Kuntatekniikka (lehti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuntatekniikka
Lehtityyppi Aikakauslehti
Kustantaja KL-Kustannus Oy
ISSN ISSN 1238-125X
Perustettu 1946
Päätoimittaja Markku Vento
Kotikunta Helsinki
Kotimaa  Suomi
Sivukoko 215 × 280 mm
Ilmestymistiheys 8 kertaa vuodessa (2016)
Aiheesta muualla
lehti.kuntatekniikka.fi

Kuntatekniikka on kuntatekniikan alalla toimiville suunnittelijoille, toteuttajille, käyttäjille ja päättäjille suunnattu ammattilehti. Lehteä on julkaistu vuodesta 1946 lähtien. Lehteä julkaistiin nimellä Kunnallistekniikka 1990-luvun puoleenväliin saakka, jolloin lehti sai nykyisen nimensä.[1] Lehden päätoimittajana toimii 1.4.2016 lähtien Markku Vento.[2]

Lehti käsittelee kuntien tekniseen suunnitteluun, suunnittelun toteutukseen sekä kuntatekniikan käyttöön ja kunnossapitoon liittyviä teemoja. Kuntatekniikka-lehden juttuaiheina ovat perinteiset kunnallistekniikan alueet: Vesi-, jäte- ja energiahuolto, sekä kadunrakennus ja -kunnossapito. Muita aiheita em. lisäksi ovat myös liikenne, maanmittaus, kaavoitus, ympäristönsuojelu, satamatoiminta ja asuntotuotanto.

Kuntatekniikka-lehti on osa KL-Kustannus Oy:n tuoteperhettä. KL-Kustannus Oy:n muita tuotteita Kuntatekniikka-lehden lisäksi ovat Kuntalehti, KuntaTV ja Kuntamarkkinat.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1946 Suomen Kunnallisteknillinen Yhdistys alkoi julkaista lehteä nimellä Kunnallistekniikka-Kommunalteknik. Vuonna 1994 yhdistyksen nimi muuttui muotoon Suomen kuntatekniikan yhdistys, ja vuoden 1995 alusta lähtien lehden nimi muutettiin vastaavasti muotoon Kuntatekniikka.[3][4] Vuonna 2003 lehden kustannus siirrettiin Rakkennustieto Oy:lle Suomen kuntatekniikan yhdistyksen vastatessa yhä journalistisesta sisällöstä. Ratkaisu ei ollut pitkäaikanen, ja Suomen kuntatekniikan yhdistys sopi Kuntaliiton alaisen KL-Kustannus Oy:n kanssa lehden yhdistämisestä Tekniikka ja Kunta -lehden kanssa. Vuodesta 2006 eteenpäin Kuntatekniikka-lehti on ilmestynyt KL-Kustannus Oy:n kustantamana ja toimittamana.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yhdistyksen perusidea Suomen kuntatekniikan yhdistys SKTY. Viitattu 3.5.2024.
  2. Markku Vento Kuntatekniikka-lehden päätoimittajaksi - Kuntatekniikka Kuntatekniikka. 23.3.2016. Viitattu 25.3.2016.
  3. SKTY:n yhdeksän vuosikymmentä - osa 2 Sodan melskeestä jälleenrakennukseen (PDF) Suomen kuntatekniikan yhdistys SKTY. Viitattu 3.5.2024.
  4. SKTY:n yhdeksän vuosikymmentä - osa 7 Muutosten vuosikymmen (PDF) Suomen kuntatekniikan yhdistys SKTY. Viitattu 3.5.2024.
  5. SKTY:n yhdeksän vuosikymmentä - osa 8 Avoimin mielin uudelle vuosituhannelle (PDF) Suomen kuntatekniikan yhdistys SKTY. Viitattu 3.5.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]