Kevola (kylä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kevolan sijainti Paimiossa

Kevola on Paimion maantieteellisellä ”kaakkoiskulman” alueella sijaitseva kylä, jota halkoo vanha Kuninkaantie eli seututie 2351, joka kuuluu myös EuroVelo 10 -pyöräilyreittiin. Kevolan tunnetuin maamerkki on Kevolan observatorio, joka on rakennettu Tuorlan observaattorin Hilkka Rantaseppä-Heleniuksen vanhalle kotitilalle Ilttulan kylään.

Kevolan maaseutumaisemaa

Kevolaa hallitsee maaseutumainen laaksomaisema, ja sen pohjoispuolella kulkee Helsingistä Turkuun kulkeva Rantarata. Kevolassa sijaitsi myös vuoteen 1954 asti Kevolan seisake, joka toimi kylän tärkeänä elinkeinoelämän keskuspisteenä erityisesti 1930- ja 1940-luvuilla.

Kevolassa toimi Ilttulantien ja Kevolantien risteyksessä 1900-luvun alkupuolella Paimion kauppaosuuskunnan Kevolan myymälä, joka on tätä nykyä vain yksityisasuntokäytössä.

Kevolassa toimi vuosina 1928–1967 kansakoulu, ja koulutoiminnan loppumisen jälkeen rakennuksen tiloissa järjestettiin erilaista toimintaa, ja olipa rakennuksessa myös sivukirjastokin jonkin aikaa. Vuonna 2004 Paimion kaupunki myi rakennuksen kuitenkin Paimion Rasti ry -suunnistusyhdistykselle 15 000 €:lla. Rakennus nimettiin tällöin Rastituvaksi, jona se tunnetaan tänäkin päivänä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]