Kolmihedevesirikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kolmihedevesirikko
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Vesirikkokasvit Elatinaceae
Suku: Vesirikot Elatine
Laji: triandra
Kaksiosainen nimi

Elatine triandra
Schkuhr

Katso myös

  Kolmihedevesirikko Wikispeciesissä
  Kolmihedevesirikko Commonsissa

Kolmihedevesirikko (Elatine triandra) on vesirikkokasvien (Elatinaceae) heimoon, vesirikkojen (Elatine) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on yksivuotinen ruohovartinen kasvi sekä usein hyvin pienikokoinen. Kolmihedevesirikko eroaa selvimmin heteidensä lukumäärän perusteella oikovesirikosta (Elatine orthosperma) ja katkeravesirikosta (Elatine hydropiper), joilla on kahdeksan hedettä, sekä kuusihedevesirikosta (Elatine hexandra), jolla on kuusi hedettä.[2]

Kolmihedevesirikon varret ovat tavallisesti lyhyitä, mutta voivat kasvaa kymmenkunta senttimetriä pitkiksi. Varret ovat juurehtivia ja kasvutavaltaan maanmyötäisiä. Lehdet ovat pieniä, korkeintaan viisi millimetriä pitkiä. Kukat ovat hyvin pieniä sekä perättömiä ja kasvavat yksittäin lehtihangoissa. Kukissa on kolme valkoista tai vaaleanpunertavaa terälehteä sekä kolme hedettä. Kolmihedevesirikko kukkii kesäkuusta elokuulle. Hedelmä on pienikokoinen kota.[2]

Kolmihedevesirikko kasvaa kosteilla ja savisilla kasvupaikoilla erilaisten vesistöjen rannoilla[2]. Suomessa kolmihedevesirikkoa on tavattu monin paikoin eri puolilta maata napapiirin korkeudelle asti, joskaan se ei ole missään päin maata kovin yleinen[3].

Kolmihedevesirikon tieteellisen nimen lajinimi (triandra) tulee kreikan kielen sanoista treis (suom. kolme) ja andros (suom. mies) tarkoittaen kolmiheteistä[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maiz-Tome, L.: Elatine triandra IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.5.2020. (englanniksi)
  2. a b c d Den virtuella floran: Tretalig slamkrypa (Elatine triandra) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 28.4.2020. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Kolmihedevesirikko (Elatine triandra) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 28.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]