Jevgeni Tšarušin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jevgeni Ivanovitš Tšarušin (ven. Евге́ний Ива́нович Чару́шин, 11. marraskuuta 1901 Vjatka18. helmikuuta 1965 Leningrad[1]) oli neuvostoliittolainen lastenkirjailija ja kuvittaja.

Jevgeni Tšarušin syntyi arkkitehdin perheeseen. Hän kävi lukion, palveli puna-armeijassa ja työskenteli Vjatkassa lavastajana. Vuosina 1922–1926 Tšarušin opiskeli maalaustaidetta Leningradin taideteollisessa korkeakoulussa. Hän tutustui Samuil Maršakiin, Vitali Biankiin, Jevgeni Švartsiin ja muihin lastenkirjailijoihin sekä lastenkirjojen kuvittajiin. Vuodesta 1930 lähtien Tšarušin työskenteli valtion kustannusliikkeen taiteilijana. Hän kuvitti lastenkirjoja ja alkoi myös itse kirjoittaa kertomuksia lapsille. Tšarušinia miellyttivät eniten eläinaiheet, joita hän oli piirtänyt jo lapsena. 1930-luvun lopulta lähtien hän alkoi laatia myös populaaritieteellisiä kirjoja.[1] Tšarušinin teoksille on ominaista dynaaminen ja mukaansatempaava juoni sekä hyväntahtoinen pehmeä huumori[2].

Tšarušin kuului Neuvostoliiton taiteilijaliittoon vuodesta 1932 ja kirjailijaliittoon vuodesta 1934. Hän sai VSFNT:n ansioituneen taiteilijan arvonimen vuonna 1945. Tšarušinin teoksia julkaistaan yhä Venäjällä ja ulkomailla.[1]

Suomennettuja teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ensimmäinen eläinkuvastoni (Moja pervaja zoologija). Suom. Jukka Torvinen. Tampere: Satukustannus, 1987.
  • Kolme kertomusta (Tri rasskaza). Suom. Saimi Mäyrä. Petroskoi: Karjalais-suomalaisen SNT:n valtion kustannusliike, 1955.
  • Tule tutuksi eläinten kanssa (Kto kak živjot). Suom. Eija Laakso. Moskova: SN-kirjat, Raduga, 1988.
  • Töpö, Hupi ja harakka (Tjupa, Tomka i soroka). Suom. Kerttu Kyhälä-Juntunen. Moskova: Edistys, 1979 (?).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Tšarušin Jevgeni Ivanovitš Literatory Sankt-Peterburga. XX vek. Viitattu 26.3.2021.
  2. Tšarušin Jevgeni Ivanovitš Kratkaja literaturnaja entsiklopedija. Viitattu 26.3.2021.