25 cm pitkiksi ja ovat noin 1 cm leveitä. Lehdet muodostavat epäsäännöllisiä mättäitä. Lehtien joukosta kohoaviin varsiin kehittyvät harsut, röyhymäiset kukinnot, joissa on punertavanvioletteja kukkia. Kukintoja muodostavat varret kasvavat noin 60 cm korkeiksi. Kukinnan jälkeen kukinnot tuleentuvat ruskehtaviksi.

Loistoröllinurmikkaa kasvaa avoimilla ja tavallisesti myös hiekkaisilla tai kallioisilla kasvupaikoilla. Tavallisesti loistoröllinurmikkaa kasvaa luonnossa maanteiden ja rautateiden varsilla sekä aidanvierillä. Kasvatettuna loistoröllinurmikka kasvaa täydessä auringon valossa hyvin vettä läpäisevässä maaperässä, jonka kosteus voi vaihdella kuivasta keskikosteaan. Tavallisesti laji kasvaa parhaiten hiekkaisessa tai soraisessa maaperässä. Loistoröllinurmikka kestää hyvin kuivuutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]