Józef Korzeniowski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee 1797 syntynyttä puolalaista kirjailijaa. Se on myös brittiläistyneen puolalaiskirjailijan Joseph Conradin alkuperäinen nimi.
Józef Korzeniowski
Józef Korzeniowski
Józef Korzeniowski
Henkilötiedot
Syntynyt1797
Kuollut1863 (65–66 vuotta)
Kansalaisuus Puola
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Äidinkielipuola
Tuotannon kielipuola
Pääteokset Karpaccy górale
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Józef Korzeniowski (17971863) oli puolalainen kirjailija. Hän oli ensin Kremenetsin puolalaisen lyseon ja sen jälkeen Kiovan yliopiston professorina sekä myöhemmin Puolan kuningaskunnan koulujen tarkastajana ja 1861–1863 Puolan kansanvalistusdepartementin päällikkönä.

Korzeniowski oli hyvin tuottelias näytelmä- ja novellikirjailija. Hänen näytelmänsä, joista paras on Karpaccy górale ('Karpaatin vuoristolaiset', 1842), ovat olleet suosittuja. Korzeniowskin novelleista mainittava on esimerkiksi Krewni ('Sukulaiset', 1857). Hän on tarkka havainnontekijä ja hyvä tyyliniekka, mutta jokseenkin kylmä ja väritön. Korzeniowski on ensimmäinen huomattava realisti puolalaisessa kirjallisuudessa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikkola, Jooseppi Julius: Korzeniowski, Jósef. Tietosanakirja osa 4, palsta 1397. Artikkeli sisältää tekstiä, joka on tuotu tästä tekijänoikeusvapaasta lähteestä. Tietosanakirja-osakeyhtiö, 1912. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.