Keskustelu:Suomi – Isänmaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko Suomi - Isänmaa rp. varmasti sama oikeushenkilö kuin tuossa dokumentissa esitelty "Arjalais-germaaninen veljeskunta"? Ainakin nykyinen artikkeli antaa sellaisen kuvan. --SM 11. tammikuuta 2006 kello 17:19:04 (UTC)

Yksiselitteinen vastaus: ei ole. Tuo veljeskunta oli rekisteröimätön. --thule 11. tammikuuta 2006 kello 17:24:04 (UTC)

Toinen kysymys: millä nimellä puolue rekisteröitiin? Onko edes Iory sama? -tKahkonen 11. tammikuuta 2006 kello 17:38:50 (UTC)

Puoluerekisteriä Suomessa ylläpitää oikeusministeriö. http://www.vaalit.fi/15366.htm Myös entisistä puolueista voitaneen kysyä oikeusministeriöstä. Kommentin jätti 81.175.152.26 (keskustelu – muokkaukset).

Kyseenalainen kohta[muokkaa wikitekstiä]

Puolueen ohjelma on sekoitus fasismille, nationalismille ja kansallissosialismille tyypillisiä piirteitä. Näitä ovat muun muassa pakolaisvastaisuus, vapaan talouden (markkinavoimien) vastustaminen, suomalaisuuden korostaminen, juutalais-, amerikkalaisvastaisuus, juurien ja voiman löytäminen Kalevalasta.

Tällainen kohta löytyi artikkelista. Se leimaa muun muassa markkinavoimien vastustuksen, suomalaisuuden korostamisen, amerikkalaisvastaisuuden ja Kalevala-innostuksen fasistimille ja kansallissosialistismille tyypillisiksi piirteiksi. Näitä mielipiteitä ei kuitenkaan voida yksioikoisesti yhdistää fasismiin tai natsismiin. Edes maahanmuuttopolitiikan kiristäminen ("pakolaisvastaisuus") ei sinänsä liity mitenkään kansallissosialismiin tai fasismiin. Tämän mukaan iso osa suomalaisista omaisi fasismille tai kansallissosialismille tyypillisiä piirteitä, sillä moni korostaa suomalaisuuttaan, moni vastustaa Amerikkaa, moni kiristäisi maahanmuuttopolitiikkaa, ja on niitäkin paljon, jotka kritisoivat markkinavoimia. En siis väitä ettei tämä liike olisi fasistinen tai kansallissosialistinen (koska en tiedä siitä mitään) vaan väitän, etteivät nämä piirteet sellaisinaan ole fasismin tai kansallissosialismin merkkejä Tuohirulla 15. tammikuuta 2007 kello 12.47 (UTC)
Noin välihuomautuksena Arjalainen Germaaniveljeskunta ei edes voi olla muuta kuin fasistinen organisaatio. -Les 15. tammikuuta 2007 kello 12.57 (UTC)
Kuten sanoin, en väitä ettei organisaatio olisi fasistinen, vaan väitän ettei juurien etsiminen Kalevalasta, oman etnisyyden korostaminen tai amerikkalaisvastaisuus tee kenestäkään fasistista Tuohirulla 15. tammikuuta 2007 kello 12.59 (UTC)
No tietenkään "voiman ammentamisella Kalevalasta" ja "kansallissosialismista otetuilla vaikutteilla" ei ole mitään muuta yhteyttä toisiinsa, kuin että Väinö Kuisma oli innostunut molemmista. Jokatapauksessa huomattavaa on, että tuo kuvaus perustuu Väinö Kuisman puolueohjelmaan. Nyt kun tuo Kuisma on vetäytynyt syrjään ja tuon puolueen johdossa on tuo Järviharju, on mahdollista, että puolueohjelmakin muuttuu ainakin jossain määrin toisenlaiseksi. Tktt 15. tammikuuta 2007 kello 14.07 (UTC)
Koko artikkeli pitäisi päivittää vanhentuneilta osiltaan. Myös maininnat entisen puheenjohtajan aiemmasta mustanaamiokerhosta ja hänen taloudellisesta tilastaan ovat asiaankuulumattomia. Mikä lie lähde väitteelle että puolue olisi "myyty"? Arvaustieto ei kuulune tietosanakirjaan. Puolueettomaksi katsottava taho päivittäköön. -OlliH 25. tammikuuta 2007 kello 22.39 (UTC)

Henkilökohtaisesti pidän epäilyttävänä, että Suomen Isänmaallisen kansanliikkeen varapuheenjohtajana esiintyvä henkilö poistaa artikkelista puolueen kannalta kyseenalaisia kohtia. Toki lähteet väitteille on syytä tarjota, mutta samoin toivoisi poistoille tarjottavan perusteluja, etenkin kyseessä ollen selvästi ei-neutraalin tahon. -Les 22. tammikuuta 2007 kello 12.02 (UTC)

