Kiiltolupikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiiltolupikka
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Lupikat Sesleria
Laji: nitida
Kaksiosainen nimi

Sesleria nitida
Ten.

Katso myös

  Kiiltolupikka Commonsissa

Kiiltolupikka (Sesleria nitida) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon ja lupikoiden (Sesleria) sukuun kuuluva kasvilaji. Kiiltolupikkaa kasvaa luonnossa Etelä-Euroopassa Italiassa[2]. Lisäksi sitä kasvatetaan myös koristeheinänä.

Kiiltolupikka on monivuotinen ja mätästävä heinälaji. Sen varret ovat kasvutavaltaan pystyjä ja voivat kasvaa noin 20–70 cm korkeiksi. Lehtilavat ovat 10–27 cm pitkiä, 3,5–6 millimetriä leveitä ja tasapintaisia. Lehtien kielekkeet ovat 0,2–0,4 mm pitkät ja kalvomaiset. Kiiltolupikan kukintona on tähkää muistuttava, soikea tai pitkulainen röyhy, joka on 2–3 cm pitkä ja 0,9–1,2 cm leveä. Tähkylät ovat röyhyssä yksittäin ja ovat muodoltaan pitkulaisia, 5,5–6,5 mm pitkiä sekä hieman sivusuunnassa litistyneitä. Osa tähkylöistä on martoja, mutta lisääntymiskykyisiä kukkia sisältävissä tähkylöissä on kahdesta kolmeen fertiiliä kukkaa. Kukissa on kolme pontta ja kaksi luottia. Tähkylöiden kaleet ovat keskenään samannäköisiä ja hieman tähkylää lyhyempiä. Tähkylöiden helpeet ovat lyhytvihneisiä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peraza Zurita, M.D.: Sesleria nitida IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-2. 2018. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 13.11.2020. (englanniksi)
  2. a b Plants of the World Online: Sesleria nitida Plants of the World Online. Royal Botanical Gardens, Kew. Viitattu 4.11.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]