Kaljukissankäpälä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaljukissankäpälä
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Asteridit
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Suku: Kissankäpälät Antennaria
Lajiryhmä: Tunturikissankäpäläryhmä Antennaria alpina -ryhmä
Laji: porsildii
Kaksiosainen nimi

Antennaria porsildii
E.Ekman

Synonyymit
  • Antennaria alpina subsp. porsildii (E.Ekman) Chmiel.
Katso myös

  Kaljukissankäpälä Commonsissa

Kaljukissankäpälä (Antennaria porsildii) on kissankäpälien sukuun kuuluva monivuotinen arktinen asterikasvi. Se kuuluu samannäköisten, usein apomiktisesti lisääntyvien kissankäpälien lajiryhmään, tunturikissankäpäliin (Antennaria alpina -ryhmä). Kaljukissankäpälän lähilajeja ovat harmaakissankäpälä (Antennaria canescens), isokissankäpälä (Antennaria villifera) ja tunturikissankäpälä (Antennaria alpina).

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaljukissankäpälä on kaksikotinen ja kasvaa vain 2–10 senttimetriä korkeaksi. Ruusukelehdet ovat vastapuikeita ja varsilehdet suikeita ja 10 millimetriä pitkiä. Mykeröitä on tavallisesti 3–7.[1] Kasvi kukkii heinä–elokuussa.[2] Kaljukissankäpälän voi erottaa lähilajeistaan karvaisuustuntomerkkien mukaan; lajin varsi on niukasti karvainen, paitsi latva ja mykeröjen perät ovat vähän nystykarvaisia.[3]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaljukissankäpälää tavataan Suomen lisäksi Norjassa, Ruotsissa ja Grönlannissa.[2]

Suomessa se on hyvin harvinainen tunturipaljakan kasvi, jota tavataan vain Enontekiöllä. Se kasvaa kunnan luoteisimmassa osassa suurtunturien alueella.[3][4] Suomessa laji on luokiteltu vuodesta 2019 lähtien erittäin uhanalaiseksi.[5] Vuonna 2010 se luokiteltiin vaarantuneeksi ja vuonna 2000 silmälläpidettäväksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kaljukissankäpälä – Antennaria porsildii Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 29.3.2021.
  2. a b Grönkattfot (Antennaria porsildii) Den virtuella floran. Viitattu 29.3.2021. (ruotsiksi)
  3. a b Retkeilykasvio 1998, s. 414–415.
  4. Lampinen, R. & Lahti, T.: kaljukissankäpälän (Antennaria porsildii) levinneisyys. Kasviatlas 2020. 2021. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 23.10.2021.
  5. Hyvärinen, Esko & Juslén, Aino & Kemppainen, Eija & Uddström, Annika & Liukko, Ulla-Maija: Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2019, s. 187. Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, 2019. ISBN 978-952-11-4974-0. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]