J. W. Eloheimo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johan Wilhelm (John William) Lindqvist (sukunimi myöh. Eloheimo; 9. joulukuuta 1847 Sahalahti8. joulukuuta 1913 Astoria, Oregon, Yhdysvallat) oli suomalainen pappi, toimittaja ja kristillinen kirjailija. Hän käytti nimimerkkejä Nino ja "N-o". Lindqvist tuli paremmin tunnetuksi amerikansuomalaisten siirtolaisten pappina J. W. Eloheimo nimellä.

Lindqvistin vanhemmat olivat torppari Vilhelm Lindqvist ja Eva Fellman. Hän pääsi ylioppilaaksi Porvoon lukiosta 1872 ja opiskeli sitten Helsingin yliopistossa suorittaen teologian erotutkinnon. Lindvist vihittiin papiksi 1874.

Lindvist oli vt. kirkkoherrana Orimattilassa 1880–1881, ylimääräisenä pappina Viipurissa 1886 ja vt. kappalaisena Porvoossa 1886–1887

Lindqvist muutti 1888 Yhdysvaltoihin ja toimi siellä pappina Calumetissa ja Ironwoodissa Michiganissa sekä Astoriassa Oregonissa. Hän perusti 1892 lyhytikäiseksi jääneen Kirkkokunnan Lehti-nimisen uskonnollisen viikkolehden Ironwoodiin. Vuonna 1894 samaan kaupunkiin perustettiin Kaleva-niminen viikkolehti ja Lindqvist (Eloheimo) oli sen toimituskunnassa. Hän toimi samoihin aikoihin myös perustamansa Suomalais-amerikkalaisen kirkon (Fenno-American Evangelical Lutheran Church) johtajana. Vuonna 1899 Eloheimo toimitti Suometar-nimistä lehteä Calumetissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]