Largo di Torre Argentina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Largo di Torre Argentina

Largo di Torre Argentina on arkeologinen alue Rooman keskustassa. Sieltä on löydetty neljä Rooman tasavallan aikaista temppeliä neljänneltä vuosisadalta eaa. toiselle vuosisadalle jaa.[1] sekä jäänteitä Pompeiuksen teatterista. Aukio on osa muinaista Mars-kenttää eli Campus Martiusta.

Nimi "Argentina" tulee ilmeisesti Strasbourgin kaupungin latinankielisestä nimestä Argentoratum. Paikalle oli 1920-luvulla tarkoitus rakentaa liiketalo, mutta esiin tulleiden raunioiden takia Benito Mussolini pyhitti alueen muinaismuistoille.[2]

Kaivausalueelle pääsevät vapaasti vain Rooman kulkukissat, joita hyväntekeväisyysyhdistys hoitaa.[2]

Neljä temppeliä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen kartta. A on Juturnan temppeli, B on "Tämän päivän onnen temppeli", C on luultavasti hyvin vanha hedelmällisyyden temppeli ja D Lares permarinin temppeli. Numero 3 on osa Pompeiuksen kuuriaa, 4–5 ovat käymälöitä keisariajalta ja numerossa 6 oli toimistoja.

Temppeli A on kolmannelta vuosisadalta eaa, ja mahdollisesti omistettu Juturnalle, lähteiden jumalattarelle.[1] Muodoltaan pyöreä temppeli B on useimpien tutkijoiden mukaan "Tämän päivän onnettaren temppeli" (Fortuna huiusce diei), joka olisi rakennettu kimbreistä Viterbossa saadun voiton kunniaksi. Temppeli C on vanhin ja peräisin neljännen vuosisadan lopulta eaa. Se on omistettu luultavasti jumalatar Feronialle, jota sabiinit palvoivat.[1] Toisen vuosisadan alussa rakennettiin temppeli D, suurin kaikista ja omistettu nymfeille tai pemarini-kotijumalille (lares), jotka suojelivat merenkulkijoita. Luultavasti vuonna 111 eaa. tapahtuneen tulipalon jälkeen luotiin uusi tuffilattia, joka nosti koko aukiota yli metrin.[1]

Julius Caesarin murhapaikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Temppeleiden B ja C välissä on karkea tuffikivestä tehty kellari, joka kuului Pompeiuksen teatterin kuuriaan eli paikkaan, jossa Rooman senaatti kokoontui 15. maaliskuuta vuonna 44 eaa. Tässä kokouksessa Julius Caesar murhattiin puukottamalla. [1][3] Senaatilla ei tuolloin ollut vakituista kokoontumispaikkaa, vaan se kokoontui eri osoitteissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Area Sacra di largo di Torre Argentina Roma. Sito turistico ufficiale. Viitattu 5.5.2023.
  2. a b Polkunen 2007, s. 236
  3. Anniina Wallius: Julius Caesarin puukotuspaikka löytyi Rooman keskustasta 10.10.2012. Yle. Viitattu 5.5.2023.