Kastemato

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kastemato
Regenwurm1.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Nivelmadot Annelida
Luokka: Clitellata
Alaluokka: Harvasukasmadot Oligochaeta
Lahko: Haplotaxida
Heimo: Lierot Lumbricidae
Suku: Lumbricus
Laji: terrestris
Kaksiosainen nimi
Lumbricus terrestris
Linnaeus, 1758
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kastemato Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kastemato Commonsissa
Kastemato

Kastemato eli kasteliero (Lumbricus terrestris) tarkoittaa yleisimmin suurinta Suomessa esiintyvää lajia lierojen heimon (Lumbricidae) 14 lajista. Sanalla saatetaan viitata myös muihin saman heimon lajeihin. Kasteliero on väriltään punertava ja suurehko: kastemato voi kasvaa 30 cm pitkäksi.

Kastemadot elävät yleensä mullan alla, mutta tulevat sateella maan pinnalle.

Ne ovat kaksineuvoisia, eli jokaisella kastemadolla on pienestä pitäen sekä uroksen että naaraan sukupuolielimet. Tilanne muuttuu kuitenkin parittelun jälkeen, ja naaraan osaa toimittanut menettää naaraspuoliset sukupuolielimensä ja muuttuu pelkäksi urokseksi.

Kastematoja voi löytää kesähelteillä yli puolen metrin syvästä savimaasta. Talvisin ne todennäköisesti kaivautuvat routarajan alapuolelle.

Jostain syystä kastematoja ei esiinny kaikkialla, vaikka maatyyppi olisi silminnähden samanlaista savipitoista maata. Oletetaan, että maan happamuusarvot vaikuttaisivat. Kastemadot ovat tärkeä osa maaperän hajottajaelimistöä. Ne hajottavat kuollutta kasviainesta mullaksi.[1]

Anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muoto ja funktio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin mukaisesti aikuinen kastemato voi kasvaa 10 mm pitkäksi ja 1 mm leveäksi tai jopa 3 m pitkäksi ja yli 25 mm leveäksi. Tyypillinen Lumbricus terrestris kasvaa 360 mm pitkäksi.[2] Edestä taakse kastemadon perusmuoto on sylinteriputken muoto, joka on jakautunut useisiin segmentteihin, jotka puolestaan lokeroivat kastemadon. Kuurnat, toiselta nimeltään uomat[3], ovat yleensä ulkoapäin nähtävissä. Kuurnat merkitsevät segmenttejä; selkähuokoset ja munuaishuokoset tihkuvat nestettä, joka suojelee kastemadon pintaa. Kaikki lieron segmentit, paitsi suun ja peräaukon segmentit, kantavat hiusmaisia harjaksia; mato käyttää niitä siten, että ne ankkuroivat osia ruumista maahan kastemadon liikkuessa[4]. Kastemadoilla saattaa olla neljä paria harjaksia jokaisessa segmentissä – tai jopa enemmän kuin kahdeksan –, jotka muotoilevat ympyrän harjaksia jokaisessa segmentissä.

Liikunta ja merkitys maaperään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kastemadot liikkuvat maan alla lihaskouristuksista tulevien aaltojen avulla, jotka lyhentävät ja pitentävät kastemadon vartaloa. Lyhentynyt osa lieron vartaloa on ankkuroitunut ympäröivään maaperään pienien kynsimäisien harjasten avulla, jotka ovat sijoittuneet jakautuneihin osiin pitkin lieron vartaloa. Jokaisessa kastemadon segmentissä, paitsi ensimmäisessä, viimeisessä ja clitelliumissa, on epidermiaalisiin kuoppiin uponneita S-muotoisia renkaita muodostavia harjaksia. Koko prosessia avustaa öljyinen ja liukas lima. Madot voivat tehdä kurinaääniä maan alla, kun niitä on häiritty. Madot myös toimivat biologisten ”mäntien” tavoin pakottamalla ilmaa ulos tunneleista liikkuessaan. Näin kastemadon toiminta ilmastoi ja sekoittaa maaperää. Kastemadot myös lisäävät mineraaleja maastoon ja siten auttavat kasviston kasvamista. Tiettyjen lajien kastemadot nousevat maan pinnalle, sillä siellä on suurempia pitoisuuksia orgaanista materiaalia. Koska orgaanisen aineksen runsas sekoittuminen liittyy selvästi maaperän hedelmällisyyteen, lieroja pidetään yleisesti hyödyllisinä ja luonnonmukaisina "puutarhureina".

Taloudelliset vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eri lajien matoja käytetään matoviljelyyn. Matoviljelyä käytetään usein ruoan kompostoinnissa. Nämä lierot ovat yleensä Eisenia fetida (tai sen lähisukulainen Eisenia Andrei) -lieroja, jotka usein tunnetaan nimellä tiikerimato. Ne eroavat muista maaperässä elävistä madoista. Tropiikissa afrikkalaista Eudrilius eugeniae ja intialaista Perionyx excavatus lieroa käytetään kompostointiin. Kastematoja myydään kaikkialla maailmassa. Kastematokauppa on melkoinen: vuonna 1980 Doug Collicutin mukaan 330 miljoona matoa vietiin Kanadasta Yhdysvaltoihin (kanadalaisen viennin arvo 13 miljoonaa dollaria, Yhdysvaltojen markkina-arvo 54 miljoonaa dollaria). Lieroja myös myydään ihmisravinnoksi. Noke on kulinaarinen termi, jota käytetään Maori-kulttuurissa Uudessa-Seelannissa. Noke merkitsee lieroja, joita pidetään herkkuina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Määritä nimeke! [vanhentunut linkki]
  2. Cosmopolitan Earthworms
  3. Charles Darwin, The formation of vegetable mould through the action of worms, with observations on their habits. Found at Project Gutenberg Etext Formation of Vegetable Mould, by Darwin
  4. Links.jstor.org

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.