Keskustelu mallineesta:Navigaatio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olisiko hyvä lisätä edes pieni marginaali mallineen yläreunaan? Nykyisellään malline liimautuu joskus kiinni edellä olevaan kappaleeseen tai mallineeseen. Ehdottaisin ylämarginaaliksi esim. 1 em -määritystä. //Ephief 15. syyskuuta 2007 kello 07.41 (UTC)

Ihan ok ehdotus, lisätty. Btw tätä voi tweakata ihan vapaasti, itse olen hyvin nihilisti muotoiluissa joten avomielisemmät lisätköön hyvältä tuntuvia tyylejä :) --Agony (403) 15. syyskuuta 2007 kello 10.26 (UTC)

Saisiko tähän ympättyä mahdollisuuden ryhmittelyyn kuten en-wikin vastaavassa mallineessa, käyttö esim. en-wikissä. --Usp 3. marraskuuta 2007 kello 16.34 (UTC)

Enwikin navbox vastaa fiwikissä {{Avattava}} mutta joo, voisin tutustua tuohon ryhmittelyyn ja katsoa josko saisin laajennuksen avausmallineeseen (jolloin sen saisi periytettyä myös tähän). --Agony (403) 3. marraskuuta 2007 kello 17.51 (UTC)
Tälläinenkin on käytössä. Nuo katso-, muokkaa- ja keskustelupainikkeetkin olisivat kätevät mallineessa. --Usp 3. marraskuuta 2007 kello 19.12 (UTC)

Tosiaan, fiwikissä oli käytössä norjan tyyli, eli avausmalline ei ota kantaa sisältöön. Tein kuitenkin {{Ryhmätaulu}} jota voi käyttää seuraavasti:

{{Navigaatio
 | aihe       = historia
 | otsikko    = Testi
}}
{{Ryhmätaulu

 | otsikko = '''Testiotsikko'''
 | tyylit  = clear: both; background: none;
 | leveys  = 100%
 | spacing = 3
 | padding = 3
 | th      = text-align: left; background-color: #{{Aihealue/taustaväri|historia}};
 | td      = font-size: 0.8em; white-space: nowrap;

 | r1      = [[Testi]]1:
 | l1      = [[Testi]] – [[Testi]] – [[Testi]]

 | r2      = [[Testi]]2:
 | l2      = [[Testi]], [[Testi]], [[Testi]]

 | r3      = Väliotsikko
 | c3      = 1

 | r4      = [[Testi]]3:
 | l4      = [[Testi]] [[Testi]] [[Testi]]

 | r5      = [[Testi]]4:
 | l5      = [[Testi]] {{!}} [[Testi]] {{!}} [[Testi]]
}}
{{AvattavaLoppu}}

Ja tulos on

--Agony (403) 3. marraskuuta 2007 kello 19.17 (UTC)

Pelkällä taulukolla tuntuu saavan helpommin (kts. Malline:Ihmisen luuranko). --Usp 3. marraskuuta 2007 kello 20.10 (UTC)
Itse taas pidän mallineella tehtyä selkeämpänä (ja helpommin modifioitavana, kts. Malline:Ihmisen luuranko). --Agony (403) 3. marraskuuta 2007 kello 20.55 (UTC)

Aiheesta aiemmin:Keskustelu Wikipediasta:Wikiprojekti Mallineet/Linjaukset#Navigaatiomallineiden värikoodaus

Onko mielipiteittä otsikon asemoinnista, koosta ja taustasta. Tämä on uusi muoto ja tämä vanha. Kannatan uutta muotoa, koska siinä navigaatiolaatikon otsikko on paremmin näkyvillä ja koska otsikon taustavärillä ei tarvitse kikkailla sillä se on aina valkoinen. Lisäksi otsikko on samaa tyyliä kuin varsinaisten kappaleiden otsikot. --Usp 11. marraskuuta 2007 kello 18.06 (UTC)

