John Morra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

John Morra (s. 1962) on yhdysvaltalainen, Mississippin osavaltiosta kotoisin oleva taidemaalari. Hän opettaa Grand Central Academy of Artissa. Tyypillinen Morran töiden aihe on asetelma, mutta hän tekee jonkin verran myös figuratiivisia aiheita. Hän maalaa käyttäen ainoastaan elävää mallia.

Morra kasvoi eteläisessä Kaliforniassa ja valmistui taiteiden kandidaatiksi Westmount Collegesta Santa Barbarassa 1985 ja vuonna 1987 kandidaatiksi Kalifornian yliopistossa. Vuonna 1991 hän suoritti taiteiden maisterin tutkinnon New Yorkin yliopistossa. Vuodesta 2000 alkaen hän on ollut vieraileva ohjaaja Seattle Realist Academyssä ja vuodesta 2006 ohjaaja Grand Central Academy of Artissa. Hän on myös opettanut New York Academyssä, School of Visual Artsissa New Yorkissa ja Water Street Atelierissa Brooklynissä.

Taiteilijakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morra on johtava hahmo amerikkalaisessa realistisessa taiteessa. Hän pyrkii jatkamaan amerikkalaisen realistisen asetelmamaalauksen perinnettä ja esittämään hienovaraisesti aseteltuina normaaleja, arkipäivän esineitä kukka-asetelma-aiheiden sijaan. Hänen maalauksissaan esiintyy muun muassa tehosekoittimia, mehupuristimia ja öljypurkkeja.

Morra on kertonut, että häntä inspiroivat vanhat mestarit kuten Vermeer, Chardin ja Corot. Hänen töidensä kauneus perustuu taitavaan kompositioon ja värisommittelun käyttöön, kontrasteihin yksinkertaisten pintojen välillä. Kaikkein suurin huomio on tietenkin keskittynyt valon kulkuun.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]