Kontiovaara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kontiovaara on kylä Lieksassa, laajan kaupungin eteläisessä osassa.[1]

Kontiovaarassa on ollut pysyvää asutusta jo ainakin 1600-luvulla. Kyseisen vuosisadan puolivälin ajoilta löytyvät ensimmäiset maininnat asutustiloista. Seuraavien vuosisatojen aikana asutus laajeni ja vakiintui. Maanviljely ja metsästys sekä kalastus olivat pääelinkeinoina. 1900-luvulla metsätyöt olivat suuri työllistäjä.lähde?

Toisen maailmansodan aikaan Kontiovaaran kylä joutui venäläisten partisaanien iskujen kohteeksi. Partisaanit majoittuivat lähialueilla ja saivat varustetäydennystä lentokoneista pudotetuilla varustetorpedoilla Patvinsuolle. Partisaanien iskujen kohteiksi joutuivat niin siviilit kuin sotilaatkin.lähde? Kontiovaarassa on partisaanien tuhoista kertova muistomerkki (1970) Sarvivaaran ja Mäkikankaan välillä Suomuntien vieressä (koordinaatit 63.1548°N, 30.6376°E).[2][3]

Sotien jälkeen alkanut maan rakentaminen lisäsi metsätöiden määrää myös Kontiovaarassa. Kylällä oli metsäkämppiä Mäkikankaalla, Suomussa ja Repoahossa. Kauppojakin oli kaksin kappalein, samoin tanssilava. 1960-luvun alussa kylällä oli asukkaita jopa kuutisensataa, jos tukkijätkät huomioidaan. Sitten alkoi muuttoliike kaupunkeihin ja eritoten eteläisimpään Suomeen. Kylä liki tyhjeni vuosikymmenessä ja asujaimistoksi jäi eläkeikäistä väestöä.lähde?

Vuosituhannen vaihteen jälkeen on kylällä enää pari vakituista asukasta. Kesäasutus on lisääntymään päin, heidän joukossaan kylän entisten asukkaiden perillisiä.lähde?

Patvinsuon kansallispuisto ja Suomunjärvi sijaitsevat Kontiovaaran kylän kaakkoispuolella.[4] Ihmiset ovat löytäneet alueen, ja varsinkin kesäaikaan alueella käy luontoon tutustumassa runsaasti matkailijoita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kontiovaara (myös Asutusnimihakemiston sivulle linkitetty MML:n Nimistön tietokortti: Kontiovaara) Asutusnimihakemisto. Kotimaisten kielten keskus, kotus.fi. Viitattu 15.7.2021.
  2. Jatkosodan sotamuistomerkit Via Karelian varrella; Viakarelia.fi
  3. Lieksan muistomerkit; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  4. Saapuminen Patvinsuolle luontoon.fi. Viitattu 15.7.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]