Itse kannatan uutta muotoa ilman <big>...</big>-lisää. --Agony (403) 11. marraskuuta 2007 kello 18.22 (UTC)
Kannatan vanhaa muotoa, koska laatikko näyttää mielestäni yksinkertaisesti paljon mukavammalta ja harmonisemmalta, kun otsikko on keskellä. Sivulla oleva otsikko on häiritsevä :). Ilman noita big-lisiäkin parempi. Kikkailua tuskin tarvitaan hirveän usein ja jos olen ymmärtänyt oikein kappaleitakin on ilmeisesti vain joissakin mallineissa, useimmiten teksti on keskitettyä, jolloin sivulla oleva iso otsikko on erityisen häiritsevä. Siis keskitetty otsikko kappaleellisen mallineen kanssa (harvinaisempi tapaus) näyttää suhteessa paremmalta kuin sivulla oleva otsikko keskitetyn tekstin kanssa (yleisempi tapaus). (Tämä taitaa olla sitä pikkuasioista nipottamista, josta Wikipedia kai on tunnettu...) --Orri 11. marraskuuta 2007 kello 18.39 (UTC)
Joo, fiwiki on tunnettu "vimpan päälle" hienosäätämisestä :) Toisaalta itseäni ainakin stressaa kun kaikki keskittyy, ja navigaatiomallineeseen saisi helposti upotettua toiminnon jolla sekä otsikko että sisältö sijaitsisi vasemmalla (kuitenkin mahdollisen kuvan oikealla puolella). Miltä tämä vaihtoehto tuntuisi? --Agony (403) 11. marraskuuta 2007 kello 18.57 (UTC)
Niin miksi sisällönkään pitäisi olla keskitetty? Ja makuasioista: minusta yllä olevasta aiheesta aiemmin linkistä löytyvät esimerkit ovat ihan nättejä ja ennen kaikkea helpompi lukuisia, yhtälailla silloin kun mallineessa on väliotsikoita tai ei ole. Symmetriä toki miellyttää laatikkoa silmäiltäessä, mutta sitä kuten mitä tahansa tekstiä lukiessa vasempi tasaus on parempi. Voi testata lukemalla keskitettyä tekstiä. Kannatan <big>...</big>-muotoa, koska silloin itse laatikon sisältö, sekä väliotsikot että sisältö, voisi olla normaalilla tekstikoolla ja luettavuus olisi parempi. --Usp 11. marraskuuta 2007 kello 19.31 (UTC)

Auki vai kiinni oletuksen säätäminen[muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta aiemmin:Wikipedia:Kahvihuone_(käytännöt)#Navigaatiomallineiden_otsikko

Saisiko navigaatioon parametrin, jolla säädettäisiin sitä, onko se oletuksena auki vai kiinni. Tälllöin voitaisiin siirtää kaikki vaakanavigaatiot navigaatiomallineelle. --Usp 9. joulukuuta 2007 kello 14.34 (UTC)

Ei sillä tämän määrittelee Javascript Järjestelmäviesti:Common.js alla (kohta var NavigationBarShowDefault = 0;). Eli kaikki avattavamallineet on oletuksena kiinni tai oletuksena auki, ei molempia. Käyttäjät itse voivat määrittää kummasta pitävät enemmän, jos tykkää että kaikki on auki oletuksena, ei muuta kuin paiskimaan monobook.js alle rivi:
var NavigationBarShowDefault = 1;
Ja kaikki on auki. --Agony (403) 9. joulukuuta 2007 kello 19.59 (UTC)
Ja sellaista mallinetta, jossa valinnan voi tehdä tapaus kerrallaan ei ole mahdollista tehdä? Tai tehdä kaksi navigaatiomallinetta joista toinen on auki ja toinen kiinni oletuksena? En-wikistä löytyy esimerkiksi en:Wikipedia:Collapsible tables. Toimisiko fi-wikisssä? Näissä on vielä selllainen hieno ominaisuus, että jos sivulla on useampi kuin yksi tälläinen taulukko, ne sulkeutuvt mutta yksi pysyy auki. --Usp 9. joulukuuta 2007 kello 21.07 (UTC)
Ei ainakaan nopeasti. Vaihtoehtoja tämän toteuttamiseksi olisi tällä hetkellä:
  1. Avata oletuksena kaikki mallineet var NavigationBarShowDefault = 1; ja sulkea ne defaulttina {{Avattava}} päässä. Tosin {{Avattava}} on käytössä vain noin 90% tapauksista, joten ne loput 10% kosahtaisi
  2. Luoda identtinen koodi joka on oletuksena auki, ja jota kutsuttaisiin Nav*1 -tapauksissa: tosin en ole varma mitä kaikkea mahtaisi tuolloin hajota (+ ylläpito kävisi käytännössä mahdottomaksi)
Collapsible tables toimisi fiwikissä jos sen vain joku osaisi pultata meille: Itse en ainakaan tässä väsymystilassa tullut tuosta koodista hullua hurskaammaksi. --Agony (403) 9. joulukuuta 2007 kello 21.26 (UTC)