Aivan. Siksi poistinkin vain selkeästi asiaankuulumattomat kohdat puolueen entisen johtajan entisestä järjestöstä ja arvaustiedon hänen taloudellisesta tilanteestaan. Eikä moisia tietoja ole muitakaan puolueita käsittelevissä artikkeleissa. Poistakoon joku neutraalimpi uudelleen em. kohdat, tai sitten lisätköön vaikkapa SDP:n artikkeliin arvauksen Ulf Sundqvistin taloudellisesta tilanteesta ja Kokoomuksen kohdalle maininnat johdon kommunistitaustoista. -OlliH

Kuriositeetti[muokkaa wikitekstiä]

Media ei ole kovinkaan halukas kertomaan tästä puolueesta. Kirjoitin Rantasalmen tonttikaupasta Helsingin Sanomien keskustelupalstalle, koska uutisessa ei mainittu IKL:n vastatarjousta tontista. Viestiäni ei koskaan julkaistu. Ehkä Helsingin Sanomille oli liian kova pala kertoa uutinen niin kuin se meni.

Ei nykyinen määritelmä enää onnaa[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin nykyinen määritelmä menee näin: "Suomen Isänmaallinen kansanliike on äärioikeistolainen, myös kansallissosialistiseksi kutsuttu suomalainen puolue, joka on perustettu vuonna 2002." Mutta nykyään Järviharjun johtamana tuo ei oikein pidä paikkansa. Tietääkseni nykyistä Suomen Isänmaallinen Kansanliike-puoluetta (jos sitä mikropuoluetta edes kukaan huomaa) ei ole koskaan luonnehdittu "kansallissosialistiseksi". Väinö Kuisman aikana puolueen lievästi sanottuna korkealentoisissa teksteissä oli vaikutteita kansallissosialistisesta kielenkäytöstä. Myöhemmin artikkelissa todetaankin, että "Kuisman aikoihin jotkut pitivät puoluetta myös suorastaan kansallissosialistisena." Sitten tuo "äärioikeistolainen" määritelmä on sellainen, että sen voi aina heittää ilmoille ja se on aina riippuvainen tuota sanaa käyttävästä henkilöstä ja tämän arvomaailmasta. Se on aina enemmän tai vähemmän neutraaliton. Yleensä nyt äärioikeistolaisuuteen keskeisenä piirteenä on mainittu järjestelmän väkivaltaiseenkin purkamiseen tähtäävä toiminta ja jyrkkä demokratian vastaisuus. Eikä edes Kuisman aikana demokratiaa nyt vaadittu lakkautettavaksi. Sen sijaan puolueen voi sanoa olevan varmuudella ajatuksiltaan kansallismielinen, senhän puolueen teemoista ja ohjelmastakin näkee.--Smörre 13. kesäkuuta 2008 kello 22.53 (UTC)

IKL:ää käsittelevät artikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Hei, koska tämä artikkeli ajanmukaistetaan (pj. Järviharju ei ole ollut kunnanvaltuutettu v. 2008 jälkeen), mm. nimen osalta ja koska siihen liitetään artikkeli Isänmaallinen Kansallis-Liitto? Katso täältä. --85.76.45.105 8. helmikuuta 2010 kello 03.18 (EET)[vastaa]

IKL:t voidaan yhdistää, mutta Kuisman viritelmien (IO/SNKY/S-I) historia voisi selvyyden vuoksi olla eri artikkelissa. Ehdotan, että artikkeli Isänmaallinen Kansallis-Liitto siirretään nimelle Isänmaallinen Kansanliike (1993), ja tästä yhdistetään siihen soveltuvat osat. Tämä artikkeli voitaisiin sen jälkeen siirtää takaisin nimelle Suomi – Isänmaa. Vai keksiikö joku parempia ratkaisumalleja.--ap4k 8. helmikuuta 2010 kello 14.28 (EET)[vastaa]
Selvennys: On olemassa 1996 perustettu Isänmaallinen Kansallis-Liitto (IKL) ja 1993 perustettu Suomen Isänmaallinen Kansanliike (IKL). Jälkimmäinen eli Suomen Isänmaallinen Kansanliike vaihtoi nimensä Isänmaalliseksi Kansanliikkeeksi (IKL) vuonna 2007. Molempien puheenjohtajana Matti Järviharju. --85.77.164.79 8. helmikuuta 2010 kello 15.38 (EET)[vastaa]
Artikkelissa Isänmaallinen Kansallis-Liitto ainakin kerrotaan, että järjestö perustettiin 1993. Onko tuo yhdistysrekisteristä löytyvä (vuonna 1996 rekisteröity) Isänmaallinen Kansallis-Liitto IKL Helsinki I ry keskusjärjestö vai paikallisosasto (kuten muut Isänmaallinen Kansallis-Liitto hakusanalla löytyvät yhdistykset). Tiedätkö asiasta enemmän kuin yhdistysrekisteri kertoo?--ap4k 8. helmikuuta 2010 kello 15.48 (EET)[vastaa]

