Leptoni

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Leptonit ovat yksi kolmesta alkeishiukkasiin kuuluvasta ryhmästä kvarkkien ja mittabosonien ohella.[1] Leptoneita on kuutta lajia, mutta ainoastaan elektroni on tavallisen aineen rakennusosanen. Leptonien nimet ovat: elektroni, myoni, tau, elektronin neutriino, myonin neutriino ja taun neutriino.

Leptonit ovat fermioneja eli niiden spin on ½. Elektronin, myonin ja taun sähkövaraus on negatiivinen. Erikoista on se, että neutriinoilla ei ole lainkaan sähkövarausta. Myös niiden massa on hyvin lähellä nollaa. Jokaista kuutta leptonia vastaa antileptoni, jolla on vastakkainen sähkövaraus kuin leptonilla.

Leptonien nimi tulee kreikan kielestä ja merkitsee kevyttä, sillä leptonit ovat muihin alkeishiukkasiin verraten erittäin kevyitä.

Hiukkanen / antihiukkanen Neutriino / antineutriino
Nimi Symboli Varaus (e) Massa (MeV) Nimi Symboli Varaus (e) Massa (MeV)
Elektroni / Positroni e^- \, / \, e^+ −1 / +1 0,511 Elektronin neutriino / Elektronin antineutriino \nu_e \, / \, \overline{\nu}_e 0 <0,000003
Myoni / Antimyoni \mu^- \, / \, \mu^+ −1 / +1 105,6 Myonin neutriino / Myonin antineutriino \nu_\mu \, / \, \overline{\nu}_\mu 0 <0,19
Tau / Antitau \tau^- \, / \, \tau^+ −1 / +1 1777 Taun neutriino / Taun antineutriino \nu_\tau \, / \, \overline{\nu}_\tau 0 <18,2

Leptoniluvun säilymislaki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leptoneille on voimassa lukumäärän, leptoniluvun säilymislaki, erikseen toisaalta elektronille ja elektronin neutriinolle, toisaalta myonille ja myonin neutriinolle. Näitä säilymislakeja sovellettaessa on leptonien antihiukkasten leptoniluku katsottava negatiiviseksi. Esimerkiksibeetahajoamisessa neutroni hajoaa protoniksi, elektroniksi ja antineutriinoksi. Ennen hajoamista neutronin leptoniluku on nolla, hajoamisen jälkeen se on elektronilla +1 ja antineutriinolla −1, joten summa on edelleen nolla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. K. V. Mardia: The Scientific Foundations of Jainism, s. 88. Motilal Banarsidass Publ., 1990. ISBN 9788120806580. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.