Luotu testi-malline, jossa parametrillä tyyppi säädetään avautumista seuraavasti: 1 = sulkeutuu aina, 2 = sulkeutuu, jos sivulla on vähintään kaksi avattavaa, 3 = jää auki. Toimii, kun tein MediaWiki:Common.js pohjalta lisäyksen omaan monobookkiin. Kommentteja? -- Usp 1. huhtikuuta 2008 kello 04.06 (UTC) Esimerkit 1: Malline:Eurooppa, 2: Malline:Ankantekijät, 3: Malline:Kansainvälinen avaruusasema. -- Usp 1. huhtikuuta 2008 kello 04.17 (UTC)

Em. ei toimikaan enää jatkokehittelyn jälkeen... Saisiko en-wikistä suoraan kopioitua ja muokattua siellä käytössä olevan, sillä siinä on nykyisin toivottu avaamisen säätö ominaisuus. -- Usp 25. huhtikuuta 2008 kello 03.05 (UTC)

Muokkaamalla nykyistä kostruktiota[muokkaa wikitekstiä]

Tein Malline:Avattava/testin, jonka avattavuus-parametrillä voi säätä sulkeutuvuus aina kiinni vai ei ollenkana. Jos ei ongelmia ilmene voisi tällä korvata nykyisen Avattavan. Tällöin kaikille vaakanavigaatioille voisi käyttää samaa pohjaa. Esimerkki sivulla Malline:Valoilmiöt. Tämä on tosin heikko kompromissi, sillä avattavuus poistuu käytöstä kokonaan mutta tyhjää parempi ja tällekin on käyttöä. -- Usp 14. heinäkuuta 2008 kello 16.39 (UTC)

Lisäsin tähän ja avattavaan avattavuus-parametrin. Sulkeutuvuus olisi ehkä kuvaavampi mutta ei on lyhyempi kuin kyllä ja pohjamallinekin on avatta ei sulkeutuva. -- Usp 17. heinäkuuta 2008 kello 14.31 (UTC)

Otsikon siirtyminen[muokkaa wikitekstiä]

Eli minua on häirinnyt pitkään se, että jos navigaatiomallineeseen lisää kuvan, niin mallineen otsikko siirtyy avattäessä hieman oikealle. Olisiko asialle tehtävissä mitään? Tiedän, että asia on aika merkityksetön, mutta ajattelin kysyä silti. -DragonMaster- 19. heinäkuuta 2008 kello 16.40 (UTC)

Teoriassa ei, käytännössä voidaan tehdä toiminnallisuus jossa kuvaa lisättäessä lisätään vastaavankokoinen läpinäkyvä kuva oikealle laidalle jolloin tilanne on ± 0. Tosin tämä rajoittaa navigaatiomallineen sisältöalueen kokoa n pikseliä oikealta. --Agony (403) 19. heinäkuuta 2008 kello 18.12 (UTC)

Pystyisiköhän tuon Tnavbar-mallineen yhdistämään tähän jotenkin? En-wikin navboxissahan nuo näytä•muokkaa•keskustele -linkit ovat muodossa v • d • e mallineen vasemmassa ylänurkassa. --Eetwartti 1. elokuuta 2008 kello 15.57 (UTC)

Varmaan pystyisi mutta saattaisin ainakin itse vastustaa. -- Usp 2. elokuuta 2008 kello 11.07 (UTC)
Tässä asiassa samaa mieltä Usp:n kanssa, tuo on kätevä apumalline silloin kun kyseessä on esim. wikiprojektin navigaatiomalline, mutta tuota ei mielestäni tulisi viljellä artikkeleissa käytettäviin mallineisiin. --Agony (403) 2. elokuuta 2008 kello 12.40 (UTC)
Taitaa siis olla paras vaihtoehto poistaa tuo tnavbar kokonaan normaaleista, artikkeleissa käytettävistä navigaatiomallineista. Tämänhetkiset viritelmät, joissa navbaari on yritetty änkeä johonkin mallineen alareunaan, näyttävät tyylillisesti varsin kömpelöiltä. --Eetwartti 3. elokuuta 2008 kello 20.05 (UTC)

Tilanne 2020[muokkaa wikitekstiä]

Vieläkö tämän lisäystä vastustetaan kuten yllä v. 2008? Mielestäni nuo linkit olisivat hyödyllisiä. Rinnakkaismallineessa {{Navbox}} on {{Tnavbar}} ollut jo pitkään käytössä. Navboxia käytetään yli 1000 mallineen pohjana ja nuo Tnavbar-linkit näkyvät yli 22 000 artikkelisivulla. Jokseenkin typerää, kun monilla sivuilla vain osassa navigaatiomallineista nuo linkit löytyvät; esim. Saksa#Aiheesta_muualla ja Yhdysvallat#Aiheesta_muualla. Tnavbarin voisi myös samalla lisätä automaattisesti tulostuvaksi sisarpohjamallineta {{Pystynavigaatio}} käyttäviin mallineisiin. 87.95.206.253 3. joulukuuta 2020 kello 19.32 (EET)[vastaa]

Osin uusiksi[muokkaa wikitekstiä]

Ohjenuoralla keep it simple, ehdottaisin uudistusta/yksinkertaistusta/lisätoiminnallisuutta Navigaatiomallineeseen. Korvaava koodi on sivulla {{Avattava/testi}}. Koodi siirrettäisiin nykyisen Navigaation tilalle eli navigaatio ei enää perustuisi erilliseen avattavaan.

