Kyberturvallisuus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kyberturvallisuus on lähinnä tietoturvallisuuden alalaji, jolla pyritään sähköisen ja verkotetun yhteiskunnan turvallisuuteen.

Yhteiskuntaan kuuluvat toiminnot kuten esimerkiksi rahaliikenne, sähkö, yritysten tietojärjestelmät ja lennonjohto ovat riippuvaisia ns. digitaalisen maailman toimivuudesta.[1] [2]

Kyberuhat uhkaavat yleensä digitaalista maailmaa, mutta niillä on välillisiä ja välittömiä vaikutuksia myös fyysiseen maailmaan.

Kyberturvallisuus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen valtion ensimmäinen kyberturvalisuusstrategia hyväksyttiin valtioneuvoston yleisistunnossa 24. tammikuuta 2012.[3] Se pohjautuu Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan päätökseen 8. maaliskuuta 2011. Suomessa kyberturvalisuus on määritelty mm. tavoitetilaksi, jossa kyberympäristöön voidaan luottaa ja jossa sen toiminta turvataan. Se pitää sisällään toimenpiteet, joiden avulla voidaan ennakoivasti hallita ja tarvittaessa sietää erilaisia kyberuhkia ja niiden vaikutuksia.

Kokonaisturvallisuuden järjestelyt on kuvattu valtioneuvoston 5.12.2012 periaatepäätöksessä kokonaisturvallisuudesta. Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisen periaatteet on puolestaan kuvattu Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa (julkaistu 2010).

Osana kyberstrategian toteuttamista on Kyberturvallisuuskeskuksen perustaminen. Keskusta on kaavailtu perustettavaksi osaksi Viestintäviraston organisaatiota. Uusi perustettava toimielin Turvallisuuskomitea (tammikuuhun 2013 turvallisuus- ja puolustusasiain komitea TPAK), seuraa strategian toimeenpanoa. Ensimmäinen kansallisen kyberturvallisuusstrategian toimeenpano-ohjelma hyväksyttiin Turvallisuuskomitean toimesta 11.3.2014.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kyberturvallisuus.