Kankkila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kankkila (ruots. Kankböle) on yksi Myrskylän kunnan kuudesta eteläisestä kylästä. Enimmillään siellä niin kuin koko Myrskylässä on ollut asukkaita 1950-luvulla.

Kankkilaan perustettiin 1897 osuusmeijeriosuuskunta ja 1898 rakennutettiin osuusmeijeri. Osuusmeijerin toiminnan päättymisen jälkeen maidot vietiin pääasiassa Elannon meijeriin Myrskylän kirkonkylään.

Elannon Myrskylän kirkonkylän meijerin tultua myydyksi valiolaiselle Tuottajan Maidolle, minkä meijeri oli ja on Riihimäellä, meijeri suljettiin. Sen jälkeen meijerin tiloissa aloitti kalasavustamo Safu, mikä myytiin Apetit-pakastamolle, mikä lakkautti sen. Lakkautetun Safun tiloissa aloitti Myrskylän Savu -kalasavustamo, mikä oli alun perin Loviisan Ahvenkoskella, missä siellä se päätti toimintansa.

Myrskylän kunnalliskoti perustettiin Kankkilaan 1936. Vanhainkodin toiminta siirtyi 1986 Myrskylän kirkonkylään.[1] Kankkilan peruskoulu toimi vuoteen 2010 saakka 1952 rakennetussa koulukiinteistössä. Kun 24. helmikuuta 2022 Venäjän federaation asevoimat hyökkäsivät Ukrainaan, tuli Puolan kautta Suomeen ja Myrskylään viisitoista ukrainalaispakolaista Boryspilista Kiovan alueelta ja myös Harkovan alueelta. Heidät majoitettiin alustavasti vuoden 1952 koululle, mikä on toisella puolella tietä alkuperäiseen puusta rakennettuun kouluun nähden. Edellisen kerran ukrainalaisia oli ollut Myrskylässä Suomen neuvostoliittolaisina sotavankeina maataloustöissä jatkosodan aikana.

Pakila-Kankkilan kaksikielinen kansakoulu perustettiin 1905, jossa oli 1916 kaksikymmentäkaksi ruotsin- ja yhdeksäntoista suomenkielistä oppilasta. [2]

Myrskylän Osuuspankilla on ollut konttori Kankkilassa. Kankkilan meijerin toimintaa jatkoi kalasavustamo. Se sijaitsi Haikkolan K-kaupan vierellä.

Kankkilassa on nurmipäällysteinen jalkapallokenttä, millä pelataan Myrskylän Myrskyn kotiottelut. Kaudella 2018 Suomen Palloliiton Uudenmaan piirin viidennen divisioonan lohko 4:n kotiottelut. [3] Myrskylän kirkonkylän jalkapallokenttä on pienemi kuin Kankkilan jalkapallokenttä, minkä vuoksi jalkapallosarjaottelut pelataan Kankkilassa. Myrskylän Myrsky järjestää jalkapallokotiottelunsa Kankkilan nurmipäällysteisellä jalkapallokentällä.

Kylätoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kankkilassa kylätoimintaa harjoittaa Kankkilan Seutu ry.[4] Se on aikaisemmin järjestänyt vuosittaiset Kankkilan tanssit Kankkilan maneesilla, joka oli aikaisemmin heinälato. Yhdistys järjestää tapaamisia saadulla Marttila -nimisellä vapaa-ajan asunnolla ja osallistui 8. kesäkuuta 2019 Avoimet kylät -tapahtumaan, johon liittyy grillaamista nurmipäällysteisen jalkapallokentän kohdalla sekä opastettu kotiseutukävely.

Marttilassa järjestetään vuosittain pienimuotoisia kylätapaamisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vanhustentalo lostbricks.net. Viitattu 11.9.2021.
  2. Suomenmaa, maantieteellis-taloudellinen ja historiallinen tietokirja, ensimmäinen osa Uudenmaan lääni, sivu 156, toimittanut Lauri Hendell, toimitus professori J. E. Rosberg, professori Kustavi Grotenfelt, professori J. G. Granö ja filosofian maisteri Kaarlo Hildén, 1919, Helsinki, Tietosanakirja-Osakeyhtiö, 1919, Helsinki, Helsingin Uusi Kirjapaino
  3. https://www.palloliitto.fi/ottelut-ja-sarjat/tulospalveluarkisto/uusimaa/2018-jalkapallo-uusimaa?&uusjp18&M5 (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. https://www.kankkilanseutuyhdistysry.com/kankkila