Jackeline Rentería

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mitalit
Maa: Kolumbia
Naispaini
Olympiarenkaat Olympialaiset
Pronssia Pronssia Peking 2008 55 kg
Pan-Amerikan kisat
Kultaa Kultaa Rio de Janeiro 2007 55 kg
Pan-Amerikan-mestaruuskilpailut
Kultaa Kultaa Guatemala 2005 59 kg
Kultaa Kultaa San Salvador 2007 55 kg
Hopeaa Hopeaa Rio de Janeiro 2006 59 kg

Jackeline Rentería Castillo (s. 23. helmikuuta 1986 Cali) on kolumbialainen naispainija ja olympiamitalisti. 55–63 kilogramman painoluokissa kilpaileva Rentería saavutti Pekingistä 2008 olympiapronssia, joka oli Latinalaisen Amerikan ensimmäinen naispainin olympiamitali. Lisäksi hän on voittanut Pan-Amerikan kisojen kultaa vuonna 2007 sekä kaksi kulta- ja yhden hopeamitalin Pan-Amerikan-mestaruuskilpailuista. Maailmanmestaruuskilpailuissa parhaimmillaan vuonna 2007 seitsemänneksi sijoittunut Rentería saavutti junioritasolla MM-hopeaa ja Pan-Amerikan-mestaruuskilpailujen kultaa sekä pronssia.

Rentería edustaa seuratasolla Onorio Okadaa. Häntä valmentaa entinen arvokisapainija Víctor Hugo Capacho. Painimisen ohella Rentería opiskelee.

Urheilu-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MM-tason urheilijaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rentería kilpaili vuonna 2004 junioreiden Pan-Amerikan-mestaruuskilpailuissa 55 kg:n painoluokassa. Kisoista saavutettu pronssi kirkastui aikuisten 59 kilogramman sarjan kultamitaliksi seuraavana vuonna Guatemalassa käydyissä kilpailuissa, joiden loppuottelussa Rentería voitti naapurimaa Venezuelan edustajan. Vuoden 2006 Rentería paini 59 kilogramman painoluokassa. Toukokuussa hän saavutti Pan-Amerikan-mestaruuskilpailujen hopeaa venezuelalaisen Yoselin Rojasin jälkeen. Heinä-elokuussa Rentería saavutti Väli-Amerikan ja Karibian kisoista pronssia, junioreiden Pan-Amerikan-mestaruuskilpailuista kultaa ja junioreiden maailmanmestaruuskilpailuista hopeamitalin. Viimeksi mainitussa hän hävisi loppuottelussa selätyksellä venäläiselle Larissa Kanajevalle. Syyskuussa Rentería osallistui ensimmäistä kertaa aikuisten maailmanmestaruuskilpailuihin. Ensimmäisessä ottelussaan hän selätti taiwanilaisvastustajansa, mutta toisella kierroksella hän hävisi jaksoin 0–2 unkarilaiselle Marianna Sastinille. Lopputuloksissa Rentería sijoittui yhdeksänneksi.

Vuonna 2007 Rentería vaihtoi painoluokkaansa 55-kiloisiin. Hän aloitti kilpavuotensa Dave Schultz Memorial International –turnauksen kolmannella sijalla. Pan-Amerikan-mestaruuskilpailuissa hän voitti kultaa ennen venezulealaista Marcia Andradea. Rio de Janeirossa käydyissä Pan-Amerikan kisoissa Renteíra voitti kultaa ennen yhdysvaltalaista Marcie van Dusenia ja kanadalaista Ateenan vuoden 2004 kesäolympialaisten hopeamitalistia Tonya Verbeekiä. MM-kilpailuissa Bakussa Rentería selätti ensimmäisellä kierroksella guineabissaulaisen vastustajansa. Seuraavaksi hän voitti puolalaisen Anna Zwirydowskan jaksoin 0–2. Renterían kolmas vastustaja oli hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari Saori Yoshida, joka voitti Renterían jaksoin 1–2. Maailmanmestaruuteen Bakussakin edennyt Yoshida hävisi kuudessa ottelussaan kyseisessä turnauksessa vain yhden jakson –Renteríalle. Yoshidan finaalipaikan ansiosta Rentería pääsi keräilyotteluihin kamppailemaan pronssimitalista. Ensimmäisessä keräilyottelussa Rentería selätti brasilialaisvastustajansa, mutta seuraavassa ottelussa hän koki vuorostaan selätystappion Kazakstania edustaneelle Olga Smirnovalle sijoittuen lopulta seitsemänneksi.

Olympiapronssia Pekingissä 2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rentería osallistui Pekingin kesäolympialaisiin 2008 55 kilogramman painoluokassa. Ensimmäisellä kierroksella hän selätti Tunisian edustajan ajassa 2.42, ja toisella kierroksella hän otti Marcie van Dusenista pistevoiton kahdessa jaksossa. Välierässä Renteríaa vastaan asettui kotiyleisön edessä paininut Xu Li, joka voitti ensimmäisen jakson pisteillä, ja joka toisella jaksolla selätti Renterían ajassa 3.35. Loppuottelusta näin karsiutunut Rentería pääsi kuitenkin suoraan pronssiotteluun, johon itsensä paini myös romanialainen Ana Maria Pavăl. Rentería selätti Pavălin jo ensimmäisellä jaksolla ajassa 1.04 ja voitti pronssisen olympiamitalin.

Vuoden 2010 alkupuoliskolla Rentería osallistui kahteen Ruotsin Klippanissa järjestettyyn turnaukseen, Klippan Lady Openiin ja Golden Grand Prix´hin, joissa kummassakin hän sijoittui viidenneksi 63 kilogramman painoluokassa. Lisäksi Rentería osallistui 59 kg:n sarjassa kyseisenä vuonna Väli-Amerikan ja Karibian kisoihin, missä hän voitti kultamitalin.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Olympiapronssia Pekingistä 2008 (sarja 55 kg)
  • MM-kilpailuissa parhaimmillaan seitsemäs vuonna 2007 (55 kg)
  • Pan-Amerikan kisoista kultaa 2007 (55 kg)
  • Pan-Amerikan-mestaruuskilpailuista kultaa 2005 (59 kg) ja 2007 (55 kg), hopeaa 2006 (59 kg)
  • Väli-Amerikan ja Karibian kisoista kultaa 2010 ja pronssia 2006 (59 kg)
  • Dave Schultz Memorial International –turnauksen kolmas sija 2007 (55 kg)
  • Junioreiden MM-kilpailujen hopeaa 2006 (59 kg)
  • Junioreiden Pan-Amerikan-mestaruuskilpailujen kultaa 2006 (59 kg) ja pronssia 2004 (55 kg)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]