Guatemala (kaupunki)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Guatemala (virallisesti La Nueva Guatemala de la Asunción, paikalliset käyttävät nimeä Guatemala, Guate tai La Capital; yleisesti käytössä on Ciudad de Guatemala ja kansainvälisissä yhteyksissä Guatemala City ) on Guatemalan valtion pääkaupunki ja suurin kaupunki. Vuoden 2002 väestönlaskennassa kaupungissa oli 942 348 asukasta. Vuonna 2010 sen asukasluvun arvioidaan olevan noin 1,1 miljoonaa.[1] Kaupunki sijaitsee vuorilaaksossa maan eteläosassa.

Guatemalan kaupunki on maan taloudellinen, hallinnollinen ja kulttuurinen keskus ja yksi Keski-Amerikan suurimmista metropoleista. Eräs kaupungin viidestä yliopistosta: Universidad de San Carlos, on Uuden maailman kolmanneksi vanhin yliopisto.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisen Guatemalan paikalla on aikoinaan sijainnut mayakaupunki Kaminaljuyu. Kaminaljuyun historia ulottuu 2000 vuoden päähän.[2]

Espanjan siirtomaa-aikana paikalla oli pieni luostarikylä nimeltään El Carmen, joka perustettiin vuonna 1620. Espanjan Keski-Amerikan pääkaupunki siirrettiin tänne kun maanjäristys oli tuhonnut vanhan pääkaupungin Antigua Guatemalan vuonna 1775. Tästä alkoi kaupungin laajeneminen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Guatemala (kaupunki).

Koordinaatit: 14°38′N, 90°33′W