Lautalla yli Enonselän

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lautalla yli Enonselän
Kirjailija Väinö Riikkilä
Kieli suomi
Genre nuortenkirjallisuus
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1953
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 139
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Lautalla yli Enonselän on vuonna 1953 ilmestynyt Väinö Riikkilän kirjoittama nuortenkirja, jonka tapahtumapaikkana on sisäsuomalainen maatila lähiseutuineen. Tarinan päähenkilö on kaupunkilaispoika Aarne, joka matkustaa setänsä maatilalle ja tutustuu Konstan, Pekan ja Matin veljeskolmikkoon.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaupungissa lääkärin alipainoiseksi ja heikoksi tuomitsema 13-vuotias Aarne-poika lähetetään setänsä maatilalle lihomaan. Matka vie ensin junalla Voikoskelle ja sitten kävellen Korven tilalle. Pitkä kävely on viedä Aarnelta voimat, mutta puolimatkassa hänen seurakseen lyöttäytyy vanha Kuppari-Ieva. Perillä Aarne tutustuu serkkuihinsa Konstaan, Pekkaan ja Mattiin sekä pääsee tutustumaan moniin maatilan töihin, kuten nauriiden kylvämiseen ja kalastukseen.

Seikkailukirjojen ja Thor Heyerdahlin Kon-Tikin innoittamana Aarne haluaa serkkujensa kanssa purjehtimaan läheiselle Enonselän järvelle. Retki toteutuu, mutta poikien vene karkaa saaresta ja he jäävät oman onnensa nojaan. Ainoa uimataitoinen, Matti eli serkuista nuorimmainen, ui selän yli rantaan hakemaan apua, mutta joutuukin keskelle omaa seikkailuaan; jätettyään sanan tovereidensa hädästä postimiehelle hän saa kyydin mieheltä, joka paljastuu murtomieheksi. Samaan aikaan muut pojat rakentavat Kuussaaressa lautan ja lähtevät vesille, mutta päätyvät vain väärään suuntaan Lokkiluodolle.

Matti ja poliisit onnistuvat ottamaan murtomies Ruuskasen kiinni ja niin Matti pääsee lähtemään veneellä pelastusretkelle, mutta taas vene karkaa häneltä Lokkiluodon rannassa. Niinpä kaikki neljä joutuvat lähtemään uudelle lauttamatkalle, joka vie heidät viimein takaisin mantereelle. Poikien saapuessa Aarnen sedän maatilalle saapuu samaan aikaan postimies tuoden Matin aiemmin lähettämää viestiä heidän avuntarpeestaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.