Jean Paul Getty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean Paul Getty, 1944.

Jean Paul Getty (15. joulukuuta 1892 Minneapolis, Minnesota6. kesäkuuta 1976) oli yhdysvaltalainen liikemies ja Getty Oil -öljy-yhtiön perustaja. Öljyalalla toimineeseen perheeseen syntynyt Getty oli yksi varhaisimmista miljardin Yhdysvaltain dollarin omaisuuden keränneistä ihmisistä. Hänen keräämä taidekokoelma muodostaa Los Angelesissa sijaitsevan J. Paul Getty Museumin pohjan.

Jean Paul Getty tuli elämänsä varrella tunnetuksi äärimmäisestä säästäväisyydestä ja nuukuudesta. Osa tarinoista on koomisia. Niiden mukaan Getty pesi itse paitansa, sillä hänen mielestään pesulat olivat hänelle liian kalliita. Lisäksi hän kirjoitti kirjeiden vastaukset samalle paperille kuin ne oli kirjoitettu sekä keräsi kumilenkkejä ja muita toimistotarvikkeita. Ollessaan menossa koiranäyttelyyn hän käveli ympäri korttelia kunnes sisäänpääsyliput myytiin halvemmalla[1].

Nuukuuden tarinat hänestä ovat myös surullisia ja ne kertovat kieroutuneesta suhteesta rahaan. Tunnetuimmassa esimerkissä Jean Paul Getty kieltäytyy maksamasta pojanpojastaan John Paul Getty III :st vaadittuja lunnaita[1], minkä jälkeen John Paul Getty III ajautui huumeidenkäyttäjäksi ja halvaantui 25-vuotiaana huumeiden yliannostuksen seurauksena.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Getty Center.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.