József Palotás

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Maa: Unkarin vuosina 1918–1944 käytössä ollut lippu. Unkari
Miesten kreikkalais-roomalainen paini
Olympiarenkaat Olympialaiset
Pronssia Pronssia Berliini 1936 79 kg
Miesten vapaapaini
EM-kilpailut
Pronssia Pronssia München 1937 87 kg

József Palotás (14. toukokuuta 1911 Budapest16. marraskuuta 1957 Budapest) oli unkarilainen painija ja olympiamitalisti.

Palotás edusti vuosina 1929–1939 Budapestin rautatieläisten urheiluseuraa BVSC. Hän voitti ensimmäiset kansalliset mestaruudet vuonna 1934 niin kreikkalais-roomalaisen kuin vapaapainin raskaassa sarjassa. Vuonna 1936 hän nousi olympiapronssille Berliinin olympialaisten kreikkalais-roomalaisessa painissa sen keskisarjassa eli alle 79 kg:n sarjassa. Hän voitti alkukierroksilla Ranskan Pigeot'n, Jugoslavian Kišin, Tšekkoslovakian Přibylin. Neljännellä kierroksella hän sai lepovuoron, jonka jälkeen tappiot selätyksellä Saksan Ludwig Schweickertille ja Ruotsin Ivar Johanssonille toivat hänelle olympiapronssia. Samassa sarjassa Suomen Väinö Kokkinen sijoittui Palotásin jälkeen neljänneksi ilman keskinäistä ottelua.

Seuraavana vuonna hän voitti Unkarin mestaruuden kreikkalais-roomalaisen painin raskaassa keskisarjaassa ja pronssia vapaapainin EM-kisojen raskaassa keskisarjassa Ruotsin Axel Cadierin ja Saksan Paul Böhmerin jäljessä.

Palotásin ura päättyi kauteen 1939, jolloin hän oli edustanut kotimaataan Unkaria 10 kertaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]