Navigaatiomallineen sisältö kun kaikki parametrit ovat käytössä (esim. {{Testi}}) Pätkä |1={{{1}}} tarvitaan siirtämään avattavuuden säätö mallinekutsuun saakka:

{{Avattava/testi|1={{{1}}}
 | aihe        = tekniikka
 | otsikko     = Testi
 | sijoitus    = left/center/right (oletus left)
}}
Sisältö
{{Avattavaloppu}}

Mallinekutsut (esim. Käyttäjä:Usp/Hiekkalaatikko) :

{{Testi}} - malline sulketuu kuten ennen
{{Testi|auki}} - malline jää auki eikä sulkeudu

Käyttöönoton tuloksena jokaisen vaakanavigaation voi tehdä Navigaatiopohjamallineella, koska navigaation voi jättää auki, mille on tarvetta vaikkapa mallineissa kuten {{Ankantekijät}}. Lisäksi kaikki vaakanavigaatiot olisivat, sisältöä lukuunottamatta, samantyylisiä. -- Usp 4. elokuuta 2008 kello 11.38 (UTC)

Toteutettu avattavuus-parametrillä. -- Usp 10. lokakuuta 2008 kello 06.26 (EEST)[vastaa]

Navigaation ja ryhmätaulun yhdistelmä perustilanteisiin[muokkaa wikitekstiä]

Tein Malline:Navigaatio/helppo -demon, joka kattanee pääosan käyttötilanteista. Kelpaisiko rinnalle tai voisiko sisällyttää oletuksena nykyisiin? -- Usp 10. lokakuuta 2008 kello 06.31 (EEST)[vastaa]

Tuon voisi ottaa vakioksi mukaan eli kun olisi r1 siirryttäisiin ryhmätaulumoodiin, muuten pysyttäisiin perinteisessä. Voisin tänään yrittää katsoa loogista yhdistämiskeinoa. --Agony (403) 10. lokakuuta 2008 kello 09.03 (EEST)[vastaa]

Leveysmääreen korjaus ja marginaali[muokkaa wikitekstiä]

Korjasin virheellisen leveysmääreen joka aiheutti navigaatiomallineiden leviämisen parenttiensä ulkopuolelle. Eli width: 100% on nyt width: auto. Testausta kiitos.

Uudelleen nostaisin aiheen mahdollisesta marginaalista esille? 1px sivuilla, tms. --Casimirpo 5. heinäkuuta 2010 kello 16.04 (EEST)[vastaa]

Avaa - Sulje[muokkaa wikitekstiä]

Miksei meillä toimi kerran avatus mallineen sulkeminen? En-wpn vastaavat saa suljettua myös. - linnea (keskustelu) 18. kesäkuuta 2013 kello 20.28 (EEST)[vastaa]

Muutos mallineessa?[muokkaa wikitekstiä]

Onko joku tehnyt jonkun muutoksen mallineeseen? Nykyään mallineen sisällön ensimmäinen rivi päätyy eri tasolle kuin muu sisältö. (Esim. malline:Surinamen piirit). --Vnnen (keskustelu) 6. maaliskuuta 2015 kello 14.59 (EET)[vastaa]

Avattava-mallineen määrittelyn ja sisällön välillä ollut luokitussysteemi sotki kappaletagit, siten että ensimmmäinen sisältörivi tuli eri kappaleeseen. Luokitussysteemin siirto mallineen alkuun vaikuttaa korjanneen asia. --Usp (keskustelu) 10. maaliskuuta 2015 kello 23.41 (EET)[vastaa]
Nyt sitten hajos jotain muuta, kts. esim. Palmyran atolli. --Anr (keskustelu) 10. maaliskuuta 2015 kello 23.48 (EET)[vastaa]
Lisäsin tyhjän divin luokitushärdellin jälkeen joka aiheutti sen, että rivin lopussa oleva rivinvaihto huomioidaan jolloin avattavaboksin ensimmäinen rivin tulee laajennetussa wikikoodissa taas omalle rivilleen. Ilmeisesti wikikoodiparseri poistaa tai jättää huomioimatta suoraan luokkien perässä olevat rivinvaihdot. diffi Ilmoitelkaas jos huomasitte jotain muuta joka meni rikki. --Zache (keskustelu) 14. maaliskuuta 2015 kello 09.11 (EET)[vastaa]

