Lemmikkieläin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mies ja koira.

Lemmikkieläin (tai lyhyesti lemmikki) on ihmisen omistama eläin, josta ihminen huolehtii. Lemmikki hankitaan lähes aina ihmisen seuraksi, vaikka joissakin tilanteissa eläin voi olla yhtä aikaa sekä seuraeläin että hyötyeläin. Myös ihmisapinat ovat ottaneet lemmikkejä, tunnetuimpana Koko-gorillan kissat.

Esimerkiksi koiria käytetään sekä seurana että metsästykseen ja vartiointiin sekä harrastetoimintaan. Joskus lemmikiksi otetaan myös hylättyjä tai loukkaantuneita eläimiä, jolloin pääasiallisena motiivina on eläimen hengen pelastaminen. Tällaiset eläimet ovat usein hyvin arkoja, mistä niiden seurakäyttö kärsii. Yleisimpiä lemmikkieläimiä ovat koira ja kissa. Myös linnut ja matelijat ovat yleisiä, jyrsijöiden ja kanien ohella.

Lemmikkieläintä ei koskaan tulisi jättää ainoastaan lapsen vastuulle ja sen hoitamiseen on sitouduttava, sillä suurin osa eläimistä on sangen pitkäikäisiä.

Eläinallergisen lemmikkieläiminä voi käyttää erilaisia matelijoita, sammakkoeläimiä ja kaloja. Eläinallergikot saattavat sietää myös kääpiösiilin tai fretin. On olemassa myös allergisoimattomia tai vähän allergisoivia koira- ja kissarotuja. Näitä ovat muun muassa trimmattavat Bichon frisé ja karvattomat rodut. Allergia on yleensä kuitenkin hyvin yksilöllistä, eikä ole mahdotonta, että allergikko tottuu omaan koiraansa rodusta riippumatta, kun taas vieraat saman rotuisetkin koirat aiheuttavat allergiaoireita.

Muut kotieläimet, muun muassa lehmät, kanat, lampaat ovat hyötyeläimiä, koska niistä saadaan maitoa, munia, villaa ynnä muita aineellisia hyödykkeitä ja niillä on vähän jos lainkaan seuramerkitystä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]