Jumisko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jumisko on vajaan kolmenkymmenen asukkaan kylä Posion kunnassa Lapin läänissä. Kylä sijaitsee Ala-Suolijärven ja Niemijärven välisellä kannaksella. Jumisko on nimenä tunnettu erityisesti Pohjolan Voiman rakentamasta Jumiskon voimalaitoksesta (1952–1955), joka sijaitsee Kemijärven puolella Soppelassa.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylän läpi kulkee seututie 945 (Morottajantie). Tie on asfaltoitu ja valaistu keskeltä kylää. Kemijärven keskustaan Jumiskosta on noin 60 km ja Kuusamoon noin 100 km.

Palvelut ja vapaa-aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvun vaihteessa Jumiskossa toimi vielä Posti ja kyläkauppa, joten palvelut olivat lähellä. Nykyisin vain kauppa-auto kulkee kahdesti viikossa. Kylä sijaitsee linnuntietä mitattuna noin 30 kilometrin päässä Posion keskustaajamasta, Aholasta.

Jumiskossa oli aikoinaan iso koulu. Silloin Jumiskoon kuului nykyistä paljon isompi alue, ja perheissä oli paljon lapsia. Koulu paloi salaman sytyttämässä tulipalossa. 1980-luvulla vanhalla terveystalolla pidettiin kaksi vuotta koulua, kun myös Ristilän koulu paloi. Tämä palo syttyi kattoremontin yhteydessä. Opettajina toimi silloin Tikkanen Matti ja Aira. Tämän jälkeen oppilaat siirrettiin Vääräjärven ja Lehtiniemen ala-asteisiin. Terveystalolla järjestetään edelleen muun muassa kansalaisopiston ohjelmaa. Suolijärven rannalle rakennettiin uimapaikka, joka ei liiemmin ole käytössä, sillä järvien ympäröimässä kylässä uimapaikkoja on todella paljon. Viereisessä noin 10 km:n päässä olevassa kylässä toiminut Vääräjärven ala-aste antoi hyvät mahdollisuudet eri harrastuksiin. Sieltä löytyi valaistu maastojuoksurata jota talvisin pystyi hiihtämään, liikuntasali sekä jalkapallokenttä. Lisäksi talkoilla pidettiin yllä jääkiekkokenttää. Koulu on kuitenkin lopettanut toimintansa. Lehtiniemen ala-asteelle tehtiin talkoilla myös kaukalo. Sinne on Jumiskosta matkaa noin 15 km.

Jumisko sijaitsee runsaitten kalavesien rannalla ja luonnosta voi löytää monenlaista kerättävää.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.