Vaikkapa sivulla Bon Scott tulostuu koodia mallineen sisään ja sama itse mallineessa Malline:AC/DC. Tutkitaan. --Usp (keskustelu) 14. maaliskuuta 2015 kello 22.52 (EET)[vastaa]

Tämä ongelma taitaakin liittyä Malline:Navigaatio:Yhtye tai johonkin sen noin viidestä mallinekerroksesta. Vai löytyykö muita rikki olevia navigaatioita? --Usp (keskustelu) 14. maaliskuuta 2015 kello 23.25 (EET)[vastaa]
Tuo on ollut jo aikaisemmin, kts. esim. Keskustelu mallineesta:Kanavaniput. --Anr (keskustelu) 14. maaliskuuta 2015 kello 23.30 (EET)[vastaa]
Koodin tulostuminen näkyviin poistuu, kun poistaa Malline:Ryhmätaulu/ala kutsusta th-parametrin. Eli vika tähän löytynee sieltä. --Usp (keskustelu) 14. maaliskuuta 2015 kello 23.43 (EET)[vastaa]
Nyt vaikuttaisi toimivan tyylitkin mallineessa Ryhmätaulu/ala. --Usp (keskustelu) 15. maaliskuuta 2015 kello 22.46 (EET)[vastaa]

Ratkaistu. --Usp (keskustelu) 27. maaliskuuta 2015 kello 13.30 (EET)[vastaa]

Navigaatioiden piilottamisesta[muokkaa wikitekstiä]

Joissakin artikkeleissa on navigaatiot piilotettu avattavan palkin sisään. Ottaen huomioon että se heikentää käyttöliittymää (asioita jää piiloon) siinä sivuutetaan toinen olennaisempi kysymys: tarvitseeko navigaatiota olla lainkaan jos se koetaan niin häiritseväksi että se tarvitsee piilottaa? Olisiko parempi yhdistää navigaatiot tai poistaa kokonaan? Toimiiko wikiluokitus paremmin? Näitä asioita voisi pohtia vaihtoehtoina. Ipr1 (keskustelu) 16. maaliskuuta 2023 kello 16.38 (EET)[vastaa]

Joko luokitus toimii mobiilileluissa? Jos ei, niin se on täysin sopimaton vaihtoehto. Ja mitä olen mobiileihin tutustunut, pitää siellä erikseen klikata kunkin väliotsikonkin alla olevat osiot esiin, eli siellä piilottaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. En pidä pahana sitä, että selkeästi saman alan navigaatiomallineita ryhmitellään yhden piilotuksen alle, kuten vaikkapa Argentiinan kokoonpanot Lionel Messi -artikkelissa, mutta kieltämättä ihan jokaisesta mieleen putkahtavasta asiasta ei pitäisi tehdä navigaatiomallineita ihan riippumatta siitä, piilotetaanko niitä vai ei. --Lax (keskustelu) 12. kesäkuuta 2023 kello 09.58 (EEST)[vastaa]
Aikaisemmin piilotin mallineita ja taulukon tietoja. Sitten Ipr1 perusteli asian, jolloin piilottaminen ei ollut enää niin kivaa. @Weisself jatkaa loppumatonta urakkaa (Navigaatiomallineiden piilottaminen avattaviin laatikoihin). Navivigaatiomallineita on melko paljon artikkelissa Marjo Matikainen-Kallström. Löydättekö vielä enemmän? Palaan joskus katsomaan mihin lopputulokseen on päädytty. raid5 13. kesäkuuta 2023 kello 01.11 (EEST)[vastaa]
Toimin sen käytännön mukaan mitä minulle on aikaisemmin ohjeistettu. Nyt tekemäni urakka on ollut saattaa loppuun kansanedustajanavigaatiomallineet, jotka on aloitettu vuonna 2006. Tuolloinen rakenne on mielestäni täysin toimiva. Kokoavat laatikot tekevät ulkoasun siistiksi, enkä näe syytä muuttaa käytäntöä. --Weisself (keskustelu) 13. kesäkuuta 2023 kello 01.20 (EEST)[vastaa]
Vastauksena kysymykseen enempien löytämisestä: Meillä on aina Ike. --Lax (keskustelu) 13. kesäkuuta 2023 kello 12.13 (EEST)[vastaa]