Jane Espenson

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jane Espenson vuonna 2006.

Jane Espenson on yhdysvaltalainen, Hugo-palkinnon voittanut televisiokäsikirjoittaja ja sarjakuvakirjailija. Hänet tunnetaan kenties parhaiten Buffy, vampyyrintappaja -televisiosarjan käsikirjoittajana ja tuottajana. Hän oli mukana Buffyssa viiden vuoden ajan 1998–2003.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buffy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espenson liittyi Buffy, vampyyrintappaja -sarjan käsikirjoittajiin kolmannella tuotantokaudella vuonna 1998. Ensimmäinen hänen kirjoittamansa jakso oli huumoripainotteinen ”Makeaa mahan täydeltä” (engl. Band Candy). Hän tulikin tutuksi juuri humorististen jaksojen kuten ”Peikkomaan poika” (engl. Triangle) ja ”Sekaantuminen” (engl. Intervention) kirjoittajana. Buffyn seitsemännen kauden jaksosta ”Pahan pauloissa” (engl. Conversations with Dead People) Espenson ja Drew Goddard voittivat Hugo-palkinnon. Yhteensä Espenson kirjoitti tai oli mukana kirjoittamassa 23 jaksoa. Hänen viimeinen jaksonsa oli Buffyn seitsemännen ja viimeisen kauden toiseksi viimeinen jakso ”Päiväsi ovat luetut” (engl. End of Days). Hän on myös lupautunut käsikirjoittamaan Buffyn tarinaa jatkavaa, vuonna 2007 alkanutta Buffy the Vampire Slayer Season Eight -sarjakuvaa. Espensonin suosikkihahmoja ovat nörtti Andrew ja vampyyri Spike.[1][2]

Muut työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espenson on Buffy–töidensä lisäksi toiminut muissa Joss Whedonin televisiosarjoissa Firefly ja Angel, joihin molempiin hän on kirjoittanut muutamia jaksoja. Hän on lisäksi työskennellyt pikaisesti muun muassa sarjoissa O.C., Gilmoren tytöt ja Taisteluplaneetta Galactica. Hän käsikirjoitti jakson ”Kultainen kruunu” (engl. A Golden Crown) televisiosarjaan Game of Thrones vuonna 2011.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biography for Jane Espenson IMDb. Viitattu 2.6.2007. (englanniksi)
  2. JOSS WHEDON: BUFFY #12 AND THE WHOLE SERIES Newsarama. Viitattu 16.5.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]