Artikkelin Suomi-Isänmaa tiedot IKL:n historiaosuuteen[muokkaa wikitekstiä]

Kuten tästä selviää, nykyinen Isänmaallinen Kansanliike on sama oikeushenkilö kuin aik. Suomen Isänmaallinen Kansanliike (2006-2007), Suomi-Isänmaa (2003-2006), Suomi Nousee - Kansa Yhdistyy (2002-2003) ja Isänmaallinen Oikeisto (1993-2002). Kun Matti Järviharjun johtaman Isänmaallisen Kansallis-Liiton jäsenet saivat Suomi-Isänmaan organisaation haltuunsa 2006, muuttivat he sen nimeksi Suomen Isänmaallinen Kansanliike ja edelleen kesällä 2007 muotoon Isänmaallinen Kansanliike, ks. yhdistysrekisteri: IKL.
On siis siirrettävä artikkelin Suomi-Isänmaa tiedot artikkeliin Isänmaallinen Kansanliike (1993) ja sitten poistaa artikkeli Suomi-Isänmaa tarpeettomana.
--85.76.217.241 17. helmikuuta 2010 kello 17.19 (EET)[vastaa]

Kuisman ja Järviharjun projektit on nyt käsitelty eri artikkeleissa, koska ne ovat asiallisesti eri kokonaisuuksia. Järjestöteknisestä syistä ei tarvitse yhdistää artikkeleita. Molemmissa kerrotaan mainitsemasi lähteen sisältämä tieto – enempää tuosta SI:n ja IKL:n suhteesta ei toistaiseksi olekaan sanottavissa, koska verkosta ei mitään aihetta käsitteleviä lähteitä tunnu löytyvän... Taidat tehdä taas rekistereistä turhan pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Mistä tiedät, ettei nykyisin rekisterissä oleva IKL ole Järviharjun 1993 perustama IKL vaan entinen IO?--ap4k 18. helmikuuta 2010 kello 18.02 (EET)[vastaa]
Aivan! Nykyinen IKL on nimenomaan entinen IO. Selvääkin selvempää on, että Suomen Isänmaallinen Kansanliike lyhensi nimensä muotoon Isänmaallinen Kansanliike, ks. IKL:n kotisivuilta "IKL:n nimen palauttamista jarrutetaan". Minkäänlaiseen muuhun johtopäätökseen ei voi tulla. Kun Järviharjun johtamat Isänmaallisen Kansallis-Liiton jäsenet saivat haltuunsa Suomen Isänmaallisen Kansanliikkeen, Isänmaallinen Kansallis-Liitto poistettiin rekisteristä, sillä keskusorganisaatiota ei löydy sieltä, ks. yhdistysrekisteri: Isänmaallinen Kansallis-Liitto. --85.77.243.221 18. helmikuuta 2010 kello 20.18 (EET)[vastaa]
Antamiesi lähteiden perusteella voimme sanoa, että: 1) SI vaihtoi nimensä SIKL:ksi 2006, 2) SIKL pyrki muuttamaan nimeään 2007 2) nykyisin yhdistysrekisterissä on 1993 perustettu järjestö nimeltä Isänmaallinen Kansanliike... Outoa, että nyt kerrot Isänmaallisen Kansallis-Liiton poistetun rekisteristä, kun vielä viikko sitten oli "selvääkin selvempää" että yhdistysrekisteristä löytyvä Isänmaallinen Kansallis-Liitto IKL Helsinki I on kyseinen keskusjärjestö.--ap4k 18. helmikuuta 2010 kello 22.56 (EET)[vastaa]

Estetyn käyttäjän eston kiertoa! Arvaatte varmaan kenen. -- Petri Krohn 18. helmikuuta 2010 kello 19.27 (EET)[vastaa]

Niin, tunnustan tarkistaneeni kantani, kun katsoin puoluerekisteristä ja myös, koska Järviharju - Isänmaallisen Kansallis-Liiton puheenjohtaja - muutti, ei suinkaan Isänmaallisen Kansallis-Liiton (lyh. IKL), vaan Suomi-Isänmaan nimen Suomen Isänmaalliseksi Kansanliikkeeksi (lyh. IKL). On tosiaan mahdollista tarkistaa kantaansa ja kehittyä ;)
Harmi vain, että netin kautta ei voi tarkistaa puoluerekisterissä olleita, mutta sieltä pudotettujen yhdistysten myöhempiä vaiheita. Yhdistysrekisteri puolestaan näyttää rekisteröintipäivän ja nykyisen nimen, mutta ei nimihistoriaa. On myönnettävä, että hieman asiaan nyt perehtyneenä, täytyy jonkinnäköisellä logiikalla "täyttää aukot". Sinä et vastavuoroisesti voi näyttää toteen, että päätelmäni on väärä - vaikka suoraa lähdettä ei olekaan.
Yst. --85.76.80.183 19. helmikuuta 2010 kello 03.12 (EET)[vastaa]